Arjantin hükümeti krizi sonlandırmak amacıyla ekonomik tedbir paketini onayladı

Arjantin’de merkez-sol hükümet, ekonomik krizi sonlandırmak amacıyla ekonomik tedbirler öngören paketi onayladı

Bir önceki devlet başkanı Macri döneminde Arjantin pezosunun yüzde 566 devalüasyona uğradığı aktarılmıştı (AFP)

Arjantin’in merkez-sol hükümeti pazartesi günü yıllardır ülkeyi etkileyen en kötü ekonomik krizi sonlandırmak amacıyla acil ekonomik tedbirler öngören paketi onayladı. Arjantin ekonomisi, 18 ay önce para biriminin çökmesiyle tetiklenen bir resesyon içinde.

AFP’nin aktardığına göre yaklaşık 44 milyonluk nüfusu olan ülkede yoksulluk düzeyi hala yüzde 40’ın üzerinde. Arjantin 20. yüzyılın başlarında dünyanın en varlıklı ülkelerinden biriydi. 

Acil ekonomik tedbir paketi, Arjantin’i iyileştirme sözüyle iki hafta önce göreve başlayan yeni Devlet Başkanı Alberto Fernandez tarafından duyuruldu.

Fernandez’in ekonomi planı döviz alımlarında, tarım ihracatında ve araba satışlarında vergi artışını içeriyor. Hükümet vergi artışlarının yalnızca üst ve orta sınıfları etkileyeceğini belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tasarı cuma günü Temsilciler Meclisi’nde, cumartesi günü de Senato’da onaylandı.

Fernandez krizin, ülkenin 100 milyar dolar temerrüde düştüğü 2001 krizi kadar vahim olduğunu belirtti. Arjantin’in mevcut dış borcu GSYH’nin yaklaşık yüzde 90’ını oluşturuyor. 

Pazar günü katıldığı bir televizyon programında konuşan Fernandez, “2001’de yaşananlarla aynı değil. Ama bir benzeri. O dönemde yoksulluk yüzde 57’ydi, bugün nüfusumuzun yüzde 41’i yoksul” ifadelerini kullanmıştı.

Yeni yasa finans, vergi, emeklilik maaşları, gümrük vergileri, enerji, sağlık ve sosyal konularda yürütme erkine daha fazla yetki veriyor. 

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Alejandro Vanoli, “Bu zor bir durum, resesyonun ve enflasyonun olduğu koşullarda ülkenin borçlarını yeniden yapılandırması gerekiyor” dedi. 

Devlet, bu toplumsal durumdan en çok etkilenenler için tüm çabasını ortaya koyuyor.

Piyasa ekonomisi yanlısı eski liberal devlet başkanı Mauricio Macri, borçları yeniden yapılandırmak amacıyla 57 milyar dolarlık bir kurtarma paketi için eylülde IMF’yle (Uluslararası Para Fonu) masa oturmayı planlamıştı. 

Arjantin bu bütçenin 44 milyar dolarlık kısmını almış olsa da Fernandez kalan ödemeleri reddedeceğini söyledi. Fernandez pazartesi gazetecilere verdiği demeçte IMF heyetinin “birkaç gün içinde” Arjantin’de olacağını belirtti. 

DAHA FAZLA HABER OKU