İsrail ile işbirliğini savunan Suudi gazeteci vatandaşlıktan çıkarıldığını duyurdu

Vatandaşlıktan çıkarıldığını açıklayan Suudi gazeteci Abdulhamid el-Gubeyn, “İşitmek ve itaat etmekten başka yapacak bir şeyim yok” açıklamasında bulundu

Suudi Arabistan, İsrail ile işbirliğini savunan gazeteci Abdulhamid el-Gubeyn’in vatandaşlıktan çıkarılmasına karar verdi.

Vatandaşlıktan çıkarılma gerekçesini bilmediğini söyleyen Gubeyn, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada karar saygı duyduğunu belirterek, "İşitmek ve itaat etmekten başka yapacak bir şeyim yok" dedi.

 

Gubeyn, "Vatandaşlıktan çıkarıldığım haberi doğru. Karar bakanlık tarafından verildi ve sebebini bilmiyorum" yazdı.

İsrailli gazeteci Simon Aran da, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Gubeyn’in Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın destekçilerinden biri olduğunu ve Suudi Arabistan ile İsrail arasında barışı savunduğunu ifade etti.

 

Aran, "Kendisiyle konuştuğumda haberin doğru olduğunu söyledi ancak İçişlerinden resmi bir tebligat yapılmadığını belirtti. Sebebini bilmiyorum" dedi.

Suudi gazeteci Gubeyn, İsrail ile diplomatik ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesini savunanlardan biriydi.

Gubeyn, 15 Aralık’ta Twitter hesabından yayınladığı bir videoda, İsrail’in Lübnan’a saldırmasını ve Hizbullah’ı ortadan kaldırma çabasını memnuniyetle karşıladığını belirtmişti.

Gubeyn, bir başka videoda ise İsrail ile Körfez arasındaki işbirliğini desteklemiş, "İsrail veya Körfez ülkeleri ile İsrail arasındaki işbirliğinin faydaları nedir? İsrail ile kurulacak olan ilişkiler diplomatik değil, ortak ve inşayı kapsamalı. İsrail ile birlikte yeni bir Ortadoğu inşa edebilir, refahı ve kalkınmayı gerçekleştirebiliriz" ifadelerini kullanmıştı.

İsrail Dışişleri Bakanlığının Arap ülkeleri için açtığı Arapça Twitter hesabından konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Hiç şüphe yok ki, dünyanın dikkatini çekecek benzersiz bir reform için gerek Körfez ülkeleriyle, gerekse Suudi Arabistan’la olmak üzere bölgedeki komşularıyla her alanda kurulacak olan işbirliği, İsrail’i memnun edecektir” ifadelerine yer verildi.

 

Gubeyn’in vatandaşlıktan çıkarılmasıyla ilgili resmi makamlardan henüz bir açıklama yapılmadı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU