Suriyeliler Barometresi 2019: “Türkiye’den kesinlikle gitmem” diyenlerin oranı yüzde 50’ye çıktı

Prof. Murat Erdoğan'ın barometresine göre son iki yılda Türkiye vatandaşlarının Suriyelilere karşı olan tepkileri üç kat arttı

Fotoğraf: Reuters

Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, Prof. Murat Erdoğan’ın Suriyeliler konusunda yaptığı araştırmayı köşesine taşıdı.

Prof. Erdoğan’ın hazırladığı “Suriyeliler Barometresi 2019”a göre iki yıl önce Suriye’ye dönmek istemeyenlerin oranı yüzde 17 iken 2019’da kesinlikle ülkesine dönmeyeceğini belirten sığınmacı sayısı yüzde 50’yi geçti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sarıkaya, bu veriye “Bu da kendilerini Türkiye’de çok daha huzurlu ve güvende hissetmelerinden kaynaklanıyor” yorumunu yaparken rapordan aktarmaya devam etti:

Buna karşın Türk vatandaşlarında onlara olan tepkileri de üç kat artmış.

Türk yurttaşlarındaki bu reaksiyona karşın Suriyelilerin kendilerini rahat hissetmelerindeki neden de Türk toplumunu çok iyi tanımaya başlamış olmaları derim.

Çünkü araştırmada da sorulduğunda, “Devletin bir tepkisi yok, bireylerin tepkisinin de bir önemi yok bir süre sonra geçer” bakışına sahip olmaları.

Murat Erdoğan bu aşamada önemli bir noktaya dikkat çekti.

Resmi verilere göre vatandaşlığa geçen 108 bin Suriyeli ile geçmeyenlerin Türk toplumuna mesafesini ölçümlerken kendisini de hayrete düşüren bir veriye ulaşmış.

Türk vatandaşlığına geçen Suriyelilerin, geçmeyenlere oranla Türk toplumuna olan mesafesinin çok daha açık olduğunu görmüş.

Hem vatandaşlığa geçip hem de toplumla olan mesafesinin bu denli açık olmasını neye bağlı olduğunu sordum, çalışmanın bütünüyle tamamlanması halinde daha net ortaya çıkacağını belirtti.

“Vatandaşlığa alınmada uygulanan kıstasların yeniden gözden geçirilmesini gerektirecek bir durum” dedi.

Erdoğan’ın üzerinde durduğu bir başka nokta ise AB ile yapılan Geri Kabul Anlaşması’nda yaşanan olumsuzluklar.

Anlaşmaya göre, AB kaçak yollarla gelmiş her bir Suriyeliyi Türkiye’ye verecek ve karşılığında da bir Suriyeliyi seçip alacaktı.

haberturk.com

DAHA FAZLA HABER OKU