4 bin 500 yıllık "tarihi eser" 20 yıllık çıktı

İskoçya'daki taşları eski insanlar değil, hala yaşayan köylüler çember haline getirmiş

Antik sanılan taş çemberi İskoçya'nın Aberdeenshire bölgesinde

İskoçya'nın Aberdeenshire bölgesinde 4 bin 500 yıllık olduğu söylenen taş çemberinin sadece 20 yıllık olduğu ortaya çıktı.

Antik dönemde dikildiği sanılan taşların yakın zamanlı olduğu, arazi sahibinin Aberdeenshire Belediyesi'ne durumu bildirmesiyle anlaşıldı. 

Arkeologların yaptığı inceleme sonrasında Historic Environment Scotland Enstitüsü (İsviçre Tarihi Çevre Enstitüsü), taşları "arkeolojik keşif" olarak kabul edilmişti.

Ancak enstitüdeki araştırma konseyi, taşlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilmek için, arazinin eski sahibine ulaştıklarında aldıkları yanıtla şaşkına döndü.

Arazinin eski sahibi, bu taşların arkeolojik bir tarafı olmadığını, 1990'lı yıllarda sıradan taşları kendi elleriyle "taş çemberi" şeklinde yerleştirdiğini söyledi.

Çiftçinin taşları, arkeolojik değer taşıyan benzerleriyle aynı şekilde dizdiği ve taşların özel bir amacının olmadığı anlaşıldı. 

Araştırma konseyi asistanı Neil Ackerman, yeni keşfin hayal kırıklığı yarattığını belirtirken, bu durumdan çıkarılacak bir ders olduğunu söyledi. 

Ackerman, "Bölgeye özgü bir anıt türüne bu kadar benzer bir iş çıkarılması, halkın yerel arkeoloji ilgili bilgi sahibi olduğunu ortaya koyuyor. Bu takdir edilesi" dedi. 

DAHA FAZLA HABER OKU