Gökyüzündeki en parlak yıldızlardan biri tuhaflaştı: Süpernovaya mı dönüşüyor?

Uzmanlar, normalde çok parlak olan üstdevin şaşırtıcı biçimde soluklaştığını belirtiyor

Betelgeuse Güneş'ten sonra yüzeyinin fotoğrafı çekilen ilk yıldız (NASA)

Normalde gökyüzündeki en parlak yıldızlardan biri olan Betelgeuse (İkizlerevi), tuhaf davranmaya başladı.

Gökbilimciler, yıldızdaki sıradışı sönükleşmenin muhteşem bir süpernova patlamasının habercisi olabileceğini düşünüyor. Yine de kimse ünlü yıldıza ne olacağını tam olarak bilmiyor.

Sönükleşme son birkaç haftada fark edildi ve kademeli bir süreç oldu. Gökbilimciler aralık boyunca yıldızı her gözlemlediğinde, daha önce hiç olmadığı kadar sönükleşmiş gibi göründü.

Gökbilimcilere bu davranış, şunu gösteriyor olabilir: Yıldıza belki de bir şeyler olmak üzere.

Betelgeuse zaten ölümüne yaklaşıyor: Nispeten genç bir yıldız ama onun gibi kırmızı devler hayatı parlak ışıklar saçarak yaşar ve muhteşem bir süpernovayla ölür.

Bu gerçekleşirse yıldız, Dünya'dan detaylı biçimde görülebilecek. Betelgeuse sadece 700 ışık yılı uzaklıkta ve bu nedenle bir süpernovaya dönüşmesi Dünya'dan açıkça görülebilir. Bu da, gökbilimciler için evrenin en yoğun ve muhteşem olaylarından birini nispeten yakından izleme şansı demek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak sönükleşme aşikar olsa da (parlaklık iki kat azaldı ve bu da çıplak gözle görülmesi için yeterli), bunun yıldızın süpernovaya dönüşmek üzere olduğuna işaret ettiğini kesin olarak söylemek mümkün değil. Mümkün olsa bile bunun yakında zamanda gerçekleşeceğine dair bir gösterge yok.

Ayrıca sönükleşme için başka açıklamalar da var. Yıldız zaten yarı değişken olarak görülüyor, etrafında çeşitli devasa süreçler meydana geldiği için titreşiyor ve bu son değişiklikler aynı doğal değişikliklerin daha çarpıcı bir versiyonu da olabilir.

Yıldızın ünü kısmen çok parlak oluşundan geliyor. Betelgeuse kendi güneşimiz dışında görebildiğimiz yıldızların en büyüğü ve gökyüzündeki bilinen en parlak 10 yıldızdan biri.

Ancak son zamanlardaki alışılmadık davranışı onu bu tablonun dışına attı. Öyle sönükleşti ki gökbilimcilere göre ilk 20'deki yerini bile kaybetti.

Bu değişiklik, gece vakti gökyüzünün, çıplak gözle bakan sıradan bir gözlemciye bile alışılmadık görünebileceği anlamına geliyor. Betelgeuse, Orion'ın (omuzunda duruyor ve) önemli bir parçasını oluşturuyor. Ancak yıldızı Dünya'dan görmek zorlaştıkça bu da değişiyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU