Cumhuriyet yazarı Zülal Kalkandelen, gözaltında neler yaşadığını anlattı

Kalkadelen hayvan hakları konusunda yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek savcılığa götürülmüştü

Fotoğraf: Twitter / @veganzulal

Hayvan özgürlüğü aktivisti, gazeteci - yazar Zülal Kalkandelen, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda gözaltına alınmasına dair yaşadıklarını Cumhuriyet’teki köşesinde anlattı.

Kalkandelen karakoldaki işlemlerinin ardından Kartal Adliyesi’ne gidişini “1 hırsız, 1 dolandırıcı, 1 kaçakçı ve ben 4 şüpheli olarak, 3 polisle birlikte aynı araca binerek gittik” sözleriyle ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yolda polislere, “Nereden bileyim hakkımda şikâyet olduğunu? Madem böyle bir durum var, niye önceden bildirilmiyor?” dediğini ve polislerin de “E-devlet sitesinden girip bakacaksınız. Sistem böyle” karşılığını verdiğini anlatan Kalkandelen, “Diyelim ki uçuşunuz cumartesi ve bir gün öncesinde bir şikâyet nedeniyle ifade vermeniz gerektiği bilgisi UYAK sistemine giriyor. Bundan haberiniz olmadıysa yandınız” dedi.

Kalkandelen, Cumhuriyet’teki “Hırsız, kaçakçı, dolandırıcı ve hayvan özgürlüğü aktivisti” başlıklı yazısının devamında şunları kaydetti:

Savcının beni çağırmasını beklerken polis yanıma gelip “Sizin haber medyaya düşmüş bile” diyerek telefonundan Google’daki haberleri gösterdi...

Sinir içinde bir aşağı bir yukarı yürürken savcının beni çağırdığını haber verdiler. Meğer sosyal medyadaki hayvan hakları ile ilgili paylaşımlarım nedeniyle birileri hakaret ettiğimi söyleyerek şikâyette bulunmuş...

Kimseye hakaret etmediğimi, söz konusu kişileri tanımadığımı söyledim, ifade dilekçesini imzalayıp çıktım. Belki çok hızlı hareket edersem uçağı yakalarım diye yoldan bir taksi çevirdim. Şoför elinden geleni yaptı, beni 11.10’da havaalanına getirdi.

İki güvenlik noktasından geçtim, pasaport kontrol veznesine geldim, polis memuru “Burada çıkış yapamayacağınız yazıyor” dedi. Olanları anlatım, “UYAK sistemine girmemişler” dedi. 

Savcılığı aramalarını rica etsem de umursamadılar, sanki herkes birleşmiş beni engellemeye çalışıyordu. Tartışma sonucunda telefon ettiler, sistemdeki kayıt düzeltildi. 

 

Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU