ABD donanma üssünün fotoğrafını çeken Çinli hakim karşısında

Tanıklar Lyuyou Liao'yu, Truman Annex diye bilinen yasak bölgeye izinsiz girdiği konusunda uyarmıştı

Liao, savunma tesisinin fotoğrafını çekmek amacıyla donanma üssüne girdiği için gözaltına alındı ve suçlu bulundu (AP)

Çinli bir adam, Florida Keys'deki ABD donanma üssünün fotoğrafını çekerken yetkililer tarafından tutuklandı.

Üs, havadan ve denizden yasadışı kaçakçılığı takip eden Güney Kuruluşlararası Ortak Görev Gücü'ne (Joint Interagency Task Force South) ev sahipliği yapıyor ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından gözetim altında tutuluyor.

Federal bir şikayete göre 27 yaşındaki Lyuyou Liao'nun, Key West'teki Donanma Hava İstasyonu'nun dış bölgesindeki çitin etrafında yürüdükten sonra sahildeki kayalardan askeri alana girdiği fark edildi.

Miami Herald'ın haberine göre, tanıklar Liao'yu Truman Annex diye bilinen yasak bölgeye izinsiz girdiği konusunda uyarmıştı.

Şikayete göre Liao'nun cep telefonuyla fotoğraf çektiğini gören ABD askeri polisi telefona el koydu ve federal yetkiliyi çağırdı.

Liao, savunma tesisinin fotoğrafını çekmek amacıyla donanma üssüne girdiği için tutuklandı ve hakim karşısına çıkarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şikayetteki yeminli ifadesine göre, Donanma Ceza Soruşturma Servisi yetkilisine gün doğumunun fotoğraflarını çekmeye çalıştığını söyledi.

Fakat soruşturmayı yürüten yetkili, Liao'nun telefonunda Truman Annex'in fotoğraflarını bulduğunu bildirdi. Mahkeme kayıtlarında Liao'nun avukatından bahsedilmiyor.

Liao'nun tutuklanması, bir diğer Çinlinin Key West'teki Donanma Hava İstasyonu'nda fotoğraf çekmekle suçlanmasından yaklaşık bir yıl sonra yaşandı.

Key West polisi Eylül 2018'de Zhao Qianli'yi üste tutuklamıştı.

Mahkeme kayıtlarına göre 20 yaşındaki Qianli federal yetkililere müzik öğrencisi olduğunu ve turist güzergahını kaybettiğini söylese de soruşturmayı yürütenler Qianli'nin cep telefonunda ve dijital kamerasında hükümet binalarının ve Savunma Bakanlığı'na ait bir antenin fotoğrafını bulmuştu.

Qianli şubatta savunma tesisinin fotoğrafını çekme suçunu kabul etmesinin ardından bir yıl hapis cezası almıştı.

Geçen ay Yujin Can isimli 33 yaşındaki Çinli kadın, Donald Trump'ın Florida'nın Palm Beach bölgesindeki Mar-a-Lago kulübünde tutuklanmıştı.

Yasak bölgeye girmek ve federal yetkiliye yalan söylemekle suçlanan Can eylülde suçlu bulunmuş ve kasımda 8 ay hapis cezası almıştı.

Emekli ABD Hava Kuvvetleri albayı ve istihbarat görevlisi Cedric Leighton, Quartz'a yaptığı açıklamada Liao'nun gözaltına alınmasının Çinlilerin süregelen casusluk kampanyasıyla paralellikler taşıdığını söyledi.

Leighton, "Örneğin, Çin'in ABD hava üslerindeki kalkış ve inişleri gözlemek için sık sık 'pist gözlemcileri' ya da 'uçak gözcüleri' kullandığını biliyoruz" dedi.

Guam'a atandığımda Çinlilerin Andersen Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki uçuş faaliyetlerimizi gözlediğini biliyorduk.

Leighton şunları ekledi:

ABD askeri operasyonlarının mümkün olan en ayrıntılı resmini elde etmek için hem teknik hem de beşeri açıdan istihbaratı kullanacaklar.

Associated Press'ten de yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU