2020’nin en sıcak yıllardan birisi olması bekleniyor

2019 yılı, Met Office'in öngördüğü sıcaklık değerlerine oldukça yakın geçmişti. Kurum tarafından 2020 yılının da "en sıcak yıl" olarak kayıtlara geçeceği ifade ediliyor

Fotoğraf: AA

Birleşik Krallık’ın meteorloji kurumu olan Met Office, 2020’nin en sıcak yıllardan birisi olmasını bekliyor.

2020 için öngörülen sıcaklık, son yıllardaki sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelerin 1 derece üzerindeki verilere dayanıyor ve meteorologlar bunun iklim krizinin “net bir işareti” olduğunu belirtiyor.

Met Office’ten Profesör Adam Scaife, “El Niño etkisiyle Pasifik Okyanusu’nun ısınması gibi doğal olaylar iklim sistemini etkiliyor. El Niño olmadan, bu tahmin, sıcaklıkların yükselmesine neden olan en güçlü faktör olarak seragazı emisyonlarını gösteriyor” dedi.

Tahminin doğru olması durumunda, 2020’de dünya iklimsel çöküşe daha da yaklaşacak.

Bilim insanları, sanayi öncesi döneme göre sıcaklıkların 1.5 dereceden fazla artmasının iklim üzerinde oldukça zarar verici etkileri olacağı konusunda uyarılarda bulunmuştu.bulunmuştu.

El Niño etkisi nedir?

Güney Amerika'nın batı kıyısındaki Büyük Okyanus'ta yüzey sularının ısınmasına İspanyolcada "erkek çocuk" anlamına gelen El Nino, soğumasına ise "kız çocuk" anlamına gelen La Nina deniliyor.

El Nino Güney Salınımları'nın (ENSO) bir parçası olarak kabul edilen El Nino, iki ila yedi yılda bir Büyük Okyanus'taki akıntının tersine dönmesiyle oluşuyor.

El Nino, yarattığı ısıtıcı etki nedeniyle kasırgalara, şiddetli yağışlara, su baskınlarına, kuraklıklara, yangınlara ve tarım ürünlerinde kayıplara yol açıyor. Bütün bunların sonucunda salgın hastalıklar artabiliyor ve çok sayıda ölüm yaşanabiliyor. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU