Tayland’da muhalefet partisine karşı “İlluminati” davası açıldı

Geleceğe Doğru Partisi’nin baş aşağı duran üçgen logosunun İlluminati sembolü olduğu iddia edildi

Parti lideri Thanathorn, askeri cuntaya karşı sert eleştirileriyle gündeme gelmişti (AFP)

Tayland mahkemesi çarşamba günü, muhalefet partisine karşı yöneltilen  anayasal monarşiyi devirmeye yönelik iddiaların yer aldığı mahkeme dosyasını kabul ettiğini duyurdu. AFP’nin haberinde parti hakkında verilecek kararın yeni hükümetin dayanıklılığını test edebileceği belirtildi. 

Geleceğe Doğru Partisi’ne (Future Forward Party) karşı yöneltilen iddialar partinin baş aşağı duran üçgen logosuyla ilgili. Logonun İlluminati’nin sembolü olduğu öne sürülmüştü. Pek çok komplo teorisyenine göre, İllüminati dünyaya hükmetmeye çalışan gizli bir topluluk. 

Anayasa Mahkemesi hakimleri 21 Ocak’ta Geleceğe Doğru Partisi’ne dair hükmünü verecek. Mahkemenin yaptığı açıklamada, partinin lideri Thanathorn Juangroongruangkit’in ve diğer parti yöneticilerinin anayasal monarşiye karşı “eylemler” düzenlediği belirtildi. Eylemlere dair herhangi bir detay verilmedi. 

 

reuters.jpg
Geleceğe Doğru Partisi'nin destekçileri Anayasa Mahkemesi'nin kararına karşı bu ay güçlü bir eylem düzenlemişti (Reuters)

 

Geleceğe Doğru Partisi, mart seçimleri öncesi milyarder Thanathorn liderliğinde Tayland’ın siyasi sahnesine girmişti. Thanathorn, 2014’te darbe yapan askeri cuntaya karşı keskin eleştiriler yöneltmişti. 

Genç Taylandlılar, yeni partiye 6 milyondan fazla oy vermiş ve parlamentoda 80 koltuk kazanmasını sağlayarak partiyi ülkenin üçüncü büyük partisi haline getirmişti. 

Ancak çok sürmeden partiye dair yasal kaygılar ileri sürülmüş ve geçen ay Anayasa Mahkemesi tarafından Thanathorn’un parlamento üyeliği düşürülmüştü.

 

reuter2.jpg
2014'te yedi ay süren hükümet karşıtı gösterilerin ardından ordu darbe yapmıştı (Reuters)

 

Parti tüm suçlamaları reddetti ve parti sözcüsü Twitter’da yaptığı paylaşımla korkmadıklarını ve geri adım atmayacaklarını belirtti. 

Mahkeme ayrıca parti hakkında Thanathorn’un yasadışı fonlar aktardığı yönündeki ithamlara dair de ayrı bir davayı kabul ettiğini söyledi. 

Mahkeme kararı seçmenler arasında öfkeye neden olmuş ve binlerce seçmen Tayland’ın başkenti Bangkok’ta partiye destek gösterisi düzenlemişti. 

Anayasa Mahkemesi mart ayında seçimlerden hemen önce bir diğer partinin daha kapanmasına karar vermişti. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU