Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün İtalyan ortağı hisselerini satıyor

Türk ortağı IC İçtaş İnşaat ile birlikte Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün yapımını üstlenen Astaldi S.P.A., hisselerinin devri için Rekabet Kurumu’na başvurdu

Üç yıl önce açılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yatırım bedeli 3 milyar dolardı/ Fotoğraf: AFP

Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, İtalyan inşaat devi Astaldi’nin şu üç şirketteki hisselerinin İbrahim Çeçen Yatırım Holding A.Ş'in lokomotif şirketi IC İçtaş İnşaat’a devri için başvuru yapıldı: 

- İçtaş Astaldi Üçüncü Boğaz Kuzey Köprüsü ve Marmara Otoyolu Yatırım ve İşletme A.Ş.

- İçtaş Astaldi ICA İnşaat A.Ş.

- Astaldi-IC İçtaş WHSD İnşaat A.Ş.

Yap-İşlet-Devret modeli, kapsamında gerçekleştirilen, Üçüncü Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi, 2012 yılında yapılan ihale neticesinde, 10 yıl 2 ay 20 günlük yatırım ve işletme süresiyle IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Astaldi S.P.A. ortaklığı tarafından kazanılmıştı. 

Astaldi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde yüzde 33 hisseye sahipti. 

Türk Lirası’nın tarihi değer kaybını yaşaması nedeniyle maliyetlerin yükseldiği, Venezuela’nın finansal krizin derinleştiği 2018 yılında Astaldi, şirketin geçici bir maddi dar boğaz yaşadığını belirterek Roma'da konkordato başvurusunda bulunmuştu. 

Astaldi, mahkemeye sunduğu planda hissedarlar toplantısında sermaye artışının hâlihazırda onaylandığını ancak bunun gerçekleşebilmesi için Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ndeki hissenin satışının şart olduğunu da vurgulamıştı. 

Şirketten yapılan açıklamada 2018-2022 dönemini kapsayan stratejik plandaki hedeflerin tutturulmasının mümkün olmadığı da belirtilmişti. 

Haziran 2018’de bir açıklama yapan Şirketin CEO'su Paolo Astaldi, 2012’de işletme hakkını kazandığı Yavuz Sultan Köprüsü'ndeki hisse payının değerinin 350 milyon euro olduğunu belirtmişti.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü, yapılan anlaşmaya göre 2026 yılına kadar özel sektör tarafından işletilecek.


Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU