Polis, kimlik gösteren avukatın üstünü aramakta ısrar etti, fatura İçişleri Bakanlığı'na çıktı

Sakarya 2. İdare Mahkemesi İçişleri Bakanlığı'nın avukat Sancar Dalman'a 10 bin lira manevi tazminat ödemesine hükmetti

Kolaj: AA

Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınan müvekkilinin işlemleri için emniyet binasına giden avukat Sancar Dalman, avukat kimliğini göstermesine rağmen bir polis memuru tarafından detaylı aramaya tabii tutuldu.

Kimlik fotoğrafını kişisel telefonuyla çekti

Dalman, polis memuruna Avukatlık Kanunu'nun 58. maddesindeki "Ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü hali dışında avukatın üzeri aranamaz." ifadesini hatırlatmasına rağmen, polis memuru Dalman'ın müvekkilinin eşinin yanında arama işlemini yapmakta ısrarcı oldu. Ayrıca, aramayı yapan polis memuru, Dalman'ın tutanak tutmak istemesi üzerine, avukatlık kimliğinin fotoğrafını kişisel cep telefonuyla çekti. 

15 Ocak'ta gerçekleşen bu olay üzerine avukat Dalman, haksız aramanın avukatlık onurunu zedeleyici bir hakaret olduğunu, kişisel verilerin kaydedilmesi suçunun nitelikli halinin işlendiğini belirterek, bir daha böyle bir hak ihlali yaşanmaması için caydırıcılık unsuru olması talebiyle İçişleri Bakanlığı aleyhine manevi tazminat davası açtı. 

Mahkeme: Üzüntünün bir nebze hafifletilmesi amacıyla...

Sakarya 2. İdare Mahkemesi'nde görülen davada 25 Kasım'da karar çıktı. Mahkeme, İçişleri Bakanlığı'nın avukat Sancar Dalman'a 10 bin lira manevi tazminat ödemesine hükmetti. 

Mahkemenin kararında şu ifadeler yer aldı:

Adaletin tam tecellisi olarak önem ve öncelik kazanan manevi tazminatın sadece kişinin şeref ve haysiyeti gibi manevi değerlerin değil, yaşam, beden tümlüğü, sağlık gibi kişilik haklarına dahil olan bedensel değerlerin ihlali halinde de ilgilinin duyduğu elem ve üzüntünün kısmen giderilmesini sağlayan manevi bir tatmin aracı olduğu, demokratik hukuk devletinin işlemesinde, yargılamanın ve hak arama özgürlüğünün sağlanmasında temel unsurlardan olan ve bu hususların gerçekleşmesinde emeği geçen avukatlık mesleğinin mensubu olan davacının, müvekkilinin eşinin önünde eşya aramasına maruz kalmasının meslek onurunu zedelediği, meydana gelen üzüntüsünün karşılanabilmesi maksadıyla sebepsiz zenginleşmeye yol açmayacak miktarda; günün ekonomik koşulları, davacının sosyal ve ekonomik durumu, paranın satın alma gücü, olayın ağırlığı, gerçekleşme biçimi, psikolojik etkisi, yıpranma durumu gibi hususlar göz önünde bulundurularak davacının maruz kaldığı acı, elem ve üzüntünün bir nebze hafifletilmesi amacıyla 10 bin Türk Lirası tazminatın davalı idare tarafından davacıya ödenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

sakarya idare kararı.jpg
Görsel: Sakarya Barosu


Avukat Dalman: Mesleğin itibarına katkımız oldu

Kararı Independent Türkçe'ye değerlendiren avukat Sancar Dalman, olayda iki hak ihlali olduğunu belirterek, "İlk hak ihlali çantamın aranmak istenmesi, ikincisi de tutanak tutmak istemem üzerine polis memurunun kimliğimi şahsi cep telefonuyla fotoğraf çekmesi. Davada iki hak ihlali de mahkeme tarafından değerlendirilmiş" derken, davanın sonucunda avukatlık mesleğinin itibarına katkısı olduğu için mutlu olduğunu da belirtti. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU