Tecavüzcü sensin: The Independent Şili'deki cinsel saldırılara karşı kadınların önderliğindeki protestonun içinden aktarıyor

Ülke haftalardır hükümet karşıtı protesto gösterileriyle sarsılırken, binlerce kişi kadına yönelik şiddeti kınamak için sokaklara çıktı

"Tecavüzcü sensin" şarkısı, haftalardır süren gösteriler sırasında Şili'de hayli yaygınlaşmıştı (AFP)

Gözü bantlı ve siyah giyinmiş binlerce kadın Şili'nin başkentini doldurarak artık mitinglerinin sloganı haline gelen sözü haykırıyor:

El violador eres tu (Tecavüzcü sensin).

Şili'de, ülkenin çoğunu felç eden karışıklık 7'inci haftaya girerken, bu kadınlar ülkede sıkça yaşanan cinsel şiddete karşı ses çıkarıyor.

Çarşamba günü, Şili'ye 17 yıl hükmeden askeri diktatörlüğün kötü şöhretli gözaltı ve işkence merkezi Santiago Ulusal Stadyumu'nun dışında toplanan neredeyse 10 bin kişilik grup hep bir ağızdan, "Hata ne bendeydi, ne nerede olduğumda, ne de kıyafetimde. Tecavüzcü sensin” diye haykırdı.

The Independent'a konuşan 79 yaşındaki eski doktor Maria Isabel Matamala Vivaldi, “Bu şarkının amacı, kadınların yaşamlarında karşılaştıkları şiddeti göstermek: Şili'de yaşadıkları kurumsal şiddeti, ev içi şiddeti, siyasi şiddeti, cinsel şiddeti" diye belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Etrafındaki binlerce kadın gibi o da saldırıların cinsel doğasını simgelemek için kırmızı ruj sürmüş ve boynuna kırmızı bir fular takmış.

Şili'de cinsel şiddet yaygın.Kadına Yönelik Şiddete Karşı Şili Ağı, bu yıl 32 kadın cinayeti kaydederken, ülkedeki tecavüz vakalarının sadece yüzde 8'i mahkumiyetle sonuçlandı.

Matamala Vivaldi, “Bu performans, bütün bu olanlar için duyduğumuz tüm öfkeyi yansıtıyor. Bu mağduriyeti alıp şiddetsiz bir toplum yaratmayı amaçlayan bir güce, kavgaya, inanca dönüştürdük" diyor.

Liman kenti Valparaiso'dan feminist kolektif Las Tesis'in yarattığı “El Violador en tu Camino” ya da “Yolunuza Çıkan Tecavüzcü” şarkısı, Şili'de ülke çapında protestoların gerçekleştiği bir diğer günde, 25 Kasım'daki Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde söylenmişti.

Kadın protestoculara yönelik polis şiddetine dair sayısız haber gündemdeyken şarkı, Şilili kadınlar arasında hemen yankı uyandırdı. Şarkının benzer performansları Londra, Paris ve Mexico City'de de gerçekleştirildi.

Şarkının sözleri açık:

Bunu yapanlar polisler, hakimler, devlet, başkan.

Matamala Vivaldi, “Şu an savaşan kadınlar var; gözaltında ya da sokakta, protesto sırasında cinsel şiddete maruz kalmışlar. Artık buna karşı savaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Şili'deki ayaklanma 18 Ekim’de Santiago metro ücretine yapılan 30 pesoluk (yaklaşık 22 kuruş) zammın ardından başlamıştı. Bu zam, Santiago metrosunu Latin Amerika’daki en pahalı ulaşım sistemi haline getiriyordu. Bir öğrenci protestosu olarak başlayan gösteriler hızla yayıldı ve onlarca yıldır süren toplumsal ve ekonomik eşitsizliğe karşı, çoğu zaman şiddet içeren gösterilere dönüştü.

 

 

Eğitim, emekli maaşları, sağlık hizmetleri ve su gibi kamu hizmetlerinin neredeyse tamamen özelleştirilmesine karşı her yaş ve sınıftan Şilili sokaklara döküldü. Ancak Santiago'daki ve diğer birçok şehir ve kasabadaki günlük gösteriler, devlet güçlerinin baskısıyla karşılaştı.

Şimdiye kadar en az 23 kişi öldü ve binlercesi yaralandı. Ulusal insan hakları enstitüsü INDH, devlet güçlerine karşı 106 cinsel şiddet davası açtı. Bu davaların arasında tecavüz ve gözaltında soyunmaya zorlanma da var.

Las Tesis'in şarkısı için yapılan koreografinin bir kısmı, kadınların ve çocukların gözaltındayken çıplak olarak çömelmeye zorlandıkları iddialarına göndermede bulunmak için çömelme içeriyor. İnsan hakları ihlallerinin ardından acil polis reformu çağrısı yapan İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Şili üzerine yayınladığı son rapora göre, polis protokolleri bu uygulamayı istisnasız biçimde açıkça yasaklıyor.

Protestoların başlamasından bu yana yapılan en büyük feminist yürüyüşlerden biri olan çarşamba günkü gösteride grup, Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera'nın istifasını istedi ve Şili'nin Augusto Pinochet döneminde yazılan mevcut anayasasını değiştirmek üzere yeni bir kurucu meclis çağrısında bulundu.

60 yaşındaki Wilma Roja, “Buradayız çünkü bu hareketi destekliyoruz. Kadınlar olarak, mücadeleyi ve Şilililerin taleplerini destekliyoruz: Daha iyi emekli maaşı, daha iyi asgari ücret. Şili halkının sokaklara çıktığını ve kulağını kapamış bir hükümetimiz olduğunu her gün hissediyoruz” diyor.

Roja, “Şilili kadınlar tarih boyunca savaştı. Biz diktatörlük dönemindeki mücadelenin bir parçasıydık, kayıpların peşine düştük, diktatörü reddettik” diye ekliyor.

Vivaldi, “Bu mücadele duygu dolu, çünkü bu insanların hepsi protesto bayrağını çekti ve Şili toplumunu değiştirecek” diye devam ediyor.

Çok umutluyum.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU