ABD Savunma Bakanı: Türkler “Siz araya girmeyin” uyarısı yapmıştı

Esper: Biz Kürtlerle özellikle de SDG ile IŞİD’i yenmek üzere el sıkıştık

Fotoğraf: AA

ABD Savunma Bakanı Esper ve ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesinde düzenlenen "ABD’nin Suriye politikası" başlıklı oturumda ifade verdi.

Esper, Suriye'nin kuzeydoğusundaki durumun genel olarak stabil olduğunu vurgulayarak, "Biliyorsunuz, hiçbir ateşkes mükemmel değildir. Buradaki joker karakterin Türkiye'nin desteklediği Suriye Milli Ordusu olduğunu düşünüyorum. Ama genel olarak kanaatim, Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeydoğusunu büyük miktarda istikrara kavuşturduğu yönünde." dedi.

Gelecek aylarda Türkiye'deki Suriyelilerin güvenli bölgeye dönme sürecini de izleyeceklerini belirten Esper, bu kişilerin bölgeye dönmesi ile Kürtler arasında bir karmaşa çıkabileceğini belirtti.

“Türkler endişeli”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Esper, Türkiye ve ABD'nin Suriye'deki öncelikler konusunda farklı bakış açılarına sahip olduğunu vurgulayarak, "Türkler ile yaptığım son görüşmelerden onların bir numaralı önceliğinin Kürt teröristler olduğunu anladım. PKK'nın Türkiye'ye girip, Türk halkına yönelik saldırı düzenlemesinden endişeliler. Türkler ayrıca ev sahipliği yaptığı 4 milyon mültecinin durumundan ve bu durumu daha ne kadar sürdürebileceğinden de endişeli" değerlendirmesinde bulundu.

“SDG ile IŞİD’i yenmek üzere el sıkıştık”

Esper, Suriye'den çekilerek "Kürtlerin yalnız bırakıldığını ve gelecekte yerel ortaklarla çalışmayı zorlaştıracağını" söyleyen bir vekile, "Biz Kürtlerle özellikle de SDG ile IŞİD’i yenmek üzere el sıkıştık. Biz onlara otonom bir Kürt devleti kurmaları için yardım etme sözü vermedik. Onlarla Türkiye'ye karşı savaşmalarına destek vermek için el sıkışmadık. Temel fark bu." cevabını verdi.

“Türkiye uyarmıştı”

Türkiye ile YPG arasındaki çatışmalar konusundaki bir soruyu yanıtlayan Esper, "Türkiye'nin faaliyetlerini desteklemek için söylemiyorum ama Türkler bize, 'bizimle bunlar arasında on yıllardır devam eden bir çatışma bu, siz araya girmeyin' uyarısını yapmıştı." dedi.

Aynı vekilin, "Türkiye'nin operasyonundan önce önemli ölçüde kontrol altında bir alan vardı ama" diye devam etmesi üzerine Esper, "Hem evet hem de hayır sayın vekil. SDG Obama döneminde kurgulandı ve Türklerin bu konuda açık ve güçlü bir rahatsızlığı vardı. Dolayısıyla bu sebeple Suriye'de daha önce iki müdahalede bulundular." yorumunu yaptı.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU