2019 Top 10: En çok okunan siyaset haberleri

Siyasetçilerin ve siyaset yorumcularının yaptığı açıklamalar, Türkiye’de hep okunur. Türk halkı, sevse de kızsa da siyasetçiyi ve siyaseti konuşmayı seviyor. Independent Türkçe'nin en çok okunan siyaset haberleri bunun göstergesi

Independent Türkçe, yayın hayatına başlayalı 9 ayı geride bıraktı. 

2019’a elveda, 2020’ye merhaba demek için sayılı günler kaldı.

Geçen süre içerisinde farklı kategoride binlerce haber yayına verdik.

Okuyucularımızın haberlere ilgisi “Top 10” sıralamasına yansıdı.

Siyaset alanında birçok haberimiz okurlarımızın dikkatini çekti.

Özellikle editör ve muhabirlerimiz tarafından üretilen “özel” ve “özgün” haberler, en çok okunan haberler listesinin ilk sıralarında yer aldı.

Siyaset kategorisinde KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır’ın açıklamalarının yer aldığı “AK Parti’nin kendini toparlaması çok zor çünkü felç oldu” başlıklı haber, listenin ilk sırasında kendine yer buldu. 

Bu haberi, YSK’nın İstanbul kararı Anayasa’ya aykırı mı? sorusuna cevap verilen “4 yedek üye oy kullanamaz tartışması büyüyor” başlıklı haber takip etti.

Tabi “Parti üyeliğim yok” diyen Feyzioğlu’nun CHP’den ne zaman istifa ettiği ortaya çıktı” başlıklı haber de okuyucularımızın ilgisini fazlasıyla çekti.


2019 boyunca en çok okunan 10 siyaset haberimiz şöyle:

10 -  Independent Türkçe 10 gazeteciye sordu: İmamoğlu ve Yıldırım'a mutlaka yönelteceğiniz soru ne olurdu?

 


Binali Yıldırım ve Ekrem İmamoğlu’nun 16 Haziran Pazar günü, İsmail Küçükkaya’nın moderatörlüğünde katıldıkları program yıllar sonra bir ilk oldu.

Gazeteciler, Abdurrahman Dilipak, Emin Çapa, Gürkan Zengin, Muharrem Sarıkaya, Murat Çelik, Mustafa Kurdaş, Nevşin Mengü, Ünsal Ünlü, Yavuz Oğhan ve Yıldıray Oğur, soruya cevap vermişti.

En çok okunan siyasi haberler kategorisinin 10’uncu sırasında yer alan bu haberin neticesi de herkesin malumu.

İmamoğlu, söz konusu programda en fazla dikkati çeken kişi olarak 23 Haziran seçimlerinde 806 bin oy farkıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olmayı başardı.

 

9 - Babacan cephesinden gelişmeler: Daron Acemoğlu yalanlanmıyor, parti bir aya kurulacak, isim belli değil
 

9.jpg
Fotoğraf: Twitter​​​​​​​


Yıllarca siyaset yaptığı partiden ayrılan ve yeni bir oluşum başlatacağını ilan eden Ali Babacan'ı konu alan haber de okuyucularımız tarafından çokça okundu. 

Babacan’ın A Takımı'nda yer alan deneyimli bir siyasetçi, AK Parti içindeki itirazlarının 7-8 yıl önce başladığını, kuruluş ilkelerine geri dönüş konusunda başarılı olamadıkları için geri çekildiklerini söylüyordu.

O günlerde ilgi gören benzer haberin tamamı hala okuyucuların en çok okudukları konuların başında yer almaya devam ediyor.

 

8- Ahlat’taki Cumhurbaşkanlığı Köşkü gençlere devredilecek

 

8.jpg
Fotoğraf: İHA


Cumhurbaşkanlığı’nın Bitlis’in Ahlat ilçesinde yapmayı planladığı köşk projesi Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının ardından gençlik merkezi olacak. Proje, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devredildi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin köşkün fikir babası olduğunun da işlendiği haberin listede yer alması şaşırtıcı olmadı.

 

7 - Herkesin sahiplendiği, paylaşılamayan eser Gündoğdu Marşı kimin?

 

7.jpg
Fotoğraf: AA


Son 17 yılda AK Parti grup toplantıları pek çok ilginç ana sahne oldu.

Recep Tayyip Erdoğan hem 11 yıllık Başbakanlık döneminde hem Cumhurbaşkanlığı görev süresince mecliste sayısız konuşma yaptı.

O konuşmalara sloganlar, şarkılar, marşlar, türküler ve dövizler eşlik etti.

AK Parti grup toplantıları askeri kamuflaja ya da kefene bürünmüş gençlere de, türkü okuyan kadınlara da, ‘Tayyip Dede’ diye Erdoğan’a seslenen çocuklara da, şiir okuyan miniklere de tanıklık etti.

Erdoğan’ı tebessüm ettiren anlar olduğu gibi “Gençler bir susun artık” dedirten zamanlar da vaki.

Son yılların en ilgi çekici grup toplantısı ise belki de 16 Ekim Çarşamba günü düzenleneni.

AK Parti grup toplantısında Gündoğdu Marşı söylendi. Peki marş aslında nereden geliyordu? 

Müzik eleştirmeni, tarihçi, emekli asker ve müzisyen gözüyle irdelenen Gündoğdu Marşı konusu ilgiyi fazlaca hak eden haberlerden oldu.

 

6 - İmamoğlu, Bilal Erdoğan’ın da üyesi olduğu İlim Yayma Vakfı’nın kurucuları arasında görünüyor

 

6.jpg
Fotoğraf: AA


İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, Bilal Erdoğan ve iktidara yakın çok sayıda kişinin üyesi olduğu İlim Yayma Vakfı’nın üyesi olduğu ortaya çıktı.

Konuyu gündeme getiren Independent Türkçe, taraflarla konuşularak İmamoğlu’nun nasıl kurucular listesine girdiğinin cevabını buldu.

Haber de en çok okunanlar listesin 6. sırasında kendine yer buldu.

 

5 - İmamoğlu belediye şirketlerinden banka, tapu ve araç kayıtlarını istedi

 


31 Mart Yerel Seçimleri kazandıktan sonra tartışmalı bir sürecin ardından mazbatasını alıp mesaisine başlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, bir yazı yazarak birimlerde bilgi ve belge istedi.

İmamoğlu’nun, Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu’nda çalışan iki müfettiş görevlendirerek, bu müfettişlere, belediye çalışanı veya dışarıdan görevlendirilecek üç uzmanla birlikte belediyenin elektronik veri tabanında inceleme yapma ve veri tabanını kopyalama yetkisi vermesini konu alan haber okuyucuların dikkatinden kaçmayan bir başka haberimiz oldu.

 

4 - Doğu Perinçek: 2014 yılından beri Tayyip Erdoğan Türkiye’yi yönetmiyor, Türkiye Tayyip Erdoğan’ı yönetiyor

 

4.gif
Fotoğraf: Independent Türkçe


Independent Türkçe’ye konuşan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek “2014’ten bu yana Tayyip Erdoğan Türkiye’yi yönetmiyor. Türkiye Tayyip Erdoğan’ı yönetiyor. Suriye ile iş birliği yapmayan, Türkiye’nin başında oturamaz. Türkçe Olimpiyatları’na katılmak için yola çıkmıştım. FETÖ’cülerin yaptığını da samimi olarak bilmiyordum. MİT Müsteşarı Suriye ile görüşmelere bizzat katıldı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop da Irak’ta bir toplantıda Suriyelilerle beraber oldu. Öcalan kim? Öcalan, Türk devletinin elinde bir oyuncak. Yunanların İzmir’i işgal etmesinin İstiklal Savaşı’na faydası neyse 15 Temmuz da aynısı. 15 Temmuz’un ertesi günü kayıp helikopterleri arayıp bana sordular. Emperyalizmle iş birliği yapmayan bir gericilik bugün Türkiye’ye tehdit oluşturmaz” sözlerini kullandı.

Oldukça fazla başlık veren Perinçek’in açıklamalarını konu alan haberimiz, 2019’un en çok okunan siyasi haberleri listesine 4. sırada girdi.  

 

3 -  "Parti üyeliğim yok" diyen Metin Feyzioğlu'nun CHP'den ne zaman istifa ettiği ortaya çıktı

 

3.jpg
Fotoğraf: AA


Katıldığı bir televizyon programında "Hiçbir siyasi parti üyesi değilim" diyen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) üyeliğinden 20 Haziran 2019'da istifa ettiğini Independent Türkçe belgesiyle ortaya koyunca doğal olarak bunu konu alan haberin fazlaca okunmuş olması şaşırtıcı olmaması gerekiyor. Haber ilginç, objektif ve doğru olunca her zaman okuyucu gözünde hak ettiği değeri görüyor.

 

2 - YSK’nın İstanbul kararı Anayasa'ya aykırı mı? 4 yedek üye oy kullanamaz tartışması büyüyor

 


YSK'nın İstanbul seçimini iptal kararının Anayasa’ya aykırı aldığı konusu işlendi haberde.

YSK’nın 4'e karşı 7 oyla çıkan iptal kararında 4 yedek üyenin toplantıya katılamayacağı, bu nedenle iptal kararının Anayasa'ya aykırı olduğu da iddia edildi.

Prof. Dr. Osman Can’ın açıklamalarının yer aldığı haber okuyucuların ilgisine mazhar oldu.

 

1 - KONDA Genel Müdürü Ağırdır: AK Parti'nin kendini toparlaması çok zor çünkü felç oldu

 


Listenin ilk sırasında yer alan haberde, "Türkiye'nin en güvenilir kamuoyu araştırma şirketi" KONDA'nın Genel Müdürü Bekir Ağırdır’ın sözlerine yer verildi.

Ağırdır, Ali Babacan'ın AK Parti'den "aklen ve kalben ayrışma yaşayarak" ve "yeni bir çalışma başlatmak" üzere istifasının ardından yaşanması muhtemel siyasi süreci değerlendirmiş ve şunları, “AK Parti'nin çekirdek seçmeni yüzde 38'den yüzde 27 oranına düştü. Ve düşüş eğilimi sürüyor. Ancak çekirdek seçmen hala en çok AK Parti'de var” demişti.

 

Bu sadece siyasi alandaki haberlerin listesi… Diğer kategorilere ilişkin değerlendirmeler gelecek.

Mutlu ve huzurlu nice yıllar dileğiyle…

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU