Azil süreci gündemdeyken Trump için önemli kazanım: NAFTA'da öngörülen değişikliklerde anlaşmaya varıldı

Trump adına zafer olarak nitelendirilen anlaşma, Meksika’ya sınır duvarı inşa etme konusuyla birlikte ABD Başkanı’nın önceliklerinden birini oluşturuyordu

Nancy Pelosi, değişikliğe dair anlaşmaya varıldığını duyurduğu açıklamasında, "İşçilerimiz için atılması gereken bir adımdı" ifadelerini kullandı (AFP)

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin, Kuzey Amerika Ticaret Anlaşması’nın (NAFTA) değiştirilmiş yeni haline dair ABD Başkanı Trump’la anlaşmaya vardıklarını açıklamasının ardından, azil süreci gündemdeyken Trump’ın ABD Kongresi’nde önemli bir kazanım elde ettiği belirtildi. Anlaşmaya dair öngörülen değişiklikler, Meksika sınırına duvar inşa etme gündemiyle birlikte Trump’ın ajandasında yer alan önemli başlıklardan birini oluşturuyordu. 

Nancy Pelosi yaptığı açıklamada revize edilmiş ABD-Meksika-Kanada Anlaşması’nın, NAFTA’nın ilk halini büyük ölçüde geliştirdiğini belirterek, anlaşmanın uygulanmasına yönelik güçlü maddeler eklenmesini sağlayan Demokratları övdü. 

Donald Trump Twitter’da yaptığı paylaşımda, “ABD’nin gerçekleştirdiği en iyi ve en önemli ticaret anlaşması olacak. Herkes için iyi olacak -çiftçiler, üreticiler, enerji, sendikalar- muazzam bir destek mevcut. En önemlisi de ülkemizin en kötü ticaret anlaşması NAFTA’yı nihayet sonlandıracağız” ifadelerini kullandı.

 

 

“İşçi dostu” diye nitelendirilen yeni anlaşma, üretimi ABD’ye çekmeye yönelik korumacı bir yaklaşım taşıyor. Örneğin, anlaşmada yer alan bir maddeye göre otomotiv sektöründe otomobillerin yüzde 40 ila 45’inin işçilere saatte en az 16 dolar ödenen ülkelerde üretilmesi zorunlu hale geliyor. 

Politico, ticaret anlaşmalarından genellikle karlı çıkan ilaç şirketlerini anlaşmanın son halinin memnun etmediğini, ABD’nin en büyük işçi sendikaları federasyonu olan Amerikan Emek Federasyonu ve Endüstriyel Örgütler Kongresi’ninse (AFL-CIO) emek piyasasına yönelik sıkı politikalar uygulanacağının öngörülmesi nedeniyle anlaşmaya destek verdiğini aktardı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tarım ürünleri ihracatçılarına yönelik uygulamanınsa büyük oranda değişmeden korunduğu belirtildi.

25 yıllık NAFTA’nın yerini alacak yeni anlaşmaya göre fabrikaları Meksika’da bulunan otomobil şirketlerine daha yüksek maliyet uygulanacakken, ilk kez emek ve çevre kurallarının ihlali verilecek cezalarla onarılabilecek. Anlaşma ayrıca yabancı yatırımcılara yönelik bazı korumaları kaldırırken, maddeler arasına para biriminin manipülasyonunu önlemeye yönelik teminatlar eklendi. 

Sendikalar, NAFTA’yı yaklaşık 20 yıldır üreticilere daha gevşek emek sisteminin uygulandığı ve işgücünün ucuz olduğu güney sınırında üretim yapma imkanı tanığı için eleştiriyordu. Sendikalar, NAFTA uyarınca ücretlerin düştüğünü ve Amerikan işçilerin işgücü piyasasında dezavantajlı konumda olduğunu belirtiyordu. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU