ABD’de hüküm giyen hacker Çin’de bilgisayar eğitimi veriyor

ABD’de hüküm giyen Çinli hacker’ın ülkesine dönerek bir lisede bilgisayar eğitimi vermeye devam ettiği aktarıldı

ABD'de casusluk yaptığı gerekçesiyle hakkında dava açılan başka Çin vatandaşları da mevcut (Reuters)

ABD’de zararlı yazılımla uğraştığı gerekçesiyle hüküm giyen Çinli bir hacker’ın, biri internet güvenliğiyle ilgili olmak üzere Çin’de bir lisede bilgisayar dersleri verdiği belirtildi. Reuters’ın aktardığına göre 39 yaşındaki Yu Pingan, Şanhay Ticaret Okulu’nda bilgisayar dersleri vermeye devam ediyor. 

San Diego’daki gözaltı merkezinde 18 ay geçiren geçiren Yu Pingan, bilgisayar hack’leme suçunu kabul etmişti. Bir grup öğretmenle bir üniversiteyi gezmek için ABD’ye geziye giden lise öğretmeni Ağustos 2017’de Los Angeles Uluslararası Havaalanı’nda gözaltına alınmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yu, şubatta federal yargıç tarafından mahkum edilmiş ve daha sonra tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurularak Çin’e dönmesine izin verilmişti. Mahkeme kararında hack’leme planının hedefleri arasında mikro çip üreticisi Qualcomm Inc, hava-uzay savunması şirketi Pacific Scientific Energetic Materials Co ve oyun şirketi Riot Games yer alıyordu. 

Mahkemedeki verilere göre Yu, bilgisayar ağ güvenliği ve programlama üzerine uzmanlaşmıştı. Gizli plan için sağladığı zararlı yazılımın Sakula isimli ender bir yazılım aracı olduğu ve hacker’lara bilgisayarları uzaktan kontrol etme imkanı tanıdığı belirtildi. Bahsi geçen zararlı yazılımın kim tarafından yazıldığı ya da Yu’nun bunu nasıl ele geçirdiği belirsizliğini koruyor.

Sakula on yıl içinde düzenlenen siber saldırıların en kötü şöhretlilerinin bir kısmıyla bağlantılı. 

 

reuters1.jpg
Yu Pingan, üniversite gezisi sırasında Los Angeles'ta gözaltına alınmıştı (Reuters)

 

Yu hakkında hazırlanan dava dosyası Washington’da son dönemde Çin vatandaşlarına karşı yürütülen davalardan biriydi. Washington bu davaları Çin’in askeri ve güvenlik bakanlıklarının Batılı şirketlerin teknolojisini çalmaya yönelik düzenlediğini iddia ettiği kampanyaya cevaben açmıştı. 

Tutukluluk süresine ek olarak, Yu’ya 5 şirketin zararını karşılaması için de 1,1 milyon dolar (yaklaşık 6 milyon TL) para cezası verilmişti. Her ay 100 dolar (yaklaşık 600 TL) ödenmesini öngören cezanın tamamlanması için 900 yıldan fazla süre geçmesi gerekiyor. 

Çin Dışişleri Bakanlığı, Yu’ya karşı açılan davaya “herhangi bir anlam” veremediğini belirterek yaptığı açıklamada, “Siber saldırıların her türlüsüne kararlılıkla karşı çıkıyoruz ve Çin’de gerçekleşen ya da Çin’in internet altyapısı kullanılarak gerçekleştirilen herhangi bir siber saldırıyı araştırıyoruz ve bunlara karşı sert tedbirler alıyoruz” ifadelerine yer verdi.

DAHA FAZLA HABER OKU