Emeklilik reformundan değil ama 6 bin euroluk emekli maaşından vazgeçti

Emeklilik reformuna karşı genel grevin yapıldığı Fransa'da, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 42. yaş gününde emekli devlet başkanlarının aldığı maaşı almayacağını açıkladı

Fotoğraf: New Statesman

Fransa 2018'in son zamanlarından bu yana karışık.

Ülkedeki akaryakıt zammı protestoları ile birlikte başlayan hükümet karşıtı eylemler hükümetin 2019'da duyurduğu emeklilik reformu planı ile birlikte yeniden ivme kazandı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin hazırladığı emeklilik reformunun geri çekilmesi için düzenlenen genel grev üçüncü haftasında. 

Söz konusu reform, emeklilikte memur ve işçi ayrımını ve onlara tanınan ayrıcalıkları kaldırmayı, emeklilik yaşını kademeli olarak 62’den 64’e çıkarmayı öngörüyor. 

Eleştirilerin odağındaki Cumhurbaşkanı Macron plandan geri adım atılmayacağını vurguluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen haftasonu 42. yaşına giren Macron, emeklilik reformundan vazgeçmiyor ama halihazırdaki düzenlemeye göre 20 yıl, reformun kabulü halinde ise 22 yıl sonra almaya hak kazanacağı emekli maaşından feragat edeceğini duyurdu.

Macron böylece görevini tamamlayan eski cumhurbaşkanlarının aldığı 6 bin euroluk (39 bin 458 TL) maaştan vazgeçti.

Bu cumartesi 42 yaşına giren Macron, cumhurbaşkanlığı görevini tamamladıktan sonra Anayasa Konseyi üyesi olmayacağını da duyurdu.

Fransa'da eski cumhurbaşkanları 13 bin 500 euro maaşla ömür boyu bu mahkemenin üyesi olarak görev yapıyor.

Elysée Sarayı'ndan bir yetkili, Macron'un tutumunu örnek ve tutarlı bir davranış olarak niteledi.

Eski Sosyalist Bakan Ségolène Royal ise Macron'un kararı ile ilgili "Asıl soru, Elysée'den sonra, onunla birlikte devasa emeklilik şapkalarıyla ve miktarları karşılaştırılamaz olan küresel iş dünyasına geri dönüp dönmeyeceğidir" yorumu yaptı.

Fransa'da şu anda özel sektör ve kamu sektöründe her birinin emeklilik yaşı ve koşulları farklı 42 ayrı emeklilik sistemi var ve Macron bunları tek bir sistemde birleştirmek istiyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU