Erdoğan’ın eski danışmanı: Neyse ki dualarım kabul oldu; beklediğim düzeltme geldi

Erdoğan’ın Nobel hakkındaki sözleri tartışma başlattı, Cumhurbaşkanlığı Pamuk ile ilgili olduğu düşünülen ifadeleri düzeltti

Fotoğraf: Twitter

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde danışmanlığını da yapan Karar yazarı Akif Beki, Erdoğan’ın daha sonra düzeltilen Orhan Pamuk hakkındaki sözlerini duyunca ağzı açık kaldığını yerinden fırladığını söyledi.

Erdoğan, Bilkent Üniversitesi’nin Dünya İnsan Hakları Günü etkinliğinde konuşmuş, Nobel ödülleriyle ilgili bir soruya cevap sırasında  “Türkiye’den kalkmışlardır bir teröriste ödül vermişlerdir” demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beki, Erdoğan’ı izlerken yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

Peşinden, Aziz Sancar’ın Nobel’i hak ettiğini ekleyerek sözlerinin yanlış adrese çekilmesini de önlemişti. Hatta ne olur ne olmaz diye hedefi daraltarak nokta atışıyla netleştirmiş, işi şansa da bırakmamıştı. ‘Romanına teröristleri yansıtanlar Nobel’e layık görülüyor’ şeklinde bir ifade de kullanmıştı. Okuyanlara göre romanları elbette bu tarife uymuyordu ama Orhan Pamuk’u kastettiği ortadaydı. Nobel alan başka kim vardı ki? Konunun yanına yaklaşan ikinci bir isim yoktu. İşaret ettiği o mu değil mi, tartışılmadı bile. Her yerde hemen Pamuk’a gönderme olarak yankılandı.

“Nobel’e vurma seansında Orhan Pamuk’un yargısız siyasi infaza kurban gitmesi umarım kazayladır, dileyelim dil sürçmesinden olsun diye geçirdim içimden” diyen Beki, “Maksadın sehven aşıldığı açıklanmazsa ben ne derdim!” ifadesini kullandı.

13 Ekim 2006 tarihli bir haberi hatırlatan Beki o dönem Erdoğan’ın Pamuk’u arayarak memnuniyet ifade ettiğini söyledi.

Karar’daki yazısında “Neyse ki akşam saati, dualarım kabul oldu” açıklaması yapan Beki, “Cumhurbaşkanlığı adına Fahrettin Altun’dan beklediğim düzeltme geldi. Kastedilen Pamuk değilmiş, herkes yanlış anlamış. Az daha kaza kurşunuyla araya gidiyordu, hadi ucuz atlattık. Buna da şükür” ifadesini paylaştı.

 

Independent Türkçe, Karar

DAHA FAZLA HABER OKU