Şirket devlete rest çekti, Türkiye'de Android işletim sistemiyle çalışan telefonların akıbeti ne olacak?

Olayın fitili, Rusya merkezli Yandex'in ABD'li Google'ı Rekabet Kurumu'nu şikayetiyle ateşlendi

Fotoğraf: Reuters

Rekabet Kurumu'nun 93 milyon lira ceza kestiği Google, Türkiye'ye rest çekti. Teknoloji devi şirket, cezaya tepki olarak 12 Aralık'tan sonra satılan Android işletim sistemine sahip telefonların kullanımın onayını durduracağını duyurdu.

Cezayla birlikte, Türkiye'de sayısı 40 milyonu bulan Android işletim sistemine sahip telefonların hepsi riske girmedi ama, şirket bunu bir koz olarak elinde tutuyor.

İş ortaklarına gönderilen mektuptaki gözdağı

Habertürk'te yer alan habere göre Google’ın Ortadoğu Bölgesi Android Platform Ortaklıkları Başkanı Nour Koudsi tarafından Türkiye’deki iş ortaklarına gönderilen mektupta, gözdağı niteliğindeki ifadelerden biri de şu:

Eğer anlaşma sağlanamazsa Google Türkiye'deki Mobil Uygulama Dağıtım Sözleşmesi'ni (MADA) tamamen askıya almayı değerlendirebilir. Bu da Android cihaz üreticilerinin Türkiye'de Google Mobil Hizmetleri ile telefon üretmek ve dağıtmak için lisansının olmayacağı, daha önceden onaylanmış (lisans almış) cihaz modellerinin gönderimlerinin de sona ereceği anlamına gelir.

Google: Çözüm için Rekabet Kurumu ile birlikte çalışmayı sürdürüyoruz

Şirket, ayrıca bir açıklama daha yayınlayarak, çözüm için Rekabet Kurumu'yla birlikte çalıştıklarını da belirtti:

Rekabet Kurumu, bu değişikliklerin yeterince uygun olmadığı ve Türkiye'de bu anlaşmalarla faaliyet gösteremeyeceğimiz yönünde kanaat bildirdi.

Google olarak bu konunun olabildiğince hızlı şekilde çözümü için Rekabet Kurumu ile birlikte çalışmayı sürdürüyoruz. Bu çerçevede, Türkiye'de hızlı şekilde kanunlarla uyumlu biçimde çalışmak bizim için büyük önem taşıdığından iş ortaklarımızla temasa geçerek kendilerini Türkiye'de yeni çıkacak Android cihaz modellerini onaylamayı durdurmak zorunda olduğumuz doğrultusunda bilgilendirdik. Bu, Türkiye'de yeni cihaz modellerinin Google servisleri ile pazara sunulamayacağı anlamına geliyor. Halihazırda mevcut modellerin satışı ve çalışması ise normal şekilde devam edecek. Mevcut cihazlar ve uygulamalar da normal biçimde çalışmaya ve güncellemeler almaya devam edecek. Google'ın diğer ürünleri ve servisleri ise durumdan etkilenmeyecek. Bu durumun Türkiye'deki kullanıcılar, üreticiler, uygulama geliştiriciler ve operatörler için getirdiği zorlukları anlıyor, bu sebeple Rekabet Kurumu ile birlikte çalışarak konuyu en kısa sürede çözüme kavuşturabilmeyi umuyoruz.

Akıllı telefon pazarında Android açık ara önde

We Are Social’ın Ocak 2019 verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 45 milyon akıllı telefon kullanıcısı bulunuyor. Bu rakamın şu anda ise 48 milyon seviyesinde olduğu tahmin ediliyor. StatCounter’ın Kasım 2018 - Kasım 2019 arasını kapsayan tespitlerine göre ise Türkiye’deki mobil işletim sistemi pazarının yüzde 83.6’sı Android, yüzde 16’si ise iOS.

Bu iki kuruluşun verileri birlikte değerlendirildiğinde ise Türkiye’de şu anda Android işletim sistemli akıllı telefon kullanan kişi sayısının 40 milyon, iOS’lu telefon (iPhone) kullanan kişi sayısının yaklaşık 8 milyon düzeyinde olduğu ortaya çıkıyor.

Süreç Yandex'in şikayetiyle başladı

Peki, bu noktaya nasıl gelindi? Fitili ateşleyen, Rusya merkezli arama motoru ve teknolojileri satan şirket Yandex, 2015 yılında Türkiye'de Google'ı rekabet düzenlemelerini ihlal ettiği iddiasıyla Rekabet Kurumu'na şikayet etti. Rekabet Kurumu, 2017 yılında Google hakkında Türkiye'de soruşturma açılmasına karar verdi. 

Rekabet Kurumu, 19 Eylül 2018 tarihinde Google’ın cihaz üreticileri ile imzaladığı Mobil Uygulama Dağıtım Sözleşmelerinde yer alan Google aramanın sözleşme ile belirtilen noktalarda varsayılan olarak atanmasına ve Google arama parçacığının ana ekranda konumlandırılmasına, Google Webview bileşeninin ilgili işlev için varsayılan ve tek bileşen olarak atanmasına yönelik uygulamaları ile 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiğine hükmetmişti.

Kurum, 7 Kasım 2019 tarihinde Google’ın aradan geçen süre içinde sözleşmelerinde yapması gerekli değişiklikleri yapmadığı gerekçesiyle 7 Kasım 2019 tarihinden başlamak üzere, kararda belirtilen yükümlülüklerin yerine getirildiği tarihe kadar geçecek süre için Google’ın 2018 yılı Türkiye cirosunun on binde 5’i oranında olmak üzere günlük süreli idari para cezası verilmesine karar vermişti.

Bu kararın ardından ise 12 Aralık 2019’da Google’ın Ortadoğu Bölgesi Android Platform Ortaklıkları Başkanı Nour Koudsi tarafından Türkiye’deki iş ortaklarına gönderilen mektupla, Türkiye’de artık yeni cihazlar için lisans vermeyeceğini duyurmuştu. 

Google'a AB cezaları

AB, Mart 2019'da, Google'a internet reklamlarında piyasa hakimiyetini kötüye kullanmaktan 1 milyar 490 milyon euro para cezası vermişti.

AB Rekabet Komiseri Margrethe Vestager, yaptığı açıklamada, "Google, online arama servisindeki reklamlarda piyasadaki hakimiyetini pekiştirmiş ve üçüncü taraf web sitelerine rekabetçi olmayan sözleşme kısıtlamaları getirerek rekabetten kendini korumuştur" demişti.

Google'a daha önce de AB tarafından Android işletim sisteminde piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı için 4 milyar 340 milyon euro ceza verilmişti.

Google, ayrıca internet alışveriş sitelerindeki hakimiyetini kötüye kullanmaktan da 2017 yılında 2 milyar 420 milyon euroluk ceza almıştı.

 

Independent Türkçe, Habertürk

DAHA FAZLA HABER OKU