Evo Morales: ABD darbeyi Bolivya’daki lityum rezervlerine ulaşmak için düzenledi

Eski Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, ABD’nin Bolivya’daki darbeyi lityum kaynaklarına erişim kazanmak için desteklediğini söyledi

Morales, daha önce 29 Aralık'ta Arjantin-Bolivya sınırında miting düzenleyeceğini söylemişti (AFP)

Eski Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, salı günü yaptığı açıklamada, ABD’nin kendisine karşı düzenlenen darbeyi Bolivya’nın geniş lityum kaynaklarına erişim sağlamak için desteklediğini söyledi. 

AFP’nin aktardığına göre, dizüstü bilgisayarların ve elektrikli arabaların bataryalarının üretilebilmesi için kullanılan lityumun uluslararası talebinin artması öngörülüyor. 

AFP’nin Morales’le Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te gerçekleştirdiği röportajda Morales, “Bu ulusal ve uluslararası bir darbeydi. Endüstrileşmiş ülkeler rekabet istemiyor” ifadelerini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Morales, Bolivya’daki  lityumun çıkarılmasında Rusya ve Çin’le ortaklık yürütmenin tercih edilmesini Washington’ın “affetmediğini” belirtti. 

Eski devlet başkanı, “İşte bu yüzden darbenin kesinlikle lityuma karşı düzenlendiğini düşünüyorum. Dünyadaki en büyük lityum rezervlerine sahip olduğumuzu biliyorlar” dedi. 

AFP’nin haberinde Bolivya’nın dünyanın en geniş lityum rezervlerine sahip olduğunun doğrulanmadığı ve bu rezervlerin düşük kalitede olduğu belirtildi. 

Reuters’ın haberindeyse röportajda ülkeye geri dönmek isteyip istemediği sorulduğunda Morales buna dair herhangi bir şüphe olmadığını belirterek, “Döneceğim. Güvenlik gerekçeleri nedeniyle Bolivya’ya dönme planına dair detay veremiyorum” dedi. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU