Narsisizm araştırması: "Boomer" kuşağı, Y kuşağına nazaran "aşırı duyarlı"

Narsisizmin azalması için en büyük teşvik girilen ilk iş oluyor

(AP)

Narsisizm üzerine yapılan yeni bir araştırmaya göre ve yaygın kanının aksine, boomer'lar (1946-1964 arası doğanlar ed.n) Y kuşağına (1980'lerin başı ile 2000'lerin başı arasında doğanlar ed.n) nazaran daha hassas.

10 Aralık'ta "Psychology and Ageing" adlı bilimsel yayında yayımlanan araştırma, narsisizmle ilgili bugüne kadar yapılan en uzun çalışmanın bir parçası ve narsisistik davranışın zaman içinde ve nesilden nesile nasıl değiştiğine bakıyor.

Çalışmanın yazarlarından ve Michigan Eyalet Üniversitesi'nde (MSU) doçent olan William Chopik “Kültürümüzde nesillerin gittikçe daha narsisistik hale geldiğine dair bir anlatı var, fakat hiç kimse buna nesiller boyunca ya da aynı zamanda yaşa göre değişip değişmediğine bakmadı" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Davranışları incelemek için, MSU’daki araştırmacılar 13 ile 77 yaş arasında yaklaşık 750 kişiden oluşan örneklemi analiz etti.

Katılımcılarla yapılan mülakatlardan sonra, araştırmacılar genel anlamda narsisizmle ilişkilendirilen, örneğin sürekli kendisinden ya da başarılarından bahsetmek, eleştirilerden fazla etkilenmek ve başkalarına kendi düşüncelerini zorla dayatmak gibi niteliklerin “zamanla ve yaşla” azaldığını tespit ettiler.

Bununla birlikte, narsisizm seviyeleri kuşak gruplarına göre farklılık gösterirken, eski kuşakların genel olarak daha duyarlı oldukları görüldü.

Chopik'e göre, "baby boomer" kuşağının mensupları ya da “yüzyılın daha erken yıllarında doğmuş olan bireyler, hayatlarına daha yüksek seviyelerde aşırı duyarlılık ya da narsisizmin bir türü olan kibirlilik ve aynı zamanda kendi isteklerini dayatma eğilimine işaret eden daha yüksek oranındaki bir inatçılıkla başladı".

Chopik “Daha yaşlı kuşaklarla dair çok fazla veri yok, ne var ki şimdi boomer'lar hayatın bu aşamasına yaklaşıyor ve bu bakmamız gereken nüfusun çok büyük bir parçası” dedi ve boomer kuşağının "diğer kuşaklara göre daha narsisist olabileceğini, çünkü hükümetlerin sosyal güvenlik gibi ayrıcalıklar sağladığı bir dönemde yetiştiklerini" öne sürdü.

Buna karşılık en hızlı değişen yaş grubu, Y kuşağının da dahil olduğu genç yetişkinler. Genç yetişkinlerin hayata yaşlılara göre daha düşük seviyede bir aşırı duyarlılık ile başladığı tespit edildi.

Narsisizm yaşa göre analiz edilirken, araştırmacılar bu tip davranışların yaşam boyunca ve belirli dönüm noktalarında azalma eğiliminde olduğunu buldu.

Chopik şu fiadeleri kullandı: 

Hayatta insanları biraz sarsabilecek ve onları narsist niteliklerini uyumlu olmaya zorlayacak şeyler oluyor.Yaşlandıkça yeni ilişkiler kurar, yeni deneyimler yaşar, bir aile kurar ve böyle devam edersiniz.Tüm bu faktörler birinin "her şeyin onunla ilgili olmadığını" fark etmesini sağlar.Ve yaşlandıkça, her an geride bırakabileceğiniz dünya hakkında daha fazla düşünmeye başlarsınız. Bir noktada narsisistler, arkadaş olmak ya da anlamlı ilişkiler kurmak istiyorlarsa bu şekilde davranmalarının mantıklı olmadığını anlamaya başlayabiliyor.

Narsisizmin en fazla ilk kez bir iş sahibi olunacağı zaman azaldığını belirten araştırmacılara göre aşırı duyarlılık oranları da 40 yaşı geçtikten sonra sert bir düşüş yaşıyor.

Genel olarak çalışma narsisistik davranışın yaşlandıkça azalabileceğini ve bu değişikliklerin herhangi bir yaşta veya hayatın belli bir döneminde durmadığını tespit etti.

Chopik sözlerini "Narsisistlerle ilgili bir şey, eleştiriye açık olmadıklarıdır. Hayat kendini hissettirdiğinde ve geribildirimi kabul etmek zorunda kaldığınızda, birinden ayrıldığınızda ya da üzücü bir durumla karşı karşıya kaldığınızda, bir zamanlar düşündüğünüz kadar mükemmel olmadığınızı anlamak için kendinizi uyarlamanız gerekebilir" diye noktaladı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/

Independent Türkçe için çeviren:  Noyan Öztürk

 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU