Güneş’e en çok yaklaşan uzay aracı, ünlü meteor yağmurunun kaynağını buldu

Geminid meteor yağmuru bu yıl 13-14 Aralık’ta gerçekleşti

Bilim insanları, Geminid meteor yağmurunun Phaethon asteroidiyle ilişkili olduğunu düşünüyor (Nicepik)

NASA’nın “touch the Sun (Güneş’e dokun)” adıyla anılan görev için fırlattığı Parker Solar Probe, Güneş Sistemi’nin başka bölümlerini de keşfediyor.

Araç ünlü Geminid meteor yağmurundan sorumlu uzay parçacıklarının izini ilk kez tespit etti. Bu tespit, Geminid meteorlarının nereden geldiğini ortaya çıkarabilir.

Dünya’nın yörüngesi, her sene aralıkta Geminid meteorlarıyla kesişiyor. Bunun sonucunda ortaya bir görsel şölen çıkıyor. Meteor yağmuru bu yıl da 13-14 Aralık’ta gözlemlendi.

Yerküre merkezli gözlemevleri ve Hubble Uzay Teleskobu’yla yapılan gözlemler, Geminid meteorlarının kaynağını bulamamıştı. Washington DC’deki Deniz Araştırma Laboratuvarı'nda uzay bilimci Karl Battams, konuyla ilgili bulgularını 9 Aralık’ta Amerikan Jeofizik Birliği yıllık toplantısında sundu.

ScienceNews’te yer alan habere göre Parker Solar Probe, Kasım 2018’de,Geminid meteorlarının beklenen yörüngesinde yaklaşık 100 bin kilometre genişliğinde ve 20 milyon kilometre uzunluğunda bir toz oluşumu fark etti. Battams’ın ekibi, bu oluşumun kütlesinin yaklaşık 1 milyar ton olduğunu hesapladı. Araştırmacılar, oluşumun yeri ve kütlesinden yola çıkarak, Geminid meteor akışının bir parçasına baktıklarını anladı.

 

121119_mt_parker_inline1.jpg
Parker Solar Probe, Geminid meteor yağmuruna yol açan uzay parçacıkları akışını saptadı. Yaklaşık 20 milyon kilometre uzunluğundaki bu yığın, Dünya'nın her yıl içinden geçtiği parçacıkların bir kısmı (Karl Battams)

 

Uzay aracının Geminid meteorlarına bakış açısı (meteor yağmuru sırasında Dünya’dan yapılan gözlemlerin aksine) onların kökenine ışık tutabilir. Geminid akışı içindeki malzemenin kesin kütlesi ve dağılımını saptamak, bilgisayar simülasyonlarının akışın evrimini yeniden canlandırmasına ve nasıl doğduğunun anlaşılmasına olanak tanıyabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan UCLA'da gezegen bilimci David Jewitt’e göre Parker’ın tespiti, Geminid meteorlarının kökenini saptamak için yeterli değil. Ancak Jewitt, “Yine de bir umut noktasını temsil ediyor” diye konuştu.

Solar Perker Probe, toz oluşumunun aynı kısmını önümüzdeki birkaç yıl boyunca, her yıl görecek. Bu da uzay tozunun başlangıcına dair ipuçları içeren daha yapısal detaylar elde edebileceği anlamına geliyor.

Science News

Independent Türkçe için derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU