'Son 7 yılda sadece Büyükada'da 702 at ruam hastalığından öldü, yeni hastalıklı atlar adaya getiriliyor'

TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz, Büyükada’da 2012’den beri 702 atın ‘ruam hastalığı‘ nedeniyle öldüğünü söyledi

Fotoğraf: AA

İstanbul Büyükada'da 81 atın ruam hastalığı nedeniyle öldürülmesinin ardından adadaki fayton tartışmaları sürüyor. 

At, merkep, katır gibi tek tırnaklı hayvanlarda görülen ruam hastalığı tedavisi ve aşısı olmadığı gerekçesiyle mevzuata göre 'itlaf' edilmesi gerekiyor. 

Ölümcül ve tehlikeli olan hastalık insanlara hastalığın bulaştığı hayvanın etinin tüketilmesi ile bulaşabiliyor. 

Son gelişmelerin ardından açıklama yapanlardan biri de TBMM Hayvan Hakları Komisyonu üyezi Deniz Yavuzyılmaz. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sözcü gazetesine konuşan CHP Zonguldak milletvekili, Adalar’da faytona koşulan toplam at sayısının 945 olduğunu, bunların 777’sinin Büyükada’da bulunduğunu ifade etti:

Resmi verilere göre 2012 yılından itibaren adada ruamdan ölen, öldürülen kayıtlı at sayısı 702 olup, resmi olmayan rakamlara göre ise her yıl adada çeşitli nedenlerle ölen at sayısı 700. Adaya at girişi yasağına rağmen kaçak at girişleri yoğun olarak sürdüğü için adadaki toplam at sayısı değişiyor. Buradan anlaşılmaktadır ki Büyükada’da ölen atların yerine, karantinadan geçmeyen, taramaya sokulmayan yeni hastalıklı kaçak ruamlı atlar adaya getirilmektedir. Bu hastalıklı atlar kendi kendilerine teknelere binip kaçak olarak adaya gelmedi. At hırsızları, kaçakçılar tarafından satılmak ve öldüresiye çalıştırılmak, onların üzerinden yüksek kârlar elde etmek için getirildi.

CHP’li milletvekili, Büyükada’daki at sayısının bin 200 olduğunu ancak bunların 777’sinin kayıtlı olduğunu belirterek söz konusu kaçak atların çoğunun ruam hastalıklı olduğunu öne sürdü.

 

Independent Türkçe, Sözcü gazetesi

 

DAHA FAZLA HABER OKU