Erdoğan: Önümüzdeki haftalarda ihaleyi yapıyoruz ve Kanal İstanbul'a başlıyoruz

İstanbul’da 2018 Yılı Hizmet İhracatçıları Buluşması töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki günlerde Kanal İstanbul’un ihalesine çıkılacağını söyledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul'un yapılacağını söyledi / Fotoğraf: AA 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hizmet İhracatçıları Buluşması'nda Kanal İstanbul'a yönelik açıklamalarda bulunarak, "İnşallah önümüzdeki haftalarda ihaleyi yapıyoruz ve Kanal İstanbul'a başlıyoruz" dedi.

Erdoğan yaptığı konuşumada, ihraçatta yaşanan gelişmeler, ekonomik gidişat ve Kanal İstanbul tartışması olmak üzere bir çok konuya değindi. 

Yaşanılan onca badireye rağmen Türkiye'ye diz çöktüremediğini vurgulaya Erdoğan, "Türkiye'ye zarar vermenin bir bedeli vardır. İhracatta hak ettiğimiz yerin gerisinde olduğumuz gerçektir. Küresel rekabette öne çıkan ürünler ortaya koymalıyız” diye konuştu. 

Kanal İstanbul konusunda sürdürülen tartışmalara değinen Erdoğan, “CHP ne yaparsa yapsın biz bu projeyi yapacağız” dedi ve şunları söyledi: 

Bir defa devletin en olduğundan bihaber olan bir zat. Sen gelemeyeceksin o ayrı bir konu da. Devlette devamlılık esastır. Müteahhit anlaşmasını sözleşmesini yapmış. Uluslararası konumu olan müteahhitlere bir şey hatırlatmak istiyorum. Bakın bu ülkede nasıl bir siyasetçi var bilin. Bu da ana muhalefetin başında. Önümüzdeki haftalarda ihale yapmayı planlıyoruz. Bunun çalışması bir haftalık bir yıllık değil ta belediye başkanlığımın sonlarına doğru atılmış bir adımdır. Kanal İstanbul'un birçok özelliği var, Türkiye'ye kazandıracağı haklar var. Selimiye'nin önünde tanker 7 ayı aşkın zaman yandı. Büyük bir tehlikeydi. Fakat Kanal İstanbul ile bir defa bu tehditler adeta yok seviyesine geleceği gibi, ülkemize ciddi manada getirisi olacaktır. Tüm bunların çalışmaları yapılmış, Karadeniz'den Marmara'ya iniş, farklı bir özellikle Kanal İstanbul sahip çıkacaktır. İnşallah önümüzdeki haftalarda ihaleyi yapıyoruz ve Kanal İstanbul'a başlıyoruz. Bunun çalışması bir haftalık bir yıllık değil ta belediye başkanlığımın sonlarına doğru atılmış bir adımdır. Kim ne derse desin Kanal İstanbul’u yapacağız. Kanal İstanbul’un ihalesine çıkacağız. Bu kanalın çevreci bir özelliği var. İstanbul halkı, bu özelliğinden dolayı kanala sahip çıkacaktır

Ataların "Bal bal demekle ağız tadlanmaz" söylemini hatırlatan Erdoğan, ekonomi konusunda da bazı mesajlar verdi. 

“Son dönem verilerine baktığımızda somut gelişmeleri görüyoruz” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Ekonomi güven endeksi 91.3 oldu. Bu alanda son 3 ayda artış yüzde 6.2'yi aştı. Bir önceki yıla göre şirket artışları yaşandı. Konut ve otomobil piyasalarında canlanmayı görmeyen yoktur. Otomotiv sektöründe  ülkemize güvenip stoklarını iyi tutanlar kazanmaya devam ederken, stokları yetersiz tutanlar maalesef yok sattı. Turist sayısında 50 milyonun üzerinde rekor bekliyoruz. Cari fazla verir hale geldik. Ekim ayı itibarıyla cari fazla 4.3 milyar dolar oldu.” 

Bu başarıya ulaşmakta fayda sağlayan ihracatçılara teşekkür eden Erdoğan, ekim ayında 10.4 milyar liralık yeni yatırım için teşvik belgesi düzenlediklerini belirtti. 

İlave istihdam oluşmasını beklediklerini vurgulayan Erdoğan, “Üçüncü çeyrekteki gelişmeyle ülkemiz ekonomisi yeniden büyüme eğilimine girdi. Enflasyon yüzde 10.6 olarak gerçekleşti. Son açıklana verilerle hamdolsun istihdam cephesinden de olumlu haberler geldi. İşsizlik oranı yüzde 13.9 oldu. İnşallah önümüzdeki aylarda daha iyi rakamlarla karşılaşacağız. Ülkemizin risk primi veya bunu ifade eden CDS göstergesi 300'ün altına inerek 280 oldu. Borsamız 110 bin puanın üzerine çıkarak son 1.5 yılın zirvesini gördü” ifadelerini kullandı. 

Erdoğan, Meclis'te dün kabul edilen bütçenin yeni dönemin müjdecisi olduğunu ifade etti. 

Bütçenin kabul edilmesinde emeği olanlara teşekkür eden Erdoğan, “Elbette çözülmesi gereken sorunlar atılması gereken adımlar bulunuyor. Hepsini birer birer hayata geçireceğiz. Demokrasimize, ekonomimize, güvenliğimize, huzurumuza birliğimize kasteden saldırıların biri bitmeden diğeri başlıyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye'yi hep birlikte büyütüp, geliştireceklerini ve 2023 hedeflerine ulaştıracaklarını aktaran Erdoğan, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na “SSK'nın genel müdürlüğünü yaptığında iflas ettirdi” diye yüklendi.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU