İmamoğlu: Sadece 6 ayda bütçeden 3,2 milyar lira tasarruf sağladık

İBB Başkanı İmamoğlu, ‘personel maaşını bile ödeyemeyen bir belediye’ devraldıklarını, ancak 6 ay içerisinde gelinen noktada maaşların zamanında ödenebildiğini aktardı

Fotoğraf: İBB

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 25.9 milyar liralık 2020 Bütçesi’ni Meclise sunan Başkan Ekrem İmamoğlu, vadesi geçmiş ve gelecek borçlarla 14 milyar liralık bir bütçe açığı devraldıklarını, 6 ayda açığı 4.7 milyar liraya indirdiklerini ve 3,2 milyar lira tasarruf sağladıklarını söyledi.

“Yasal ödemelerimizin tamamını yapıyoruz ve maaşları zamanında ödüyoruz. Üstelik; sosyal yardımlar, kreşler, Halk Süt, 30 bin üniversiteliye eğitim yardımı gibi pek çok yeni destek paketi başlattık” diyen İmamoğlu, “Asıl performansımızı bundan sonra göreceksiniz. Şimdi vatandaşlarımızın bize verdiği talimatların gereğini yerine getireceğiz” ifadelerini kullandı.

“Personel maaşını ödeyemeyen bir İBB devarıldık”

İmamoğlu, 26 Haziranda İBB yönetimini ağır bir borç yükü altında ve duran yatırımlarla devraldıklarını belirterek, “Kucağımızda vadesi geçmiş yaklaşık olarak 6 milyar liralık bir borcu teslim alarak işe başladık. Personelimizin maaşlarını ödeyecek paramız yoktu kasada” ifadelerini kullandı.

İBB Başkanı, belediyeyi toplamda 14 milyar liralık bir bütçe açığıyla devraldıklarını aktarırken, son 6 ayda bu açığı yönettiklerini ifade etti.

“6 ayda bütçeden 3,2 milyar tasarruf sağladık”

Belediyedeki israfa son verdiklerini ve bu konudaki çalışmaların daha da devam edeceğini belirten İmamoğlu, şöyle devam etti:

“Özetle biz 7,9 milyar liralık bütçe açığını 4,7 milyar TL’ye indirdik. Sadece 6 ayda ve bizden önceki yönetimin planladığı, kucağımızda bulduğumuz bütçeden 3,2 milyar lira tasarruf sağladık”

“İBB Meclis’i İSKİ’ye hayır diyerek bizi kısıtladı”

İSKİ’de maliyet artışlarına İBB Meclisi’nin su fiyatı düzenlemesine ‘Hayır’ diyerek kendilerini kısıtladığını hatırlatan İBB Başkan Ekrem İmamoğlu, “Ona rağmen İSKİ’de de yatırımlara devam ediyoruz. Göreceksiniz önümüzdeki yıl İSKİ’de de finansal anlamda başarılı sonuçlar elde edeceğiz” şeklinde konuştu.

Öncelik ulaşım ve metro

İmamoğlu, "2020’de 10 milyar lira civarında net bir yatırım yapıyor olacağız. İstanbul’a ve İstanbulluya hizmet etmek için, projeler yapabilmek için geçmişten, bizden önceki yönetimlerden devraldığımız borçları ödeyebilmek için bütçemize desteğinizi bekliyoruz. Bizim yatırım önceliklerimizde, hem stratejik planda ortaya çıkan 16 milyon İstanbullunun iradesinin, hem de bizim yönetim anlayışımızın izlerini görebilirsiniz. Ulaşım, çevre ve kent yoksulluğu ile mücadele bizim asli yatırım önceliklerimiz arasında. Keza sağlık ve sosyal hizmet yatırımları, afet ve risk yönetimi ile eğitim ve kültür yatırımları bizim en önemli alanlarımız olacak" diye konuştu.

Yatırımlarda en büyük payı ulaşıma ve metroya ayırdıklarının altını çizen İmamoğlu, şöyle konuştu:

"2020 yılında 10 milyar liralık yatırım bütçesi planladık. Kredi ödemelerimizi yapmaya devam edeceğiz. Vadesi geçmiş borçların ödemesine devam edeceğiz. İBB’nin finansal kamburunu engelleyip denk bütçe yapacağı günlere hızlıca erişmek istiyoruz. Umarım önümüzdeki yıl 16 milyon İstanbullu adına en doğru kararı verir ve doğru bir bütçeyi yönetiyor oluruz"

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU