Veganlara doktorlardan uyarı: B12 vitamini eksikliği tehlikesi efsane değil

Uzmanlar vitamin eksikliğinin sinir hasarına, geri dönüşü bulunmayan uyuşmaya ve omuriliğin bozulmasına yol açabileceğini söylüyor

 Comparethemarket.com'un araştırmasına göre Birleşik Krallık'ta 2016'dan bu yana et ve süt ürünleri kullanmayan tüketicilerin sayısı 3,5 milyona ulaştı (AFP)

Doktorlar veganları B12 vitaminin eksikliği riskini ciddiye almaları konusunda uyardı. Aksi takdirde sinir hasarı, geri dönüşü bulunmayan uyuşma ve omuriliğin bozulması tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirler.

Uyarı birçok kişinin yılın ilk ayında bitki bazlı diyeti uygulamaya başladığı Veganuary'nin (İngilizce'de Vegan ve January (Ocak) sözcüklerinin birleşiminden oluşan ve insanları Ocak ayında vegan olmaya teşvik eden kuruluş, ç.n.) hemen öncesinde geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Doktorlar birçok kişinin vegan diyetle ilişkilendirilen B12 eksikliğinin tehlikelerini bir "mit" olarak görmesinden endişeli. Bu yüzden onları eğer ilk aydan sonra da vegan diyete devam edeceklerse yeterli miktarda vitamin aldıklarından emin olmak için bilgi edinmeye teşvik ediyorlar.

Ama vücutta bu mühim vitaminin nöropati, sinir hasarı, geri dönüşümü olmayan uyuşma ve omurilik bozulmasına yol açan eksikliğinin başlaması birkaç yıl alıyor.

King's College London'da beslenme ve diyet alanında Emeritus Profesör Tom Sanders, Birleşik Krallık'ta (BK) 172 vegan erkekle yapılan küçük çaplı bir araştırmanın sonucunda katılımcıların beşte birinin "ciddi derecede eksiklik çektiğinin" ortaya çıktığını söyledi.

2003’te ortaya çıkan bulgular karşısında "gerçekten şaşırdığını" söyleyen Profesör Sanders "birçok veganın bunun bir mit olduğunu düşünmesinden endişeli" olduğunu dile getirdi.

Prof. Sanders şunları söyledi:

“Bu kolayca önlenebilecek bir şey ve beni endişelendiren nokta yeni vegan olmuş birçok kişinin bitki proteini kaynaklarını birleştirmeleri gerektiğinden bihaber olması. Yeterli B12 seviyesine sahip olduğundan emin olmaları gerektiğinin de farkında değiller. Ve özellikle hamileyseniz, emziriyorsanız veya çocuk yetiştiriyorsanız çok dikkatli olup mikro besinlerinizin yeterli seviyelerde olduğundan emin olmalısınız."

Prof. Sanders eti karnabahar veya jak meyvesi gibi seçeneklerle değiştirmenin protein bakımından iyi bir alternatif olmadığı konusunda da uyardı.

Aynı zamanda bitki bazlı sütlerin çoğunun protein bakımından yetersiz olduğunu ve daha çok B12 vitamini barındırması gerektiğini de söyledi.

Prof. Sanders kahkaha gazı olarak da bilinen azot oksitin gençler arasındaki tüketiminin de B12 vitamini eksikliğine yol açabileceğini ve "vitamin dengesini bozup ciddi bir nöropatiye sebebiyet verebileceğini" dile getirdi.

 Sanders şöyle devam etti:

Yani bu endişelenilecek bir mesele ve neden olabileceği zararı küçümsemeyin. Ama B12 desteği veya takviye edilmiş besinleri tüketerek kolaylıkla önlenebilir bir şey aynı zamanda. Bitki sütlerindeki seviyelerin şu an olduğundan yüksek olması gerektiğini düşünüyorum. Eğer bu seviye şu ankinin üç katı daha fazla olsaydı bir sorun olacağını da zannetmiyorum.

Oxford Üniversitesi'nde epidemiyoloji profesörü ve Kanser Epidemiyoloji Birimi'nin müdür yardımcısı Tim Key bunu sağlıklı bir şekilde nasıl yapacaklarına dair hiçbir araştırma yapmadan Ocak'ta vegan olmanın cazibesine kapılacak insanlar hakkında endişe duyduklarını dile getirdi.

Prof. Key şöyle konuştu:

Veganuary'deki bir ay içinde bir anda B12 vitamini eksikliği çekmeye başlamayacaksınız. Ama insanlar sırf bu yüzden vegan olmaya karar verip vegan olarak ne yemeleri gerektiğine dair araştırma yapmaya zahmet dahi etmiyorsa B12 meselesini bilmedikleri konusunda endişelenirim. Ve bu açıkça önemli bir konu, sadece onlara "B12 almalısın ve protein kaynakları konusunda biraz duyarlı olmalısın" diyen kısa bir eğitime ihtiyaçları var. Şu an vegan olan insanların bunu bilmemesinden endişeliyim, sadece vegan yemeklerin iyi olduğunu düşünüyorlar, ötesi yok.

Bilim Medya Merkezi'ndeki bir bilgilendirme toplantısında konuşan uzmanlar veganların ayrıca "vegan fast food" yükselişinin de farkında olunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

"Hayvansal gıdalara benzeyen ama besin açısından eşdeğer veya daha iyi olacak şekilde hazırlanmayan işlenmiş gıdalarda hızlı ve büyük bir artış" olduğunu söylediler.

 

 

Press Association'dan da yararlanılmıştır

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/health/

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU