ABD’li sanatçı, 120 bin dolarlık "duvara bantlanmış muzu" yedi

Gürcistan doğumlu ABD’li performans sanatçısı David Datuna, Miami’deki Art Basel fuarında sergilenen ve 120 bin dolara satılan “duvara bantlanmış muzu” yedi

Eserin orijinallik sertifikasında eser sahiplerinin, çürüme halinde muzu değiştirebilecekleri kaydedilmişti (AFP)

Performans sanatçısı David Datuna, pazar günü İtalyan sanatçı Maurizio Cattelan’ın “Komedeyen” adını verdiği ve 120 bin dolara Fransız bir koleksiyoncuya satılan eseri “aç olduğunu” söyleyerek yedi.

Galerinin duvarına bantlanmış bir muzdan ibaret eser, kimi eleştirmenlerce “küresel ticaretin sembolü” olarak takdir edilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

New York’ta yaşayan performans sanatçısının Instagram hesabından paylaşılan görüntülerde Datuna’nın bantını çıkardığı muzu soyup yerken “Sanat performansı… Aç sanatçı… Teşekkür ederim, çok güzel” dediği duyuldu.

Çevredeki sanatseverlerin şaşkınlık dolu bakışları altında gerçekleşen olayın ardından fuar görevlisinin eşliğinde Datuna sorgulanması için özel bir alana götürüldü.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“Hungry Artist” Art performance by me I love Maurizio Cattelan artwork and I really love this installation It’s very delicious

David Datuna (@david_datuna)'in paylaştığı bir gönderi ()

Ancak sanatçının gözaltına alınmadığı sadece fuar alanını terk etmesi istendiği öğrenildi.

Olayın ardından Miami Herald’a açıklama yapan Perrotin Galerisi’nin Müze İlişkileri Direktörü Lucien Terras , “O, sanat eserini yok etmedi. Muz bir fikir” dedi.

Galerinin kurucusu Emmanuel Perrotin de daha önce Cattelan’ın eseri için “Maurizio’nun eseri nesneler hakkında değil, nesnlerin dünyada nasıl hareket ettiği hakkında” demişti.

ABD’li sanatçının yediği muzun yerine de 15 dakika sonra yenisi konuldu.

Eseri yaratan Cattelan daha önce “Amerika” adını verdiği, 18 karatlık altından yapılan çalışır vaziyetteki bir klozetten oluşan eseriyle de dikkat çekmişti.

Ziyaretçilerin kullanmasına da izin verilen eser Beyaz Saray'a konması için ABD Başkanı Donald Trump’a teklif edilmiş, ancak kabul görmemişti.

5 ile 6 milyon dolar arasında değer biçilen eser Birleşik Krallık’taki Blenheim Sarayı'nda sergilenirken çalınmıştı.

 

Independent Türkçe için derleyen: Keremcan Karabatak

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU