Trump, 2 yılda 8 binden fazla yalan söyledi

Trump’ın yalan söylediği ya da yanlış beyanda bulunduğu en yaygın konular vergi indirimleri, ABD ticaret açığı ve özel danışmanı Robert Mueller’in Rusların seçime müdahalesi ihtimali üzerine yürüttüğü soruşturma

Sarah Harvard - The Independent

ABD Başkanı Donald Trump, başkanlığının ilk iki yılında, 8 binden fazla yanıltıcı ifade kullandı veya bariz şekilde yalan söyledi.

Washington Post’tan bazı araştırmacılar, göreve başladığı tarihten bugüne kadar Trump’ın yanlış beyanlarını ve bariz yalanlarını tek tek topladı. Ortaya çıkan sonuca göre, Trump tam olarak 8 bin 158 yanlış ifade kullandı.

Araştırmayla ilgili diğer ilginç nokta ise Trump’ın bu 8 bin 158 yanlış ifadenin yaklaşık 6 binini sadece 2018 yılında söylemesi oldu.

New York Times muhabiri Astead Herndon'a göre, Trump’ın artan yalan sayısı 2020 seçimleriyle ilgili. Trump’ın baskı altına girdiğinde genellikle ani tepki verdiğini söyleyen Herndon, bu durumun daha çok yanlış bilgi edinmemize sebep olduğunu belirtiyor. Herndon’da göre Trump, yanlış bilgi vermeyi gelecek seçimlerde “kendi tabanını harekete geçirmek ve oyları artırmak için” kullanıyor.

Trump’ın doğruyu söylememe konusundaki ustalığına rağmen, taraftarları kendisine durmaksızın destek veriyor. En azından CNN’den Chris Cillizza’nın araştırma verileri üzerinden elde ettiği kanı bu şekilde.

Siyasi analist Cillizza, Trump’ın amacının kendisini halkın ya da destekçilerinin gözünde olumlu kılmak olduğunu öne sürüyor.

Trump için “kendi hayatının hikayesini kendisine anlatıyor” diyen Cillizza, “Bu hikayenin gerçeklerle uyuşup uyuşmadığı onun temel kaygısı değil. Onun asıl endişesi sert ve güçlü görünmek ve kazanmak” olduğunu söylüyor.  

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU