Husilerin cami faturaları ödenemediği için cemaatten namaz başına ücret talep ettiği iddia edildi

İddiaya göre Husiler, camiye ‘bağış’ için sabah, akşam ve yatsı namazı için 2,5 lira toplanmasını istiyor. Örgüt, aylık abonelikler içinse yaklaşık 100 TL talep ediyor

Fotoğraf: Twitter

Yemen’in Sana kentindeki bir camiye asılan afiş sosyal medyada tartışmalara neden oldu.

Şehrin en büyük camilerinden biri olan Hüda Cami’nin kapısına asılan afişte, savaş ve ekonomik durumdan dolayı cami giderlerinin karşılanamadığı belirtilerek, cemaatten ‘bağış’ yapılması istendi.

Söz konusu afişi Yemen Enformasyon Bakanı Muammer Eryani resmi Twitter hesabından paylaştı.

Eryani paylaşımında, İran destekli Husilerin Müslümanlar için farz olan 5 vakit namazı kılmaları için cemaatten vergi topladığını söyledi.

 

Afişin kim tarafından asıldığı veya doğruluğu teyit edilmedi.

Husilerden açıklama

Husilerin siyasi kanadı Ensarullah örgütü Yüksek Siyaset Meclisi üyesi Muhammed Ali Husi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, camilere girişte ücret alınmasının caiz olmadığını söyleyerek, bu konuda Suudi Arabistan’ı hedef aldı.

Husi, “Müslümanların Mescid-i Haram’a ulaşması yüksek fiyatlara mal oluyor. Suudi rejiminin Müslümanlara kolaylık sağlayarak oraya ulaşmalarını sağlaması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

 

Sabah, akşam ve yatsı namazı için 2,5 lira

Hüda Cami’nin kapısına asılan afişte, savaş ve ‘kuşatmadan’ dolayı caminin artık devlet tarafından fonlanmadığı ve elektriğin özel şirketlerden temin edildiği belirtilerek, cemaatten bu konuda işbirliği talep edildi.

Sabah, akşam ve yatsı namazı için kişi başı 100 Yemen Riyali (yaklaşık 2,5 lira) talep edilirken, babalarıyla gelen çocuklardan ücret alınmayacağı yazıldı.

Bununla birlikte camide hatip, müezzin ve imam olarak görev yapan kişilerden ücret talep edilmediği belirtildi.

Aylık abonelik 100 lira

Afişe göre aylık 4 bin riyal (yaklaşık 100 TL) ödeyerek abone olanlardan, cuma ve bayram namazlarının yanı sıra cami tuvaletleri için de ücret istenmeyecek.

Buna göre, camiye gelenlerden alınacak ücretler şu şekilde belirlendi:

  • Sabah namazı: 2,5 TL
  • Akşam ve yatsı namazı: 1,5 TL
  • Cuma namazı: 1,5 TL
  • Teravih namazı: 2,5 TL

Afişin sonunda yer alan not kısmında ise, ölen kişinin aileden olması şartıyla cenaze namazının ücretsiz olacağı belirtildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU