Norveç, İrlanda ve İspanya 28 Mayıs'ta Filistin'i devlet olarak tanıyacağını açıkladı

3 ülke 28 Mayıs’ta Filistin’i devlet olarak tanıyacağını duyururken, İsrail’den bu kararlara tepki geldi. Türkiye ve Filistin, sözkonusu kararı “memnuiyetle” karşıladı

Fotoğraf: AA

Norveç, İrlanda ve İspanya 28 Mayıs'ta Filistin'i resmen devlet olarak tanıyacaklarını açıklarken, İsrail buna tepki olarak İrlanda, İspanya ve Norveç'teki büyükelçilerini geri çağırma kararı aldı.

Avrupa ülkeleri Filistin'in devlet olarak tanınması konusunda farklı düşünüyor. İsveç gibi bazı ülkeler on yıl önce Filistin'i devlet olarak tanırken, Fransa ise barışın sağlanmasına yönelik ilerleme kaydetmek için etkili bir araç olmadığı sürece Filistin'i devlet olarak tanımayı planlamıyor.

Geçmişte birçok defa İsrail ve Filistinliler arasında barışın sağlanmasına yönelik ara buluculuk yapan Norveç, barış sürecine katkısı olabileceği takdirde Filistin'i devlet olarak tanıyacağını uzun zamandır dile getirmekteydi.

Filistin'i devlet olarak tanıyacağını açıklayan Norveç Başbakanı Jonas Gahr Stoere, "Savaşta on binlerce kişi hayatını kaybederken ve yaralanırken hem İsrailliler hem de Filistinliler için güvenli bir alan sağlayabilecek tek şey olan, birbirleriyle barış içinde yaşayabilecekleri iki devletli çözümü hayata geçirmeliyiz" dedi.

Gazze'deki savaşa büyük tepki gösteren ve derhal ateşkes ilan edilmesini isteyen İrlanda ve İspanya da Filistin'i devlet olarak tanımaya hazırlanıyor.

İrlanda Başbakanı Simon Harris düzenlediği basın toplantısında, "İrlanda, Norveç ve İspanya, Filistin'i devlet olarak tanıyacağını açıklıyor. Bugünkü açıklamadan önce birçok lider ve mevkidaşımla görüştüm ve önümüzdeki haftalarda başka ülkelerin de bu yönde adım atacaklarına inanıyorum" dedi.

İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada, İrlanda'nın Filistin'i devlet olarak tanıma kararının 28 Mayıs'ta resmen yürürlüğe gireceğini duyurdu.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise bakanlar kurulunun 28 Mayıs Salı günü Filistin'i devlet olarak tanıyacağını açıkladı.

Belçika Başbakan Yardımcısı'ndan "Biz de Filistin'i tanımalıyız" mesajı

Belçika Başbakan Yardımcısı Petra de Sutter, ülkesinin Norveç, İrlanda ve İspanya'nın yaptığı gibi, Filistin devletini tanıması gerektiğini belirtti.

De Sutter, sosyal medya hesabından, Norveç, İrlanda ve İspanya'nın Filistin devletini tanıma kararına dair bir haber metni paylaşarak, "Belçika da Norveç, İrlanda ve İspanya'yı takip etmeli." ifadesini kullandı.

“Artık Filistin halkının bağımsız bir devlet hakkı da dahil olmak üzere kendi kaderini tayin etme hakkını tanımanın zamanıdır" değerlendirmesini yapan de Sutter, aylardır yaptığı gibi bugün de hükümet çalışmalarında bunun için mücadele edeceğini kaydetti.

İsrail’den tepki

İsrail Dışişleri Bakanlığı, İrlanda, İspanya ve Norveç'in Filistin'i devlet olarak tanıma kararlarına tepki olarak İrlanda ve Norveç'teki büyükelçilerini istişare için derhal geri çağırdığını açıkladı.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, bu üç ülkenin Filistin'i devlet olarak tanıma kararının İsrail'in Hamas'ın elindeki rehineleri kurtarma çabalarına ve meşru müdafaa hakkına zarar verdiğini açıkladı.

Türkiye ve Filistin memnuniyetle karşıladı

Türkiye Dışişleri Bakanlığı İspanya, İrlanda ve Norveç'in Filistin'i devlet olarak tanıyacak olmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yaptığı açıklamada, "Filistin'in tanınması, uluslararası hukukun, adaletin ve vicdanın gereğidir. İşgal altındaki Filistin halkının gasbedilen haklarının geri alınması ve Filistin'in uluslararası camiada hak ettiği statüye kavuşabilmesi bakımından son derece önemli bir adımdır" dedi.

Bakanlık ayrıca "Daha fazla ülkenin Filistin'i devlet olarak tanıması yönünde çaba harcamayı sürdüreceğiz" dedi.

Filistin Yönetimi ve Hamas da İrlanda, İspanya ve Norveç'in Filistin'i devlet olarak tanımasını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU