Prof. Ahmet Ercan yanıtladı: Kanal İstanbul, deprem riski oluşturur mu?

Ercan: Kanal İstanbul'un tam bir kıyım, İstanbul ile Türkiye'nin çıkarlarını yok edici bir eylem olacağı inancındayım…

Fotoğraf: AA

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, tartışma konusu olan Kanal İstanbul’un şehirde deprem riskini tetikleyip tetiklemeyeceği konusunda konuştu.

Sözcü gazetesinden Uğur Dündar’a konuşan Prof. Ercan, deprem konusunda şunları söyledi:

Kanal İstanbul, Küçükçekmece içinden geçen 3 tane ikincil kırıkta da deprem yaratacak bir yük oluşturmaz. Kaldı ki, yapılacak kazıyla 6 milyar tonluk kaya kaldırılarak, bunun yerine 1,5 milyar tonluk su yolu ağırlığı konulacağından, ek yük getirmez. Tam tersine 4 kat ağır yükü üzerinden alır. Ayrıca Küçükçekmece ile güneyinde beklenen en sığ depremin odak derinliği 5 bin metre ile 10 bin metre arasında değişiyor. Kanalın derinliği ise sadece 25 metre. Ek yük bindirmeyeceği gibi, en az 1/200 ile 1/400 oranında yükü azaltır. Bu devede bir tüy bile değildir…

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Deprem, Kanal İstanbul’u etkiler mi?

Ercan “Beklenen büyük depremlerin Kanal İstanbul'a etkisi olur mu?” sorusunu da şöyle yanıtladı:

 Kuzey Marmara'da, Kuzey Anadolu Kırığı üzerinde iki yerde deprem bekleniyor. Bunlardan birinin Küçükçekmece'nin 10 ile 25 km. açığında ve 6.4 ile 6.7 büyüklüğünde, ötekisinin ise Marmara Ereğilisi önünde gerçekleşeceği ve 7.0 ile 7.2 büyüklüğünde olabileceği hesaplanıyor. İkisinden çıkacak toplam enerjinin 7.3 olmasını beklemekteyim.

Böyle bir deprem çiftinin oluşma ihtimali bana göre yüzde 71'dir. Bu depremlerin etki alanları doğu batı yönünde 150 kilometre, kuzey-güney yönünde ise 80'er kilometre olacak. Dolayısıyla Kanal İstanbul da, öteki yapılar gibi sarsıntının etkisinde kalacak. Ne var ki, mühendislik yapılarının deprem çekincesi, büyük bir duyarlılıkla yapıldığından, yapım sırasında önlemler alınarak en az etkilenecek bir su yolunu inşa etmenin bugünkü yöntemlerle güç olmayacağı kanısındayım.

Yer altı sularına ne olacak?

“Kanal İstanbul'un tam bir kıyım, İstanbul ile Türkiye'nin çıkarlarını yok edici bir eylem olacağı inancındayım…” diyen Ercan, yer altı sularının kirleneceği iddiası konusunda da şu yorumu yaptı:

Kanal İstanbul ile birlikte; yeraltı sularını besleyen 23 milyon metrekarelik orman alanı ile 135 milyon metrekarelik tarım alanı ve (2 milyar dolar çıkış değerli) İstanbul suyunun yüzde 10'unu sağlayan Sazlıdere Barajı da ortadan kalkacak. Kanal açılırsa, Terkos Gölü ve yeraltı suları hem tuzlanacak, hem de kirlenecek. Sazlıdere Barajı ile Terkos su biriktirme gölü ortadan kalkacağı için, Sazlıdere – Terkos birleşiminin İstanbul'un 1/3'lük kesiminde yaşayan yaklaşık 5 milyon kişiye sağladığı su da kesilecek!.. Bundan daha önemli, daha vahim bir sakınca olamaz!..

Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU