2019’un en önemli kültür olayları

Ocaktan aralığa ay ay yaşananlar

Dışarıda; duvara bantlanmış muzlar, “Marvel filmleri sinema mı?” tartışmaları, Game of Thrones’un hayal kırıklığı yaratan vedası, içeride; sanatseverlerin merakla beklediği festivaller, Haluk Bilginer’in Emmy’yi kazanması ve sanat camiasının büyük kayıpları…

İşte 2019’un en önemli kültür olayları:

OCAK

Altın Küre’nin hayal kırıklığı

golden globes - afp.jpg
(AFP)

 

“Oscar’ın habercisi” klişesiyle bilinen Altın Küre Ödülleri’nin en büyük hayal kırıklığını kuşkusuz Bir Yıldız Doğuyor (A Star Is Born) ekibi yaşadı. Lady Gaga ve Bradley Cooper’ı beyazperdede buluşturan film 5 dalda aday gösterilmesine rağmen, büyük ödülü Bohemian Rhapsody’ye kaptırarak En İyi Şarkı ödülüyle yetinmek zorunda kaldı. Ancak bu, Lady Gaga ve Bradley Cooper’ın bir ay sonraki Oscar Ödül Töreni’nde herkesten rol çalmasına engel olmayacaktı.

ŞUBAT

Gaga ve Cooper sahnede

Lady gaga -reuters.jpg
(Reuters)

 

Sinema sektörünün en önemli gecesi gelip çattığında, kazananlar ve kaybedenlerden çok, Bradley Cooper ve Lady Gaga’nın “En İyi Şarkı” seçilen Shallow için sahnede yaptığı düet konuşuldu. İkilinin beyazperdedeki kimyasına bu kez Oscar sahnesinde, canlı yayında şahit olan izleyiciler sosyal medyayı “salladı.” Lady Gaga ve Bradley Cooper’ın gölgesinde kalan kazananlarsa En İyi Film kategorisinde Yeşil Rehber (Green Book), En İyi Yönetmen’de Alfonso Cuaron (Roma), En İyi Kadın Oyuncu’da Olivia Colman (The Favourite), En İyi Erkek Oyuncu’da Rami Malek (Bohemian Rhapsody), Yabancı Dilde En İyi Film’deyse Roma oldu.

MART

Bir hayal gerçek oldu

yuzuklerin efendisi - IMDb.jpg
(IMDb)

 

“Gerçekten yapılabilir mi? Sadece bir söylenti mi? Yapılırsa nasıl olur?” tartışmaları sürerken, beklenen haber Amazon’dan geldi. Edebiyat dünyasının çığır açan eseri, sinema dünyasının ağır topu Yüzüklerin Efendisi (The Lord of The Rings) şimdi de beyaz ekrana geliyordu. Dizinin pek çok rekor kırıp tarihe geçeceği şimdiden öngörülebilir bir durumdu ki öyle de oldu. Henüz yapım aşamasındaki Yüzüklerin Efendisi şimdiden gelmiş geçmiş en büyük bütçeli dizi oldu. Serinin titiz hayranlarının yüreğine su serpecek açıklama da neyse ki çok geçmeden geldi. Tolkien Vakfı dizide tasvir edilebilecek olay örgüsüne ağır sınırlamalar getirdi.

Evimiz Hollywood’da hayranlarını yıkan haber

luke perry - reuters.jpg
(Reuters)

 

1990 ve 2000’lere damga vuran gençlik dizisi Evimiz Hollywood’da (Beverly Hills 90210) başrol oyuncularından Luke Perry 52 yaşında hayatını kaybetti. Perry’nin ölümünün ardından arkadaşları ve sevenleri sosyal medyada üzüntülerini dile getirdi.

NİSAN

Bir devir kapandı: Avengers Endgame tarih yazdı

avengers endgame - disney.jpg
(Disney / Marvel)

 

Marvel, bundan yaklaşık 10 yıl önce büyük bir maceraya atılarak tüm zamanların en riskli filmlerinden birini çekmek için kolları sıvadı. Amaç, daha önce görülmemiş şekilde pek çok filmi birbirine bağlayan sinematik bir evren inşa etmekti. Film başrol oyuncusunu buldu ve Robert Downey Jr.’lı Iron Man, 23 filmlik destansı bir macerayı başlatmış oldu. Destanın son halkası 25 Nisan’da gösterime giren Avengers: Endgame’di. Marvel Sinematik Evreni’nin 3. evresine veda niteliği taşıyan yapım hayranlardan tam not aldı. Öyle ki çok değil, üç ay içinde Avengers: Endgame’in tarihe geçmesini sağlayacaklardı.

Festival zamanı

istanbul film festivali - iksv.jpg
(İKSV)

 

Sinemaseverlerin heyecanla beklediği, Türkiye’nin en önemli organizasyonlarından İstanbul Film Festivali 5-16 Nisan’da gerçekleşti. Bu yıl 38.’si düzenlenen festival kapsamında 45 ülkeden 187 film seyirciyle buluştu. Bir festival geleneği olarak istediği filme bilet bulamayanlar, biletlerin hemen tükendiğinden şikayet edenler bu sene de hayal kırıklıklarını sürdürdü.

23. Afife Jale Tiyatro Ödülleri’nde kazananlar belli oldu

afife jale - aa.jpg
(AA)

 

Türkiye’nin ilk kadın tiyatro oyuncusu Afife Jale anısına düzenlenen Afife Jale Tiyatro Ödülleri sahiplerini buldu. 16 dalda ödülün verildiği gecede, “Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu” ödülünü “Fotoğraf 51” oyununda sahne alan Funda Eryiğit ve “Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu” ödülünü “Dünyada Karşılaşmış Gibi” oyununda sahne alan Öner Erkan aldı. “Yılın En Başarılı Prodüksiyonu” ödülüne “Dünyada Karşılaşmış Gibi” oyunuyla Krek Tiyatro layık görüldü.

MAYIS

Chernobyl “felaketi”

chernobyl - IMDb.jpg
(IMDb)

 

HBO’nun ilk bölümünü 6 Mayıs’ta yayımladığı Chernobyl izleyiciyi ikiye böldü. Bir kısım izleyici diziyi övmelere doyamazken bir başka kesimse gerçeği yansıtmadığını ve kara propaganda yaptığını iddia ederek yapımı yerden yere vurdu. Öyle ya da böyle 5 bölümlük dizi yüksek izlenme oranlarına ulaştı ve Breaking Bad, Game of Thrones gibi yapımları geride bırakarak IMDb’nin zirvesini değiştirdi. Dizinin popülaritesi Mikhail Gorbaçov’a kadar ulaştı. 1991’de dağılan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) son lideri Gorbaçov, kendisinin de canlandırıldığı diziyi izleyeceğini söyledi. Bu popülariteden faydalanmakta gecikmeyen Instagram fenomenlerinin payına ise “azarlanmak” düştü. Felaketin yaşandığı “hayalet şehir” Pripyat’ı ziyaret eden kişiler “saygısız ve provokatif pozlar verdikleri gerekçesiyle” sosyal medyada topa tutuldu.

Game of Thrones’un vedası  

game of thrones - imdb.jpg
(IMDb)

 

17 Nisan 2011’de televizyon tarihi geri dönülemez biçimde değişti. George R.R. Martin’in epik, fantastik kitap serisinden uyarlanan Game of Thrones ilk bölümüyle izleyicilerin karşısına çıkmıştı ve beyaz ekranda artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı. Şimdiye dek benzerine rastlanmamış dev bir bütçe, kıtalara yayılan bir prodüksiyon, hafızalardan silinmeyecek bölümlerle kendi dünyasını yaratan Game of Thrones, herkesi şaşkınlığa uğratan bir sezonla nihayete erdi. İzleyiciler “yıllarını verdikleri” destansı dizinin 19 Mayıs’taki vedasından memnun kalmamıştı. Sosyal medya hayal kırıklığı ve sitem dolu yorumlarla dolup taşarken, dünya çapında ulaştıkları şöhreti diziye borçlu olan oyuncularsa yapımın ateşli savunucuları haline geldi.  

MAYIS

The Big Bang Theory’nin vedası

The Big Bang Theory - CBS.jpg
(CBS)

 

The Big Bang Theory’nin, Game of Thrones kadar olmasa da yankı bulan vedasını görmezden gelmek olmazdı. Bilim delisi “geeklerden” oluşan ekip 12 yıl ve 279 bölümün ardından hayatımızdan çıktı. Dizinin en sevilen karakterlerinden Sheldon ise çocukluğunu anlatan yan yapım Young Sheldon’da yeniden hayat buluyor. 2017’de yayımlanmaya başlayan dizi halen devam ediyor.  

Vampirden Batman olur mu?

Robert Pattinson - Reuters.jpg
(Reuters)

 

16 Mayıs’ta ajanslara düşen bir haber, DC hayranlarını bir hayli şaşırttı. Bir vampirle sıradan bir genç kızın imkansız aşkını anlatan aynı adlı romandan uyarlanan Alacakaranlık’ın (Twilight) soluk benizli vampiri, yeni Batman olacaktı. 2016’da, Batman olacağı açıklandığı an ağır eleştirilere göğüs germek zorunda kalan Ben Affleck’in halefi de adeta aynı kaderi yaşıyordu. Yeni filmin yapımcısı, Christian Bale’den bu yana kimseleri Batman’liğe yakıştıramayan hayranlara “Filmi görene kadar bir bekleyin” diyor, Pattinson ise eleştirilere aldırış etmeden kendini popüler bir ikon haline getiren vampirlikle başladığı kariyerini daha bağımsız yapımlarla inşa etmeye devam ediyordu. Öyle ki oyuncu geçmişe dönüp baktığında kendisine dünya çapında bir şöhretin kapılarını sonuna kadar açan Alacakaranlık’ı aslında tuhaf bulduğunu da söyleyerek serinin hayranlarının kalbini kırmaktan da çekinmiyordu.

HAZİRAN

Black Mirror hayal kırıklığı

black mirror - imdb.jpg
(IMDb)

 

2011’de ilk bölümü yayımlandığında “modern bir Twilight Zone” benzetmesi yapılan Black Mirror, 5 sezonun ardından bu benzetme için biraz acele edildiğini kanıtlar gibiydi. 2018’de yayımlanan Bandersnatch adlı özel bölümle hayranlarını heyecanlandıran dizinin 5. sezonu 5 Haziran’da Netflix’te görücüye çıktı. Özellikle Miley Cyrus’ı başrolde izlediğimiz Rachel, Jack and Ashyey Too adlı bölüm, Black Mirror hayranlarını şaşırtacak düzeyde yetersizdi. Bir Twitter kullanıcısı bölümü, “Hannah Montana’nın çok karanlık ve tuhaf bir bölümü gibiydi” diye tanımladı.   

Elton John’un beklenen “dürüst” filmi

rocketman - IMdb.jpg
(IMDb)

 

2018’de Freddie Mercury’nin hikayesini beyazperdede izlediğimiz Bohemian Rhapsody’nin başarısının ardından gözlerin çevrildiği yapım Rocketman oldu. Dünyaca ünlü sanatçı Elton John’un hayatını anlatacak Rocketman de aynı başarıyı yakalayabilecek miydi? Filmde Elton John’u kim canlandıracaktı? Canlandıran oyuncu, Rami Melek gibi bu işin üstesinden gelebilecek miydi? Elton John’u canlandırmak için kamera karşısına geçen oyuncu Taron Egerton oldu. Rami Melek gibi Oscar heykelciğine uzanan zorlu yola adım atabilecek mi bilinmez ama Egerton performansıyla eleştirmenlerden ve Elton John’dan övgü aldı. Hayatı filme çekilecekse her şeyin dürüstçe anlatılmasını şart koşan John ise verdiği röportajlarda yapımdan memnuniyetini dile getirdi.

TEMMUZ

“Tuhaf” Cats fragmanı

cats - IMdb.jpg
(IMDb)

 

En sevdiğimiz ünlülerin görsel efektlerle kedi haline gelmesinin bizi bu kadar rahatsız edebileceği hiç aklımıza gelmemişti. Ünlü Cats müzikalinin sinema uyarlamasının heyecanı, fragmanın internete düşmesiyle kursaklarda kaldı. Taylor Swift, Idris Elba, Judi Dench ve Ian McKellen’ın “bir tuhaf” görüntüsü sosyal medyanın en çok konuşulan konularından biri haline geldi. Eleştiriler üzerine kedilerin görüntülerinde ufak tefek oynamalar yapılsa da bu kimseyi tatmin etmedi. Filmin kedileriyse 10 Ocak’ta vizyona girecek yapıma bir şans verilmesi konusunda ısrarcı.  

Jim Hopper’a ne oldu?

strangers things - IMdb.jpg
(IMDb)

 

2016’da hayatımıza girip bir anda fenomenleşen Stranger Things’in üçüncü sezonu 4 Temmuz’da Netflix’te yayımlandı. Dizinin hayranları yeni sezondan gayet memnundu. Ama bu sezondan en çok memnun olan kuşkusuz Netflix’ti. Yapım rekor kırarak platformun en çok izlenen dizisi oldu. Merakla dördüncü sezonu bekleyen hayranların aklında artık tek bir soru vardı: Jim Hopper’a ne oldu?

Avatar mı? Avengers: Endgame mi?

avatar - Twentieth Century Fox- 3.jpg
(Twentieth Century Fox)

 

Ve 10 yıllık saltanat sona erdi. Avatar tüm zamanların en yüksek gişe hasılatı getiren filmi unvanını Avengers: Endgame’e kaptırdı. Avatar’ın yönetmeni James Cameron ilk açıklamasında gayet olgun bir duruş sergileyip Avengers: Endgame’in kendi filmini geçmesinden memnun olduğunu, bunun insanların hala sinemaya gittiğinin bir göstergesi olduğunu belirtti. Ama yönetmen çok geçmeden dayanamayıp şunu da sözlerine ekledi: Avatar yeniden vizyona girse Avengers: Endgame’i tahtından eder.         

AĞUSTOS

Mavi hap mı? Kırmızı hap mı?

matrix - screenrant.jpg
(Screenrant)

 

Neo’nun kırmızı hapı seçmesiyle başlayan macerada beklenen nihayet gerçekleşti. 2003'te The Matrix Revolutions’la sona eren Matrix üçlemesinin devam filmi “The Matrix 4”ün çekileceği resmen duyuruldu. Keanu Reeves ve Carrie-Ann Moss’u yıllar sonra beyazperdede yeniden bir araya getirecek yapımın bir özelliği de Reeves’in bir diğer devam filmi John Wick 4’le aynı gün, 21 Mayıs 2021’de vizyona girecek olması. “Keanu’yu izlemek için 2021’yi bekleyemem” diyecekler üzülmesin, aktör Bill ve Ted adlı çok sevilen iki kafadarın yeni maceralarıyla Ağustos 2020’de hayranlarının karşısına çıkacak.

10. filmimi çeksem mi? Emekli mi olsam?

tarantino - reuters.jpg
(Reuters)

 

Usta yönetmen Quentin Tarantino’nun Leonardo DiCaprio, Brad Pitt ve Margot Robbie’yi bir araya getirdiği yeni filmi Bir zamanlar… Hollywood’da (Once Upon a Time in Hollywood) nihayet vizyona girdi. Eleştirmenlerin beğenisini kazanan yapım bir kişininse nefretiyle karşı karşıya kaldı. Bruce Lee’nin kızı filme ateş püskürüyor, babasının yanlış tasvir edildiğini iddia ediyor, yalnızca iddia etmekle de kalmayıp filmin Çin gösterimini engellemeyi başarıyordu. Geri adım atmayıp filmde istenen değişiklikleri yerine getirmeyeceğini belirten Tarantino’nun ise derdi sanki daha başkaydı: 10. filmimi mi çeksem? Emekli mi olsam? Muhtemelen kafasını kurcalayan bu konuyu gazetecilerin önünde sık sık sesli düşünen Tarantino’nun önce emeklilik planlarını, sonra son filminin Star Trek olacağını, ardından korku filmi çekmeyi istediğini, nihayetinde ise Bir Zamanlar… Hollywood’da’nın muhtemelen son filmi olacağını öğrenmiş bulunduk.

Gerçek bir süper kahraman olduğunu kanıtlayan Örümcek-Adam

orumcek adam - IMDb.jpg
(IMDb)

 

Sony ve Disney’in arasındaki anlaşmazlık gündeme bomba gibi düştü. Örümcek-Adam, Marvel Sinematik Evreni’nden çıkacaktı. Sony tarafından yapılan açıklamada “dönüş için kapılar kapalı” vurgusu yapılırken Disney de oralı olmuyordu. İki tarafı anlaşma masasına oturtmaksa filmin yıldızı Tom Holland’a düştü. Sorunun Holland’ın da araya girmesiyle çözüldüğü belirtiliyordu. Pek çok Marvel hayranı derin bir nefes aldı ve gönül rahatlığıyla 4. evreyi beklemeye koyuldu.

Neden “Bağlılık Aslı”?

baglilik aslı - box office turkiye.jpg
(Box Office Türkiye)

 

Semih Kaplanoğlu’nun “Bağlılık Aslı” filmi Türkiye’nin 92. Akademi Ödülleri’ndeki Oscar adayı olarak belirlendi. Henüz vizyona girmemiş (vizyon tarihi 20 Eylül) ve fragmanını dahi izlemediğimiz filmin Oscar yarışı için seçilmesi eleştiri topladı.

EYLÜL

Alice Müzikali yeni sezonuna başladı

 

Lewis Carroll’ın ünlü “Alice Harikalar Diyarında” adlı eserinden uyarlanan Alice Müzikali ikinci sezonunda seyirci karşısına çıktı. İlk sezonda 27 kez kapalı gişe oynayan müzikalde Serenay Sarıkaya “Alice”, Ezgi Mola "Kraliçe", Enis Arıkan "Tavşan", Şükrü Özyıldız "Şapkacı", İbrahim Selim "Kral", Merve Dizdar ise "Kedi" karakterini canlandırdı.

Haluk Bilginer, Emmy’ye aday

haluk bilginer -.jpg
(Puhu TV)

 

Haluk Bilginer, Şahsiyet dizisindeki performansıyla Uluslararası Emmy Ödülleri’nde “En İyi Erkek Oyuncu” kategorisinde aday oldu. Usta oyuncu, yönetmenliğini Onur Saylak'ın üstlendiği, senaryosunu Hakan Günday'ın yazdığı dizide Alzheimer olduğunu öğrendikten sonra seri katil olmaya karar veren emekli bir adli katip memurunu canlandırıyordu. Bilginer’in Emmy’ye aday gösterilmesi hepimize büyük gurur yaşattı. Oysaki çok daha fazlası gelmek üzereydi.

Game of Thrones’un Emmy hüsranı

game of thrones - emmy - reuters.jpg
(Reuters)

 

71. Emmy Ödülleri sahiplerini buldu. Gecenin en büyük ödüllerinden En İyi Drama Dizisi Ödülü Game of Thrones’a gitti. Dizinin ana karakterlerinden Tyrion Lannister’a hayat veren Peter Dinklage, bu rolüyle 4. kez drama dalındaki En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı. Böylece 32 adaylıkla tarihe geçen Game of Thrones geceden iki ödülle dönmüş oldu. Ancak dizi son sezonu ve finaliyle o kadar sinir bozmuştu ki bu iki ödülü bile yapıma çok görenler oldu.  

Altın Koza Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu

altin koza - aa.jpg
(AA)

 

Bu yıl 26.’sı düzenlenen Altın Koza Film Festivali’nde en İyi Film Ödülü’ne, yönetmenliğini Cenk Ertürk'ün yaptığı "Nuh Tepesi" layık görüldü. En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü Aden filmindeki rolüyle Funda Eryiğit alırken, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne ise Küçük Şeyler filmindeki rolüyle Alican Yücesoy layık görüldü.

EKİM

Friends hayranlarının en mutlu günü

friends - instagram.jpg
(Jennifer Aniston Instagram)

 

15 Ekim’de Instagram çöktü ve bunun sebebi Jennifer Aniston’dı. Kulağa hayli gerçeküstü gelen bu olay Friends dizisinin yıldızının, Instagram’a küçük bir sürprizle katılmaya karar vermesi üzerine yaşandı. Aniston’ın ilk paylaşımı, yıllardır “Bir araya gelecekler mi gelmeyecekler mi?” diye hop oturup hop kalkan Friends hayranlarının yüreğine indiriyordu. Ünlü yıldız dizideki arkadaşlarıyla birlikte çekildiği bir fotoğrafı paylaşmıştı. Friends hayranlarının yoğun ilgisine Instagram bile dayamadı. Oyuncu yalnızca 5 saat 16 dakika içinde 1 milyon takipçiye ulaşınca Guiness Rekorlar Kitabı’na da girdi.

Joker tarih yazdı

joker - 2 - warner bros.jpeg
(IMDb)

 

Kati surette Heath Ledger üstüne Joker tanımayanları bile bu kararlarından yana şüpheye düşürecek bir performans sinemaları doldurup taşırdı. Bir tarafta Joaquin Phoenix’ın bol doğaçlamalı oyunculuğunun bu sene bir Oscarla taçlandırılacağına kesin gözüyle bakanlar, bir tarafta oyunculuk performansı dışında filmin derinliğine dikkat çekenler derken Joker, 1 milyar dolar hasılat elde eden ilk 18+ film olarak sinema tarihine geçti. Film daha vizyondayken konuşulmaya başlanan bir diğer konuysa Arthur Fleck’in hikayesinin devam edip etmeyeceğiydi.

Marvel filmleri sinema mı, değil mi?

martin scorsese - afp.jpg
(AFP)

 

Tutkulu Marvel hayranları Avengers: Endgame’in vedasının hüznünü yaşarken hiç ummadıkları bir yerden darbe yedi. Sektörün en saygın isimlerinden Martin Scorsese, Marvel filmlerini sinema filmi olarak görmediğini söylemiş, bununla da kalmamış bu filmleri “eğlence parkına” benzetmişti. Scorsese’nin açtığı bu yoldan bir başka usta isim Ford Cappola da gidince olay büyüdü, karşı taraftan üst üste filmlere “haksızlık” yapıldığını vurgulayan açıklamalar geldi. Ancak çok değil bir ay sonra eleştirilerin odağında bu kez yeni filmiyle Scorsese’nin kendisi olacaktı.

Nobel Edebiyat Ödülü tartışması

Peter Handke - AP.jpg
(AP)

 

Srebrenitsa Soykırımı’nı inkar eden Peter Handke’ye Nobel Edebiyat Ödülü verilmesi Balkanlar'da infiale yol açtı. Srebrenitsalı anneler, Milosevic hayranlığıyla da tanınan Avusturyalı yazara verilen ödülün geri çekilmesini istedi. Boşnak ve Arnavut liderler kararın “utanç verici” olduğunu belirtti.

Booker Edebiyat Ödülü iki yazara birden verildi

brooker - reuters.jpg
(Reuters)

 

Dünyanın en prestijli edebiyat ödüllerinden Booker Edebiyat Ödülleri’nde bu yıl gelenekler yıkıldı. Ödül iki yazara birden verildi. Bu yılın kazananları  “The Testaments” ile Kanadalı yazar Margaret Atwood ve “Girl, Woman, Other” adlı romanıyla Bernardine Evaristo oldu. Böylece 20 yıldan uzun süredir ilk kez ödül iki yazar arasında paylaştırılmış oldu.

KASIM

Altın Portakal’da Bozkır’a 10 ödül

altin portakal - aa.jpg
(AA)

 

29 ülkeden 66 filmin yarıştığı 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne, 10 ödül birden alan “Bozkır” filmi damgasını vurdu. Ali Özel’in yönettiği “Bozkır” Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda En İyi Film seçildi.

Yıldız Kenter hayatını kaybetti

yildiz kenter - aa.jpg
(AA)

 

Usta tiyatro sanatçısı Yıldız Kenter, akciğer rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı hastanede 91 yaşında yaşamını yitirdi. Kardeşi Müşfik Kenter ve eşi Şükran Güngör ile Kent Oyuncuları Topluluğunu kuran Kenter, 100’ün üstünde oyun oynadı, sinema oyuncusu olarak üç kez Altın Portakal ödülüne layık görüldü.

Türkiye’den Altın Gün, Grammy’ye aday oldu

 

Müzik dünyasının en prestijli ödüllerinden Grammy'de adaylar açıklandı. Türkiye’den Altın Gün grubu, 62. Grammy Ödülleri’ne “Gece” adlı albümüyle En İyi Dünya Müziği Albümü kategorisinde aday oldu. Grammy adaylıkları bizi sevindirirken BTS hayranlarınıysa üzdü. Güney Kore pop grubu BTS’in kendilerine “ARMY” (ordu) diyen hayranları Grammy’nin BTS’i görmezden gelmesi karşısına öfkelendi. Hayranlar tepkilerini sosyal medyada dile getirdi.

Haluk Bilginer tarih yazdı

haluk bilginer - aa.jpg
(AA)

 

Güzel şeyler yapmaya çalıştım, doğru şeyler yapmaya çalıştım. Ama hala öğrenciyim. Ve 20 yıl sonraki Haluk Bilginer’i çok kıskanıyorum. Kim bilir neler öğrenmiş olacak.

Haluk Bilginer’in 17 yıl önce Bir Yudum İnsan’da söylediği bu sözler usta oyuncunun ne kadar öngörülü bir kişi olduğunu ortaya koyar nitelikteydi. 47. Uluslararası Emmy Ödülleri'nde En İyi Erkek Oyuncu seçilen Bilginer: “Kendimden çok bu ödül Türkiye'ye gittiği için çok mutluyum” dedi. Bilginer, törende yaptığı konuşmada “İçinde yaşadığımız toplumun bellek kaybı yaşamadığından emin olun'' ifadelerini kullandı.

Irishman tek seferde izlenebilir mi?

irishman - IMDb.jpg
(IMDb)

 

“Marvel filmleri sinema filmi değil” diyerek Marvel hayranlarının canını sıkan yönetmen Martin Scorsese, uzun zamandır beklenen yeni filmi The Irishman’ı görücüye çıkardı. 27 Kasım’da Netflix’te yayımlanan film Robert De Niro, Joe Pesci ve Al Pacino gibi usta oyuncuları bir araya getiriyordu ama herkesin filmle ilgili konuştuğu tek bir şey vardı: süresi. 3,5 saat süren yapımı aşırı uzun bulan izleyiciler sosyal medyada filmi tek seferde oturup bitirmenin mümkün olmadığına dair yorumlar yaptı. İzleyicilerden bazıları The Irishman'i “başyapıt” olarak gördüğünü, bazılarıysa sıkıcı bulduğunu söyledi.  

Karlar Ülkesi çılgınlığı geri geldi

frozen 2 - IMDb.jpg
(IMDb)

 

6 yıl önce gösterime girdiğinde sinemalarda fırtınalar estiren, çocukların rüyalarını süsleyen, film dışında oluşan ticari satışlarıyla Disney’in yüzünü güldüren Karlar Ülkesi (Frozen), nihayet devam filmiyle hayranlarının karşısına çıktı. Yapım tabii ki beklenen ilgiyi gördü ve dünya çapında en iyi açılış yapan animasyon film olarak tarihe geçti.

Tiyatroseverlerin gözdesi İstanbul Tiyatro Festivali

tiyatro festivali - İKSV.jpg
(İKSV)

 

23. İstanbul Tiyatro Festivali 13 Kasım-1 Aralık tarihlerinde sanatseverlerle buluştu. Festival yurtdışından 12, Türkiye’den 16 olmak üzere 28 tiyatro, dans ve performans topluluğunun gösterisine sahne oldu.

ARALIK

Star Wars macerasının sonu (şimdilik)

star wars - IMDb.jpg
(IMDb)

 

J.J. Abrams’ın Star Wars üçlemesinin son ayağı Star Wars: Skywalker’ın Yükselişi (Star Wars: The Rise of Skywalker) vizyona girdi. Filme ilişkin ilk değerlendirmeler pek iç açıcı olmadı. Rotten Tomatoes’ta yüzde 58 puan alan film, 1999’daki Star Wars: Bölüm 1 – Gizli Tehlike’den (Star Wars: Episode I – The Phantom Menace) bu yana en düşük değerlendirme puanına sahip Star Wars filmi oldu.

Müzik dünyasında 2019’un zirvesindeki isim: Ezhel

ezhel-instagram.jpg
(Ezhel Instagram)

 

Spotif dünyada ve Türkiye’de 2019’un en çok dinlenenlerini açıkladı. 2019 verilerine göre Post Malone, Spotify’da dünya genelinde en çok dinlenen sanatçı oldu. Türkiye’de ise Ezhel geçen seneki gibi ilk sıraya yerleşti.

2019’a damga vuran “muz”

muz -afp.jpg
(AFP)

 

Kim derdi ki bir muz, kültür sanat dünyasını ayağa kaldıracak? İtalyan sanatçı Catellan’ın “duvara bantlanmış muz” çalışması 120 bin dolara satıldı. “Eser” sosyal medyada “Bu sanat mı?” tartışmalarına neden oldu. ABD'de yaşayan performans sanatçısı David Datuna, Miami'deki Art Basel sanat fuarında sergilenen eseri duvardan sökerek yedi. Eseri yemeden önce 2 saat boyunca acıkmayı beklediğini söyleyen Datuna, "Bu bir muz değil. Bir kavram. Ben sadece sanatçının kavramını yedim. Sanırım tarihte ilk kez bir sanatçı bir başka sanatçının kavramını yedi" diye konuştu. 

Altın Küre’de adaylar belli oldu

altin kure - AFP.jpg
(AFP)

 

Netflix yapımlarının en önemli ödül kategorilerinin vazgeçilmesi haline geldiği 2019’da Altın Küre de bu geleneği bozmadı. Drama dalında En İyi Film Ödülü adayları "Joker", “1917" ve Netflix yapımları "The Irishman", "Marriage Story" ve "The Two Popes" oldu. Altın Küre’nin geleneği bozmadığı bir başka konuysa kadın aday sayısının azlığıydı. En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo dalında hiçbir kadın aday olamadı.

Taylor Swift, Forbes’un zirvesinde

taylor swift.jpg
(AP)

 

Forbes 2019’un en çok kazanan müzisyenlerini açıkladı. 5 yıl içinde ikinci kez Forbes listesinin zirvesine yerleşen Taylor Swift, yeni albüm anlaşması ve son turnesiyle bu yıl 185 milyon dolar (yaklaşık 1 milyar TL) kazandı. En önemli ödül törenlerinin görmezden geldiği BTS’in hayranlarınınsa yüzü nihayet güldü. Grup, 2019’daki 57 milyon dolarlık (yaklaşık 330 milyon TL) geliriyle listeye ilk kez 15. sıradan giriş yaptı.  

The Independent son 10 yılın en iyi 40 kitabını seçti

kitaplar.jpg
(The Independent)

 

Hilary Mantel’in 2012 tarihli Ölüleri Getirin (Bring Up the Bodies) adlı kitabı Independent listesinin zirvesinde yer aldı. Elif Şafak “İskender”le 11., Orhan Pamuk “Kırmızı Saçlı Kadın”la 22., Türk asıllı yazar Elif Batuman ise Budala’yla 23. sıraya yerleşti.

Anna Karina hayatını kaybetti

anna karina - reuters.jpeg
(Reuters)

 

Yeni Dalga döneminin en ünlü yönetmenlerinden Jean-Luc Godard'ın ilham perisi olarak görülen, Danimarkalı-Fransız aktris Anna Karina 79 yaşında kanser nedeniyle yaşamını yitirdi.

Tunç Başaran'ı kaybettik

Tunc basaran - İHA - Twitter.jpg
(İHA - Twitter)

 

'Uçurtmayı Vurmasınlar', 'Piano Piano Bacaksız', 'Abuzer Kadayıf' ve 'Uzun İnce Bir Yol' gibi pek çok başarılı filme imza atan ünlü yönetmen Tunç Başaran 81 yaşında hayatını kaybetti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU