Aliyev: AB, Türkiye'yi Müslüman diye birliğe almıyor, bizi de almazlar

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bazı eski Sovyet ülkeleri Avrupa Birliğine (AB) alınmasına rağmen Türkiye'nin uzun yıllardır bekletilmesini, büyük adaletsizlik olarak yorumladı

Fotoğraf: AA

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkedeki ulusal televizyon kanallarında Azerbaycan'ın dış politikası, komşu ülkelerle gerçekleştirilen projeler ve içişleri konularıyla ilgili açıklamalarda bulundu, 2019 yılını değerlendirdi.

Aliyev, 2019'da Azerbaycan'ın hedeflerini gerçekleştirdiğini,dış politikada önemli başarılar elde ettiğini söyledi.

Azerbaycan'ın Avrupa'ya entegrasyonu ile ilgili konuşan Aliyev, ülkesinin bunun için gerekli adımları attığını ancak yeni adımlara ihtiyaç olmadığını çünkü bunun sonuç vermeyeceğini belirtti. 

Avrupa Birliği'nin Azerbaycan'ın üyeliğini kabul etmesinin olanaksız olduğunu belirten Aliyev bununla ilgili olarak Türkiye örneğini verdi:

Kardeş Türkiye örneğine bakalım. Türkiye'nin AB ile imzaladığı anlaşmanın üzerinden yıllar geçti. Fakat sonraki adımlar sonuç verdi mi? Tabii ki hayır. Bu da büyük adaletsizliktir. Bazı eski Sovyet ülkeleri AB'ye girdi. Onlar Türkiye'den daha mi gelişmiş ülkeler? Hayır. Onlar AB'ye üye olmak için daha mı hazırlıklıydı? Hayır. Peki, onları neden kabul ettiler ama Türkiye'yi kabul etmediler? Sorunun cevabı bellidir. Çünkü Türkiye Müslüman ülkesidir. Şimdi bunu açıkça söylüyorlar. Daha önce bazı bahaneler getiriyorlardı, şimdi ise gizlemiyorlar. Müslüman ülkesi olduğu için Türkiye'yi AB'ye almıyorlar. Bu durumda Azerbaycan'ı da kabul etmezler. Diyelim ki yarın bize dediler ki gelin üye olun. Bu bize gerekli mi. Kesinlikle hayır. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TANAP anlaşması 

Aliyev, "Uzun vadede ana gelir kaynağımız doğal gaz olacak" dedi. 

Azerbaycan'ın enerji projelerine de değinen Aliyev,  Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'nın (TANAP) faaliyete başlamasını tarihi olay diye niteledi.

TANAP'ın Avrupa bağlantısı ay başındaEdirne'de düzenlecek törenle gerçekleştirilmişti. 

Toplam kapasitesi 16 milyar metreküp olan boru hattından Türkiye'ye gelen gaz miktarının yakın zamanda 6 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor. 

Kalan 10 milyar metreküp doğal gaz ise TAP ile Avrupa'ya gönderilecek.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU