'Uçurtmayı Vurmasınlar' filminin yönetmeni Tunç Başaran hayatını yitirdi

'Uçurtmayı Vurmasınlar', 'Piano Piano Bacaksız', 'Abuzer Kadayıf' ve 'Uzun İnce Bir Yol' gibi pek çok başarılı filme imza atan ünlü yönetmen Tunç Başaran hayatını kaybetti

Fotoğraf: İHA&Twitter

Türk sinemasına damga vuran 'Uçurtmayı Vurmasınlar' filminin yönetmeni Tunç Başaran, 81 yaşında vefat etti.

Ödüllü film yönetmeni Tunç Başaran, İstanbul'da yumuşak doku kanseri tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

12 yıldır Bandırma'da annesi yazar Pakize Başaran ile birlikte ikamet eden Başaran'ın yumuşak doku tümörü tedavisi gördüğü ve solunum yetmezliğinden vefat ettiği öğrenildi.

Türk sinemasında bir çok filmin yönetmeliğini üstlenen Başaran, Oscar aday adayı olduğu "Uçurtmayı Vurmasınlar" ve "Piano Piano Bacaksız" adlı filmleri ve son olarak yönetmeliğini üstlendiği Abuzer Kadayıf adlı filmi ile biliniyordu.

Kariyerine Yeşilçam'ın iki büyük ustası Atıf Yılmaz ve Halit Refiğ'in asistanı olarak başlayan Tunç Başaran, henüz 17 yaşındayken İİstanbul Fatih'teki evinden kaçıp ABD'ye sinemacı olarak gitmek istemiş ancak Adapazarı'nda yakalanıp ailesine teslim edilmişti.

Başaran,Edebiyat Fakültesi’nde okurken yönetmen Memduh Ün’le tanışmasının ardından Ssinemaya asistanlık ile başlamış, 1964'te ilk uzun metratjlı filmi 'Hayat Kavgası'nı çekmişti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar 

DAHA FAZLA HABER OKU