Sosyal medyada henüz yazmadıklarınız bile gizli değil

Mahremiyetinizi korumak için kimi takip ettiğiniz önemli

Yapılan yeni bir araştırma, Facebook ve Twitter’ın, sosyal medyada olmasalar bile insanların özel hayatlarına dair detaylı bilgilere ulaşmak için kullanılabildiğini ortaya çıkardı.

Vermort ve Adelaide üniversitelerinden bir grup bilim insanının yaptığı araştırmaya göre, insanların sosyal medyada kimlerle zaman geçirdiğine bakarak bir sonraki sözlerinin ne olabileceğini kestirmek mümkün.

Araştırma ekibi, 13 bin 905 Twitter kullanıcısının herkese açık 30 milyondan fazla paylaşımını analiz etti. Yapılan kapsamlı incelemeler, bir kullanıcının listesindeki 8 ya da 9 bağlantının yazdığı mesajlara bakılarak, o kişinin bir sonraki paylaşımının tahmin edilebildiğini gösterdi. Bu yöntemle yürütülen çalışmalar sırasında, söz konusu kişinin kendi Twitter sayfasına bakmış gibi isabetli sonuçlar elde edildi.

Araştırmacılar, sosyal medyayı terk etmiş ya da bu alana hiç girmemiş insanların bile gelecekteki muhtemel paylaşımlarını ya da aktivitelerini yüzde 95 doğruluk oranıyla tahmin etmeyi başardıklarını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı bulguların Facebook için de geçerli olduğunu kaydeden uzmanlar, insanların muhtemel verilerini arkadaşlarına aktardığı konusunda uyarılarda bulundu.

Araştırmacılar, sosyal medya kullanan insanların bilgilerini tahmin etmeye yarayan matematiksel bir üst sınır olduğunu belirtiyor. Bulgulara bakıldığında dikkati çeken nokta ise, söz konusu bilgilerin kişinin kendisi ya da bir başkası tarafından sağlanmasına veya bir profilde yer almış olmasına gerek olmaması oldu.

Kişisel tercihlerin mahremiyetin merkezi olduğu tezini sarsan araştırma, insanların internette takip edilmekten ve sosyal medya üzerinden verilerinin toplanmasından kaçmasının pek de mümkün olmadığını gösteriyor.

Çalışmanın ortak yazarlarından olan Lewis Mitchell, “Sosyal medyada saklanacak hiçbir yer kalmadı” dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Vermont Üniversitesi’nden Profesör Jim Bagrow ise, “Sosyal medya platformlarında mahremiyetinizi tek başınıza kontrol edemezsiniz. Bu konuda arkadaşlarınıza da iş düşüyor” ifadelerini kullandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU