Selahattin Demirtaş'ın öyküleri tiyatroya uyarlandı

HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Seher ve Devran kitabından 4 öykü tiyatro oyununa uyarlandı

Fotoğraf: HDP

4 Kasım 2016 tarihinden bu yana Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan  HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın öykü kitaplarındaki hikayeler tiyatro oyunu haline getirildi.

Merhaba Sanat Tiyatrosu, Seher kitabından "Seher" ve "Deniz Kızı" ile Devran kitabından "Direnmek Güzeldir" ve "AVM" öykülerini sahneye taşıdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Merhaba Sanat Tiyatrosu kurucusu Ramazan Velieceoğlu, Mezopotamya Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada amaçlarının Demirtaş’ın düşüncelerinin hapsedilemeyeceğini gösterebilmek olduğunu söyledi. 

Velieceoğlu, Demirtaş'ın öykülerinin nasıl oyun haline getirildiği ile ilgili şöyle konuştu:

Seher fikri şöyle çıktı; doğruları söylediğimiz sürece suçlu konumuna düşürüldüğümüz bir sistem içerisinde yaşıyoruz. Tarih boyunca büyük düşünürler ve sanatçılar, düşündüklerini söyledikleri için cezaevlerine atıldı. Düşünceler dört duvar arasına sıkıştırılamaz. Tutsakların düşüncelerini dünyanın her yerinde, insanlara ulaşabildiğini göstereceğiz. Umarım halk yanımızda olur ve bizi destekler. (...) Oyunlarımızda kan, acı, gözyaşı olmayan bir dünyada yaşamak istediğimizi ortaya koymaya çalıştık. Savaş çığlığı atanlara karşı gerçek barışın sağlanması için tiyatro yapmaya çalıştık. Biz tiyatro çalışmalarımızı; insanları ayırt etmeden, kardeşçe, dostça yaşayabilmenin mümkün olduğunu gösterebilmek için yapıyoruz,

 

Demirtaş'ın yazdığı "Seher" öyküsünü kadın ölümlerine karşı bir direniş olarak niteyen Velieceoğlu, "Seher’de aslında gerçek yaşamdan alınmış bir öykü. Bizler tiyatro oyuncuları olarak kendimizi bu konuda sorumlu hissettik ve böyle bir oyun hazırladık” diye konuştu.

Seher oyunu, 24 Aralık saat 19.00’da Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezi’nde tiyatroseverlerin beğenisine sunulacak.

 

Independent Türkçe, MA

DAHA FAZLA HABER OKU