Erdoğan: Türkiye'nin otomobili için siparişleri almaya başladık

TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milletimiz Türkiye'nin otomobiline tüm kalbiyle sahip çıkmıştır" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de düzenlenen Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Bilim Ödülleri töreninde konuştu.

Kanal İstanbul projesi konusundaki çalışmalarına 1994'te İstanbul Belediye Başkanı seçildiği zaman başladığını söyleyen Erdoğan, "Bu projeyi İstanbullulara defaatle anlattım, ne yazık ki anlamayanlar, anlamak istemeyenler var" dedi.

"Bunu birinci köprüde yaptılar, ikide yaptılar, Marmaray, Orhangazi Köprüsü, Osmangazi Köprüsü’nde yaptılar" diyen Cumhurbaşkanı, konuşmasının devamında "İsteseler de istemeseler de Kanal İstanbul'u yapacağız" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Dünyada 50’yi aşkın bu şekilde kanal var. Bütün bu kanallar sadece bir lüks olsun diye yapılmıyor. Burada biz Kanal İstanbul’u yaparken, iki tane de modern akıllı şehri inşa edeceğiz. Ya yap-işlet-devret’le yapacağız, ya da milli bütçeyle"

"Yerli otomobil için siparişler geliyor"

Cuma günü Gebze'de yapılan yerli otomobil tanıtımına değinen Erdoğan, "Milletimiz Türkiye'nin otomobiline tüm kalbiyle sahip çıkmıştır. Başta şahsımz olmak üzere siparişleri de almaya başladık" açıklamasında bulundu.

Erdoğan, yerli otomobil ile ilgili eleştirilere tepki göstererek, "Ülkemizde maalesef istihza ile veya alenen husumetle atılan her adımlarının karşısında yer almayı marifet sanan sığ bir anlayış bulunuyor" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Artık yeni teknolojilerin sadece pazarı olmakla kalmayacağız, bu teknolojileri üreten, tüm dünyaya yayan ve kendi koyduğu standartları kabul ettiren bir ülke haline gelmekte kararlıyız" şeklinde konuştu:

"Son 17 yılda ne yaptıysak, sürekli başaramazsınız diyen şeamet tellallarına rağmen başardık. Hiçbir hizmet ortaya koymadığı halde varlığını sürdüren asalak zihniyete teslim olmadık, olmayacağız. Bu hastalıklı zihniyetin en büyük panzehri hep daha büyük projeler ortaya koymamızdır"
 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından TÜBİTAK ve TÜBA tarafından ödüle layık görülen bilim insanlarına ödüllerini takdim etti.

TÜBİTAK ödülleri

TÜBİTAK 2019 yılı Bilim Ödülleri kategorisinde, temel bilimler alanında Prof. Dr. Ahmet Gül, mühendislik bilimleri alanında Prof. Dr. Erdal Arıkan, sağlık bilimleri alanında Prof. Dr. Kazim Şahin ve sosyal bilimler alanında Prof. Dr. Syeda Arzu Wasti ödül kazandı.

Teşvik Ödülü kategorisinde de temel bilimler alanında Doç. Dr. Uğur Bozkaya, mühendislik bilimleri alanında Dr. Öğr. Üyesi Emine Ülkü Sarıtaş Çukur ve Doç. Dr. Alper Uzun, sağlık bilimleri alanında Doç. Dr. Uğur Canpolat, Prof. Dr. Güliz Nigar Güncü ve Doç. Dr. Nurhan Özlü Sıcakkan, sosyal bilimler alanında Prof. Dr. Yavuz Akbulut, Doç. Dr. Şener Aktürk, Doç. Dr. Gül Günaydın, Doç. Dr. Ferdane Nükhet Harmancıoğlu Gür ve Doç. Dr. Ayşenur Büyükgöze Kavas'a ödül verildi.  

Bu sene bir defaya mahsus verilen 2019 Yılı TÜBİTAK Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Tarihi Ödülü'ne ise Ankara Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Esin Kahya layık görüldü.

erdoğan-aa-33.jpg
Ödüller sahiplerine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından takdim edildi / Fotoğraf: AA

 

TÜBA ödülleri

TÜBA Uluslararası Akademi Ödüllerini bu yıl sosyal ve beşeri bilimler kategorisinde Kanada McGill Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faiz Jamil Ragep ile fen ve mühendislik bilimleri kategorisinde ABD Duke Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adrian Bejan kazandı. 

TÜBA Fuat Sezgin Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü'ne Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Tekiner layık görülürken, TÜBA Fuat Sezgin Bireysel Özel Ödülü, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu'na,  TÜBA Fuat Sezgin Hizmet Özel Ödülü ise Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Bir'e takdim edildi. TÜBA Fuat Sezgin Eser Ödülü, Türk Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi tarafından hazırlanan TDV İslam Ansiklopedisi’ne, TÜBA Fuat Sezgin Kurumsal Özel Ödülü, İstanbul Cezeri Müzesi'ne verildi.

Öte yandan TÜBA tarafından doğa, mühendislik, sağlık ve sosyal bilimler alanlarında 28 bilim insanına "Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü" ve 6 bilim insanına "Bilimsel Telif Eser Ödülü" verildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU