Cemal Kaşıkçı davasında karar verildi: 5 kişiye idam, 3 kişiye toplam 24 yıl hapis

Suudi Arabistan mahkemesi, Kaşıkçı davasında 5 kişi hakkında idam, diğer 3 kişi hakkında toplam 24 yıl hapis cezası verdi. Eski İstanbul Konsolosu ve Veliaht Prens Selman'ın danışmanlarından Kahtani'ye ceza verilmedi

Fotoğraf: Reuters

Suudi Arabistan'da muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde 11 şüphelinin yargılanması tamamlandı. Mahkeme, 5 kişi hakkında idam, 3 kişiye toplam 24 yıl hapis verdi.

Savcılık, yargılanan 11 kişiden 3'ünün suçsuz bulunup serbest bırakıldığını duyurdu.

Suudi Arabistan Eski İstanbul Başkonsolosu Muhammed el Uteybi ve Suudi Kraliyet ailesinin eski danışmanlarından Suud el Kahtani suçsuz bulundu.

Al Arabiya’da yer alan habere göre Suudi Arabistan Başsavcılık Sözcüsü Şaalan el Şalan düzenlediği basın toplantısında "Soruşturmamız, başında tasarlanarak adam öldürme niyeti olmadığını gösteriyor. Cinayete anlık karar verilmiş. Müzakere ekibinin başkanı başkonsolosluk binasını inceledikten sonra, soruşturmanın devam edebilmesi için kurbanın götürülebileceği güvenli bir yer olmadığını fark etmiş. Müzakere ekibinin başkanı ve zanlılar daha sonra kendi aralarında konuşup kurbanın konsolosluk içinde öldürülmesine karar vermişler" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

'Kaşıkçı cinayetinin önceden planlanmış bir eylem olmadığı anlaşılmıştır'

Şalan, şu ifadeleri kullandı:

Mahkeme, Cemal Kaşıkçı cinayeti hakkında soruşturmayı tamamlamıştır. Kaşıkçı ailesinden ve Türkiye’den temsilciler duruşmada hazır bulunmuştur. Eski İstanbul Konsolosu, Kaşıkçı’nın öldürüldüğü saatlerde başka bir yerde olduğunu kanıtlamıştır. Soruşturmada, Kaşıkçı cinayetinin önceden planlanmış bir eylem olmadığı anlaşılmıştır.

Davada yargılanan şüpheliler hakkındaki soruşturmanın sona erdiğini açıklayan savcılık, Kaşıkçı cinayetinin kilit isimlerinden olduğu iddia edilen Suud Kahtani’nin ise beraat ettiğini aktardı.

Birleşmiş Miletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard tarafından hazırlanan raporda, Kahtani'nin sorumluluğunun tespiti için daha detaylı soruşturma çağrısı yapılmıştı.

Af Örgütü'nden açıklama: Karar sorumluları örtbas etme hamlesidir

Kararın sorumluları örtbas etme hamlesi olduğu yorumunu yapan Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf, "Dava kamuoyuna ve bağımsız gözlemcilere kapalı bir şekilde görüldü ve soruşturmanın nasıl ilerlediğine ilişkin hiçbir bilgi verilmedi"

"Bugünkü karar, Suudi yetkililerin bu feci suçtaki sorumluluğunu veya Cemal Kaşıkçı’nın naaşının nerede olduğunu açıklığa kavuşturmuyor" diyen Maalouf, sözlerine şöyle devam etti:

"Suudi Arabistan mahkemeleri, yargılanan kişilerin avukata erişimlerini devamlı engelliyor ve hiçbir şekilde adil olmayan yargılamalar sonucunda insanları ölüm cezasına mahkum ediyor. Suudi yetkililerin şeffaflıktan yoksun olduğu ve yargının bağımsız olmadığı düşünülürse, ancak uluslararası bağımsız ve tarafsız bir soruşturma Cemal Kaşıkçı için adaleti sağlayabilir"

Geçen kasım ayında Cemal Kaşıkçı cinayeti hakkında basın açıklamasında bulunan Suudi Arabistan Başsavcılığı, soruşturmada 21 kişinin isminin geçtiğini, ancak 11 kişinin cinayetle suçlandığını ifade etmişti. 

Kaşıkçı cinayeti

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'dan 2 Ekim’de ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonra haber alınamamıştı. Daha sonra Suudi Arabistan yetkilileri, Kaşıkçı'nın konsoloslukta çıkan bir kavgada öldüğünü açıklamıştı.

Türkiye, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili suçluların iadesini talep etmiş fakat Suudi yetkililer bu talebi reddetmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU