Grip aşınızı atladıysanız aşı karşıtlarını hor görmenizin hiçbir anlamı yok

Ben bir tıp uzmanı, ilaç lobicisi ya da hükümet yetkilisi değilim. Sadece eskiden farklı düşünen, sonra da ne kadar yanıldığını fark eden biriyim

(Pikrepo)

Yine yılın bu zamanı: Noel Baba'nın, karın ve bunların kıssası haline gelen baharat karışımının mevsimi. (Görüş içinde görüş: Bu çok hoş bir baharat karışımı.) Ayrıca aşı karşıtlarını lanetleyen aydın Amerikalıların bile grip aşısını es geçtiği özel bir ironi sezonu. Aşı yaptırmak için gerekli araçlara ve sağlık raporuna sahip birçok kişinin "Benim ihtiyacım yok" dediğini duydum.

ABD'deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (HKÖM) göre geçen yıl Amerikalı yetişkinlerin yaklaşık yüzde 45'i grip aşısı yaptırdı. Geriye kalan yüzde 55'in içinde aşı karşıtı sahte bilimden ve önlenebilir ölümcül virüslerin yeniden ortaya çıkışından endişe duyan en azından birkaç kişi kesinlikle var. Hatırlatma: Grip de ölümcül bir virüstür. Bugün sadece yara bandıyla ya da sargı beziyle tedavi edebildiğimiz Orta Çağ'ın ölümcül salgınlarından biri değil. Ekim 2018'den Mayıs 2019'a kadar 530 binden fazla Amerikalı grip sebebiyle hastanelik oldu ve 36 binden fazlası hayatını kaybetti.

Ben bir tıp uzmanı, paralı ilaç lobicisi ya da "koyunların" aklına bilgi yerleştiren gizli bir hükümet yetkilisi değilim. Aslında hayatımın çoğunda grip aşısını atladım. Floridalıyım: HKÖM'ye göre geçen sezon grip aşısı kapsamında dibi gören eyaletlerden biri oldu.  (Florida başka meselelerde de dibe vuruyor ama konuyu dağıtmayayım.) Newark Havaalanı'nda operasyon direktörlüğü yapmak için New Jersey'e taşındım. Aylık terminal toplantılarında havaalanının her bölümünden temsilciler güncellemelerle katkı yapıyordu. Söz HKÖM'ye geldiğinde temsilcilerin genellikle söyleyecek tek bir şeyi olurdu: "Grip aşınızı yaptırın." Hiçbir zaman dinlemedim ve en sonunda ilk gribimi New Jersey'de kaptım. Kanalı değiştirmeye gücüm yetmediği için Bobby Deen'in yemek programı maratonunu izleyerek kanepede ateşli günler geçirdim.

O da kötüydü ama sonunda gribin çok daha ciddi senaryolara neden olabileceğini öğrendim.

Dönüm noktası 2016 idi. Gribin neredeyse zirve yaptığı ocak ayında kızıma gebe kaldım. Hamileliğimin erken dönemlerinde birkaç grip semptomuyla acil servise gittim. Veznede hamile olduğumu duyduklarında beni doğruca doktora götürdüler. Yarısının kopan uzuvlarını buzda taşıdığını tahmin ettiğim bir avuç hastayı geride bırakıp, acil servisteki sıranın hızla önüne geçmede çok sarsıcı bir şey var.

Gribin özellikle hamile biri için ölümcül olduğunu biliyor muydunuz? Ya da çocukta doğum kusurlarına yol açabileceğini? Ben de bilmiyordum. O korkunç günden önce kimse bana söylememişti. Ben de bu yüzden şu an size söylüyorum.

 

 

Dokuz ay sonra, kasımda bir kız bebekle New York'ta yürüyordum. Yine grip sezonuydu. Onu tamamen arındırılmış havayla dolu nefes alınabilir bir balonun içine koyabilmeyi diledim.  Yeni doğmuş bir bebeğin ateşi yükselirse hızla hastaneye götürülmesi gerektiğini biliyor muydunuz? Ya da bebeklerin gribin yol açacağı komplikasyonlara veya ölüme karşı en savunmasızlar arasında yer aldığını? Bir kez daha, artık biliyorsunuz.

Evet, grip olursanız öleceğinizi düşünmüyorsunuz, anlıyorum. Ama lütfen kendinizi küçük bir çocuğa annelik eden, savunmasız kalmış birinin yerine koyun: Bu sadece sizle ilgili değil.

Gripten ölmeyebilirsiniz ama gribe yakalanabilir ve ölecek birine farkında olmadan bulaştırabilirsiniz. Hamile kadınların ve küçük çocukların ötesinde, yaşlıların ve bağışıklık sistemi güçsüz kişilerin de komplikasyon ve gripten ölme riski daha yüksek. Tıpkı diğer aşılar gibi grip aşısı da ABD'deki sorumlu yurttaşların yıllık rutininin bir parçası olmalı.

Bazı iyi haberler var. HKÖM geçen yıl grip aşısı yaptırma oranının düşük olduğunu bildirmişti. Oysa, aşılanma oranı bir önceki yıla göre birkaç puan daha yüksekti. Belki de bu yıl şeytanın bacağını kıracağız.

Nüfusumuzun en savunmasız kişileri için, grip aşınızı tam da şimdi olmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Yol üstünde sezonun baharatlı içeceğini bile alabilirsiniz. Ya da almazsınız. Grip aşısından farklı olarak bu konu tartışmaya açık.

 

 

Shub'ın tasarımdan kaynaklanan nedenlerle kısalttığımız başlığının tamamı şöyledir: Aşı karşıtlarını hor görürken kendi grip aşınızı atladıysanız, hiçbir şeyi temsil etmiyorsunuz

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU