Karar yazarı: Standartları dünya pazarında geliştirilen bir ürünü sadece kendi topraklarımızda yapıyoruz diye buna yerli ve milli diyemeyiz

Karar yazarı Karaalioğlu, projenin fizibl olması durumdan ‘yerli ve milli’ olacağını söyleyerek, “Zarar ederse ister yerli olsun ister küresel, o iş manasızdır” uyarısında bulundu

Fotoğraf: AA

Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu, Türkiye’nin sınai üretim fikrine yabancı olduğunu, bir şey üretmeyi de ‘icat etmek’ sandığını iddia etti.

“Otomobili de biz icat etmedik; şimdi yapmak için kolları sıvadığımız elektrikli otomobili de. Hatta onun pilini ve yazılımını da biz bulmadık” diyen Karaalioğlu, “Eğer pazarınız varsa ya da paranız var ve bir şeye ihtiyacınız varsa yahut da paranız var ve sadece şan olsun diye bir şey üretmek istiyorsanız bile bugünün dünyasında her şeyi yapabilirsiniz” ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karar’da “Yerli otomobil, milli heyecan” başlığıyla bir yazı kaleme alan Karaalioğlu, “Dünyada icat etmediği teknolojileri üretip pazar sahibi olan ülkeler vardır. Hatta bazıları bu teknolojileri icat edenlerden daha hızlı geliştirebilmektedir de” diyerek şöyle devam etti:  

Söz konusu teknoloji olduğunda bizim gibi ülkeler için ‘yerli ve milli’ diye bir şey yoktur.  Bilhassa otomotivde...  Tamamı bizim dışımızdaki dünyada icat edilen, başta en ‘önemli parça fikir’ olmak üzere yazılım donanım ve standartları dünya pazarında geliştirilen bir ürünü sadece kendi topraklarımızda yapıyoruz diye buna yerli ve milli diyemeyiz. Zaten illa da yerli/milli olmasına gerek yoktur. Gereken şey otomobili seri üretebilmek ve ona pazar bulabilmektir. Ya da en azından iç pazar ihtiyacının bir kısmını olsun karşılayabilecek bir maliyet satış dengesi kurabilmektir. Proje fizibl olursa yerli ve millidir. Zarar ederse ister yerli olsun ister küresel, o iş manasızdır. 

“İcat etmeyi öğreneceğiz”

“Eğer yerli ve milli olmak bizim için gerçekten önemliyse, laf ola beri gele diye yahut slogan maksadıyla söylemiyorsak o zaman icat etmeyi öğreneceğiz” diyen Karaalioğlu yazısında şu ifadeleri kullandı:

Üretmek, montajlamak, pazarlamak ve markalaşmak başka yerli bir değere sahip olmak başkadır. Değer sahibi olmak çalışmak, araştırmak, geliştirmek, yaratmak ve yaratıcılık için ortam hazırlamak ister. Zordur ama gurur vericidir. Doğum süreci sükseli değildir ve dişini çok sıkman gerekir ama sonu heyecanlıdır. Dünyaya ancak bu yolla birşey söylersin. Dünyaya birşey söylemeden de yerli milli olamazsın.

 

Karar

DAHA FAZLA HABER OKU