Maraş’ta can verenler anıldı: Bu acı dünya durdukça devam edecek

Maraş olaylarında hayatlarını kaybedenler düzenlenen etkinlikle anıldı. Polisin geniş güvenlik önlemleri altında yapılan anmada konuşan CHP Milletvekili Öztunç kayıp mezarların yerlerinin gösterilmesini ve Genelkurmay arşivlerinin açılmasını istedi

Fotoğraf: AA

Maraş olaylarının 41'inci yıl dönümünde, olaylarda hayatını kaybedenler anısına anma etkinliği düzenlendi.

Etkinlik öncesinde jandarma ve polis ekipleri, Gaziantep-Kahramanmaraş karayolunda ve Narlı otoban gişeleri çıkışında oluşturulan kontrol noktalarında durdurulan araçlarda arama yaptı.

Şehir dışından gelenler, aramaların ardından merkez Onikişubat ilçesi Yörükselim Mahallesi'ndeki cemevinde düzenlenen etkinliğe katıldı.

Etkinlikte hayatını kaybedenler için karanfil bırakıldı, saygı duruşunda bulunuldu.

Arşivler açılsın, mezar yerleri bulunsun

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, törende yaptığı konuşmada, 41 yıl önce büyük bir acı yaşandığını belirterek, "Bu acı yaşanmaya devam ediyor. Dünya döndükçe de devam edecek" dedi.

İki taleplerinin olduğunu aktaran Ali Öztunç, şöyle devam etti:

Birinci talebimiz; kayıp mezarların yerinin gösterilmesi. Toplu ya da ayrı ayrı kayıp mezarlar gösterilmeli. Düşünün ailenizin bir ferdini kaybediyorsunuz, mezar yerini bilmiyorsunuz. Bundan daha büyük bir acı olur mu? Olmaz. Bir an evvel mezar yerlerinin gösterilmesi gerekiyor. Bu konuda geçtiğimiz günlerde bir girişimimiz oldu. İkinci konu; Genelkurmay arşivleri bir an önce açıklanmalı. Bu arşivler incelenmeli ve bütün detaylar ortaya çıkartılmalı. Bütün detaylar ortaya çıkartılırsa, kim ne yaptı, kimler toplumu bu noktaya getirdi, onların hepsi ortaya çıkar.

20191221_2_39954287_50552182.jpg
Fotoğra: AA

 

Anma komitesi adına Erenler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Müslüm İbili ise, 41 yıl önce yaşanan olayları "insanlık suçu" olarak değerlendirdi. Müslüm İbili, şöyle konuştu:

Yüz yıllardır mazisi olan Anadolu topraklarında birlikte yaşayan Alevi'siyle, Sünni'siyle, Kürt'üyle, Laz'ıyla, Çerkez'iyle inançları, kültürleri, yaşamları farklı olsa bile hepimiz kendi inançlarına göre yaşamaya çalışan bir toplumuz. Bu ülkede daha mutlu olmanın, huzurlu eşit yurttaşlık temelinde yaşamanın koşullarını hep birlikte yaratmak zorundayız. Bu vesileyle ülkemizde ve dünyada barış, kardeşlik, huzur olması dileklerimizle, 'Hak Muhammed Ali' milletimizi, varlığımızı ve birliğimizi daim eylesin.

Etkinlikte "Gülbeng" okundu, semah gösterisi yapıldı. Vatandaşlara cemevinde lokma ikram edildi.

Törene, HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen ve HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş da katıldı.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU