Hindistan'da idama mahkum tecavüzcü "çevre kirliliği beni zaten öldürecek" diyerek af istedi

Hükümlü, Delhi'de havanın ve suyun "zehirle dolu" olduğunu söylüyor

Aktivistler, 2012'de Delhili öğrenci "Nirbhaya"ya saldıran tecavüzcüleri temsil eden insan maketini yakıyor (AFP)

2012'de acımasız bir toplu tecavüzden ve bir kadının öldürülmesinden mahkum olan dört kişiden biri, Hindistan Yüksek Mahkemesi'ne hayatı kirlilik nedeniyle zaten "kısa" olduğu için idam ezasının gözden geçirilmesi talebinde bulundu.

Akshay Sing Thakur, saldırıdan iki hafta sonra aldığı yaralar nedeniyle hayatını kaybeden 23 yaşındaki Jyoti Sing'e toplu tecavüz ettikleri ve dövdükleri için diğer üç erkekle birlikte asılacak.

Polis, altı kişinin ilk başta tutuklandığını fakat birinin suç işlendiği sırada reşit olmadığı için cezaevinden salındığını, bir diğerinin de cezaevinde intihar ettiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

India Today'e göre yeniden inceleme talebinde, Delhi'nin hava ve suyu hakkında "gaz odası" ve “zehirle dolu” ifadeleri yer alıyor.

Thakur, talebinde “Hayat zaten kısa, öyleyse neden ölüm cezası? diye soruyor.

Thakur'un tutulduğu cezaevi Batı Delhi'de, yüksek kirlilik seviyelerinde payı olan bazı fabrikaların bulunduğu bir sanayi bölgesi olan Mayapurim'de bulunuyor.

Yeni Delhi daha önce dünyanın en kirli şehri seçilmişti. Kasım ayında şehirdeki kirli hava oranı, Dünya Sağlık Örgütü'nün "güvenli" kabul ettiği seviyenin 20 katından daha fazlaydı.

Thakur'un temyizine Sing'in ebeveynleri ve idam hükmünün derhal verilmesi gerektiğini söyleyen Delhi polisi itiraz etti.

İdam cezasına çarptırılan diğer üç erkek de yeniden inceleme dilekçesi vermişti, ancak Yüksek Mahkeme hepsini reddetti.

CNN'e konuşan hukuk uzmanı Satish Maneshinde, Thakur'un talebinin onaylanmasının düşük bir ihtimal olduğunu söyledi. 

Sing'in annesi Asha Devi CNN'e kızının adaletini beklemenin bir “işkence” olduğunu belirtti.

Devi “Bu yedi yılda ne denli mücadele ettiğimizi, zihinsel düzeyde başa çıkmak zorunda kaldığım işkencenin boyutlarının ne kadar acı verici olduğunu anlatamam. Asılacaklarını umarak burada oturuyoruz, ama tüm bu olanlardan sonra bile cezalandırılmadılar” diye konuştu.

“Korkusuz” anlamına gelen Nirbhaya adıyla bilinen Sing'e, eve döndükleri sırada onu ve bir arkadaşını özel bir otobüse alan erkekler tarafından defalarca tecavüz edilmişti.

Arkadaşını bayıltıp şehri otobüsle turladıkları bir saat boyunca Sing'e saldırmışlardı.

Sing Davası, Hindistan'da kadına yönelik şiddetin yaygınlığı hakkında kamusal tartışma zorunluluğu yaratmış ve ülke genelinde protestolara neden olmuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU