Fransa’da çalıştığı iş yerinde ismini Antuan olarak değiştirmek zorunda kalan Muhammed’in hikayesi

Cezayir asıllı Muhammed’e şirketteki çalıştığı süre boyunca iş arkadaşları ve müşteriler Antuan diye hitap etti

Fransa'da çalıştığı işyerinde ismini Antuan olarak değiştirmek zorunda kalan Cezayirli / Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Bir Fransız firmasında 20 yıl boyunca çalışan Cezayir asıllı Muhammed Amgar, işi gereği ismini Antuan olarak değiştirmek zorunda kaldı. Bugün emekli olan ve kendine yeten bir maaşı bulunan 63 yaşındaki Muhammed Amgar, Le Parisien gazetesine dün verdiği demeçte hakkını almadığı, saygınlığını ve çalıştığı sırada mahrum bırakıldığı kimliğini geri kazanmadığı sürece de rahat etmeyeceğini belirtti.

Amgar, çalıştığı önceki şirketin yönetimine ayrımcılık ve manevi zarar vermek suçlamasıyla dava açtı. Şikayetinde, şirketin çalışma şartı olarak kendisine Fransızların aşina olduğu bir isme sahip olmasının öne süruldüğünü söyledi.

Çocukları bile Antuan diye seslendi

Yazılım şirketi Intergraph France firmasında pazarlamadan sorumlu mühendis olarak çalışan Muhammed’e şirketteki çalıştığı süre boyunca iş arkadaşları ve müşteriler Antuan diye hitap etti. Hatta kızları bile babası işteyken aradıklarında bu ismi kullanıyorlardı.

Muhammed, 1997 - 2017 yılları arasında kimlik karmaşası yaşadı. Zira doğumundan itibaren kullandığı ismini bırakıp Paris'in güney banliyösündeki işyerinde çalışabilmek için Antuan ismini kullanmak zorunda kaldı.

Muhammed Amgar, en yüksek rütbeli meslektaşlarının arasında, yüksek teknik yeterlilik gerektiren bir işte bir Arabın çalışmasından ve "Ulusal Elektrik" ve "Areva" gibi ünlü Fransız şirketleriyle temas kurmasından rahatsız olanların olduğunu söylüyor.

Şirket suçlamaları kabul etmiyor

Muhammed bir dizi baskıya ve saygısızlığa maruz kaldı. Bu nedenle açtığı davada ırk ayrımcılığı ve manevi taciz suçlamaları da yer aldı. Muhammed bugün Irkçılık ve Antisemitizme Karşı Uluslararası Birlik (LICRA) adlı kuruluşun desteğini alıyor.

Şirket yönetimi ise çalışanlara baskı uygulandığına dair iddiaları kabul etmeyerek Muhammed’in suçlamalarını mesnetsiz olarak niteliyor.

Şirket içi yazışmalarda adı Antuan olarak geçiyor

Dava dosyasında özel işlemlerin kopyaları ve davacının korunaklı resmi sitelere erişimine izin veren talimatlar yer alıyor.

Gerçek adı Muhammed olmasına karşın dosyadaki şirket içi yazışmalar, iş e-postası ve iş ziyaret kartında ismi Antuan olarak geçiyor.

Aynı şekilde, çalıştığı sırada kazandığı dört takdir ve bir ödül belgesinde de adı Antuan olarak yer alıyor. İşin garibi, aylık maaş bordrolarında iki isim birden mevcut: Muhammed Antuan Amgar.

Söz konusu belgelerin tümü davacının iddiasını kanıtlar nitelikte. Ancak Muhammed 20 yıl önce iş başvurusu sırasında şirketin, ismini değiştirmesi için kendisine baskı yaptığını mahkeme önünde ispat etmesi gerekiyor.

Muhammed tüm sınavları geçmişti ve iş de cebindeydi. Ancak idari sorumlunun sürprizi ile karşılaştı. İdari sorumlu Muhammed’den başka bir isim kullanması gerektiğini belirtti. Muhammed bunu duyunca çok sinirlendi, sustu ve tek kelime dahi etmedi.

Muhammed Amgar o an hissettklerini şu cümlelerle ifade ediyor:

"Kendimi çok aşağılanmış hissettim. Reddetmem gerekiyordu ama yapamadım. Yeni işe başvurmak için önceki çalıştığım yerden istifa etmiştim. Üstelik üç kızım vardı ve ailemden ben sorumluydum"

Antuan ismi daha önce düşünülmemişti. Aniden ortaya çıktı. Ancak Muhammed Amgar şirket yöneticisinin Philip ismini seçmemesini istediğini belirtti.

Çünkü bu isimde şirkette iki çalışan vardı. Aynı iş yerinde çalıştığı yakın arkadaşları bazen ona gerçek ismiyle ya da "momo" diye hitap ediyordu.

Ancak yetkili onlara bunu da yasaklamıştı. Yakın arkadaşlarından dördü davada Muhammed lehine ifade vermeyi kabul etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Fatih Yılmaz

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU