Meksika: Bolivya’yla yaşanan diplomatik krizin çözümü için Lahey'e başvuracağız

Evo Morales destekçileri, La Paz’daki Meksika Büyükelçiliği’ne sığınmıştı

Eski Bolivya devlet başkanı Evo Morales, Arjantin'e geçmeden önce Meksika'ya siyasi sığınmacı olarak gitmişti (AP)

Meksika, Morales destekçilerinin iltica başvurusunu kabul etmesinin ardından Bolivya’yla yaşanan diplomatik krizin çözümü için Uluslararası Adalet Divanı’na başvuracağını açıkladı.

Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin Bolivya  büyükelçiliğine sığınan eski devlet başkanı Evo Morales’in 9 destekçisinin iltica başvurusunu kabul etmesinin ardından alevlenen krizin çözümü için Lahey’e gideceklerini söyledi. 

Meksika, La Paz’daki büyükelçiliğin etrafına çok sayıda güvenlik görevlisinin ve istihbaratçının yerleştirilmesiyle Bolivya’daki geçici hükümetin “taciz ve gözdağı” kampanyası başlattığını öne sürdü. Meksika, Bolivya’nın bu hamleyle diplomatik ilişkileri düzenleyen 1961 Viyana Sözleşmesi’ni ihlal ettiğini belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ebrard açıklamasında, “Basitçe diplomatik tesislerimizin ve çalışanlarının bütünlüğüne saygı duyulmasını ve bunun korunmasını öneriyoruz” ifadelerini kullanarak “acil durumun” çözülmesi için uluslararası topluma yardım çağrısında bulundu. 

Öte yandan, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, 1973’te Şili'de askeri darbe gerçekleştiren “Pinochet’nin dahi” solcu muhaliflerini temizlemek için diplomatik görevleri bu kadar açık biçimde ihlal etmediğini belirtti. 

Meksika’nın üst düzey Latin Amerika diplomatlarından Maximiliano Reyes’se uzlaşının sağlanması için üçüncü bir ülkede toplantı gerçekleştirilmesi için çağrıda bulundu. 

Reuters’ın aktardığına göre, Bolivya Dışişleri Bakanı Karen Longaric’se, Meksika’nın Lahey’e başvurma kararının hata olduğunu belirtti. Longaric, uluslararası protokollerin ihlal edildiği yönündeki iddiaları reddederek Meksika’nın polis desteği istediğini söyledi. 

La Paz’da düzenlenen basın toplantısında Longaric gazetecilere, “Hiç kimse ispatlanmamış vakalar üzerine dava dosyası oluşturamaz, hiç kimse yapmadığı eylemler nedeniyle yargılanamaz” dedi. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU