Hindistan protestoları: Vatandaşlık yasasını Nazizme benzeten Alman öğrenci sınırdışı edildi

Jakob Lindenthal'a "kampüs dışındaki siyasi faaliyetleri" nedeniyle öğrenci vizesi koşullarını ihlal ettiği bildirildi

Alman öğrenci Jakob Lindenthal, yeni vatandaşlık yasasını protesto ederken polisin kampüse girdiği Yeni Delhi'deki Jamia Millia Islamia Üniversitesi öğrencileriyle dayanışma göstermek için 16 Aralık 2019'da Hindistan'ın Chennai kentindeki yürüyüşe katıldı (P. Ravikumar / Reuters)

Hindistan'da yeni vatandaşlık yasasına karşı düzenlenen protestolar sırasında Nazi benzeri uyarı içeren pankartı tutarken görüntülenen Alman öğrenci ülkeden sınır dışı edildi.

Fizik bölümünde yüksek lisans yapan Alman değişim öğrencisi 24 yaşındaki Jakob Lindenthal, Hindistan'ın azınlık Müslümanlarına karşı ayrımcılık içeren yasal düzenlemeye yönelik ülkenin güney şehri Chennai'de gerçekleştirilen iki mitinge katıldığını söyledi.

Twitter'da dolaşan fotoğraf, Madras'taki Hindistan Teknoloji Enstitüsü'nde (IIT-Madras) eğitim gören Lindenthal'i, Nazi Almanyası'na belirgin bir referansla “1933-1945 Biz oradaydık” yazan pankartı tutarken gösteriyor.

Lindenthal, pazartesi günü Hindistan'ın göçmenlik yetkilileri tarafından görüşmek üzere çağrıldığını belirterek, “kampüs dışındaki siyasi faaliyetleri” nedeniyle öğrenci vizesinin şartlarını ihlal ettiğinin ve bu nedenle de ülkeyi terk etmesi gerektiğinin söylendiğini kaydetti.

Lindenthal, toplantıda, Müslümanların çoğunlukta olduğu üç ülkedeki zulümden kaçan gayrimüslim gruplara vatandaşlık hakkı veren yeni Hint yasasına karşı protestolar hakkında görüşlerinin sorulduğunu söyledi.

Yeni Delhi'de Almanya'ya dönüş uçağını beklerken konuşan Lindenthal şunları söyledi:

Sanırım hiç kimse, öğrenci vizesinden yararlanarak hükümet karşıtı gösterilere gitmek ve ülkenin bütünlüğüne ya da başka bir şeye zarar vermek amacıyla orada olduğumu iddia edemez. Fakat bunu bana böyle sundular.

IIT-Madras'ın öğrenci birliklerinden Chinta Bar, Twitter'da Lindenthal'ın videosunu ve görüntülerini paylaşarak, şunları ekledi:

ChintaBAR, dayanışma içinde bulunduğu Jakob Lindenthal'e bu ülkedeki insanların haklarını koruma mücadelesinin bir parçası olduğu için ve insanlığa dair kaygısından dolayı kendisine minnettarlık duyuyor.

Hindistan İçişleri Bakanlığı yorumda bulunma talebine hemen yanıt vermezken, Dışişleri Bakanlığı sözcüsüyse yorum yapmayı reddetti.

 

 

Indian Express gazetesi, Hindistan'ın Yabancılar için Bölgesel Kayıt Ofisi'nden (Foreigners Regional Registration Office) bir yetkilinin, Lindenthal olayından habersiz olduğu ancak bunun vize kurallarını ihlal eden “açık bir olay” gibi göründüğü sözlerine yer verdi.

Modi'nin Hindu milliyetçi hükümetini karşıt görüştekileri susturmak için güçlü silahlı taktikler uygulamakla suçlayan Hint muhalefet liderleri, Lindenthal'in sınır dışı edilmesini kınadı.

Kongre üyesi Shashi Tharoor, Twitter'da yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Bu endişe verici. Dünyaya örnek teşkil eden, iftihar ettiğimiz bir demokrasimiz vardı. Hiçbir demokrasi ifade özgürlüğünü cezalandırmaz.

Hindistan'ın güneyindeki Pondicherry Üniversitesi'nde öğrenci konseyi başkanı Parichay Yadav'a göre, 4 öğrenci pazartesi günü mezuniyet törenini boykot etti ve bir öğrenci vatandaşlık yasasını protesto ederek altın madalyayı almayı reddetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tartışmalı yeni vatandaşlık yasasına ilişkin devam eden hükümet karşıtı protestolarla karşı karşıya olan Hindistan'ın iktidar partisi, pazartesi günü önemli bir eyalet seçimini kaybetti.

Pazartesi günü geç saatlerde açıklanan sonuçlara göre, Başbakan Narendra Modi'nin Hindistan Halk Partisi (BJP), bu ay yapılan seçimlerde, muhalefetteki Hindistan Ulusal Kongresi partisiyle doğu Jharkhand eyaletindeki güçlü bölgesel gruplar arasında oluşturulan ittifaka sandalye kaybetti.

Seçim, eleştirmenlerin Modi hükümetinin Hindistan'ın 200 milyon Müslümanını marjinalleştirmeye yönelik son çabası olduğunu söylediği vatandaşlık yasasının iptalini isteyen protestolar esnasında yapıldı.

BJP liderleri yeni vatandaşlık yasasının Jharkhand seçimlerinde bir etken olmadığını söylese de Hindistan Ulusal Kongresi Partisi lideri Singh, sonuçların 81 eyaletin meclis sandalyesinin sadece 25'ini kazanan Modi'nin partisine haddini bildirdiğini söyledi.

Hindistan Ulusal Kongresi Partisi ve müttefikleri 47 sandalye kazanarak BJP'nin eyaletteki 5 yıllık egemenliğini sona erdirdi.

Associated Press’ten de yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU