BM: Saudi Aramco’yu vuran füze ve İHA’ların İran yapımı olduğu doğrulanamadı

BM, Aramco tesislerini vuran füze ve İHA’ları inceledi. Silahların İran yapımı olduğunun bu aşamada doğrulanamadığını açıkladı

Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nin İran nükleer anlaşmasına yönelik 2231 sayılı kararına ilişkin sekizinci raporunu konseye sundu. 

Raporda Guterres, BM'nin mayıs ayında Suudi Arabistan Afif kentine, haziran ve ağustos aylarında Abha uluslararası havalimanına ve eylül ayında Aramco petrol tesislerine yönelik saldırılarda kullanılan silah sistemlerinin enkazını incelediğini belirtti.

Guterres, raporunda inceleme sonuçlarını ise şu ifade ile aktardı:

BM, bu saldırılarda kullanılan cruise füzeleri ve insansız hava araçlarının İran yapımı olduğunu ya da BMGK'nin 2231 sayılı kararına aykırı bir şekilde transfer edildiklerini doğrulayamadı.

Guterres, olayda kullanılan insansız hava araçlarında kullanılan ‘Model V9’ dikey jireskopun üreticisinin henüz belirlenemediğini aktardı. Model V9’un 2016'da Afganistan'da da kullanıldığını belirten Guterres, Husilerin elinde bu tür insansız hava araçlarının olmadığını da ileri sürdü.

Guterres, füzeler ve insansız hava araçları hakkında ilave bilgi toplayıp analizde bulunmaya devam edeceklerini ifade etti.

İran'ı suçlamışlardı

Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait iki tesise, 14 Eylül'de saldırı düzenlenmiş, saldırıyı Yemen'deki Husiler üstlenmişti. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan'ın tesislerine yapılan saldırı nedeniyle ülkenin petrol üretiminde günlük 5,7 milyon varil kesinti olduğu belirtilmişti.

 ABD, Avrupa Birliği ve Suudi Arabistan ise saldırılardan İran'ı sorumlu tutmuştu. Suudi Arabistan'ın daveti üzerine BM uzmanları, saldırıya ilişkin incelemelerde bulunmak üzere Riyad'ı ziyaret etmişti.

En değerli şirket

Saldırının ardından Aramco hisselerinin yüzde 1.5’luk kısmını halka arz etmiş, şirket 5 Aralık’ta sonuçları açıklanan ilk halka arzından yaklaşık 25 milyar dolar gelir elde ederek rekor kırmıştı. Piyasa değeri 1.7 trilyona çıkan Saudi Aramco, bu sonuçla ABD'li teknoloji devi Apple'ın 1.1 trilyon dolarlık piyasa değerini geride bırakarak dünyanın en değerli şirketi konumuna yükselmişti.

AA

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU