Rus basınında Gazze savaşı: "İsrail, Netanyahu'ya yönelik suçlamalara Filistin'le yanıt verecek"

Gazze savaşının 229. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Görsel: İzvestiya

Gazze savaşının 229. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 22 Mayıs Çarşambva günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:


İzvestiya:

Anastasiya Kostina'nın haber-analizi özetle şu şekilde:
 

 

UCM çözülmüş durumda: İsrail, Netanyahu'ya yönelik suçlamalar için Filistin'e yanıt verecek

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin eylemleri Batı'yı neden bölüyor ve Refah operasyonunu nasıl etkileyecek?

İsrail Başbakanlık ofisinden İzvestiya'ya bildirilene göre, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Binyamin Netanyahu hakkında tutuklama emri çıkarılabileceği yönündeki açıklamalarına yanıt olarak İsrail, Filistin Yönetimi'ne karşı misilleme tedbirleri alabilir.

Mahkemenin yetkisini tanımayan İsrail yönetim aleyhindeki tüm ithamları reddediyor. Bu arada uluslararası kurumun hareketlerini Birleşik Krallık ve İtalya eleştirirken Fransa ve Belçika'da destekledi. Belirsizlik Filistin-İsrail çatışmasından dolayı Batıdaki parçalanmayı güçlendiriyor.

Binyamin Netanyahu'nun danışmanı Dmitri Gendelman, İzvestiya'ya yaptığı açıklamada, "İsrail, UCM başsavcısının ülke yönetiminin tutuklanmasına ilişkin talebine cevap verebilir. Ancak muadil kararlar almayacak. Çünkü Filistin yönetimiyle ilgili de kararlar alınabilir" diye konuştu.

İsrail'in bu uluslararası kurumu tanımaması bir yana dursun, kendi unvanına yöneltilen tüm ithamları kesinlikle reddediyor. Kurumu ve onun meşruluğunu tanımayan İsrail, UCM'ye karşı yaptırımlar öne sürmeyecek ancak, o kuruma şikayet dilekçesi sunmuş Filistin Yönetimi'ne karşı bizim tarafımızdan bu veya diğer hareketlerin yapılması tamamen ihtimal dahilinde. Ancak halihazırda tutuklama kararı söz konusu değil; şimdilik sadece başsavcının resmi müracaatta bulunması söz konusu. Bu konuda Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kararı bulunmuyor.

İsrail Parlamentosu Başkan Yardımcısı, Evimiz İsrail Partisi Milletvekili Yevgeni Sova, İzvestiya'ya açıklamasında yanıtlarının Filistin Yönetimi'ne karşı alacakları ekonomik tedbirler olabileceğini söyledi.

Beni fiiliyatta İsrail'e karşı diplomatik terör faaliyetleri yürüten ve uluslararası alandaki çalışmalarını Uluslararası Ceza Mahkemesi'yle koordine eden Filistin Yönetimi önderlerinin davranışları şaşırtmıyor. Bu, 7 Ekim'de İsrail'in sivil vatandaşlarının militanlarca katledilmesini kınamayan ve İsrail cezaevlerinde bulunan Filistinli teröristlere her ay para aktaran yönetimin ta kendisidir (genelde yakalananları terörist olarak görmeyen Filistin Yönetimi böylece her ay tutukluların ailelerine yardım ediyor -İzvestiya'nın açıklaması). İsrail hükümetinin, örneğin ekonomik yaptırımlar veya Filistin Yönetimi'nin üst düzey temsilcilerinin İsrail'e girişini engelleyecek izinlerin verilmemesi gibi bu tür hareketlerinin karşılığında Ramallah'a uygulayabileceği bir dizi etkili tedbir var.


Kommersant:

Sergey Strokan'ın haberi özetle şu şekilde:
 

 

İsrail UCM'yi umursamıyor bile

İsrail liderlerine yönelik olası tutuklama emirleri dünyayı iki kampa böldü

ABD'nin ve Avrupa'daki müttefiklerinin dahil olduğu ve Yahudi devletini destekleyen çok güçlü grup Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni eleştiri yağmuruna tutarak kurumu teröristlerin eline oynamak ve sorunun barış yoluyla çözüme kavuşturulması sürecini sekteye uğratma girişiminde bulunmakla suçladılar. Ancak aynı zamanda sadece Küresel Güney'de değil AB de dahil olmak üzere Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin desteklemeye hazır güçlerin olduğunu gösterdi.

Avrupa diplomasisi yöneticisi Josep Borrel de Karim Han'ı destekledi.

Ayrıca, Paris'in açıklamaları çoğu Avrupa Birliği ülkesinin pozisyonuyla çelişki teşkil etti. Fransa Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Fransa, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni, onun bağımsızlığını ve her ortamda cezasızlığa karşı mücadelesini destekliyor" denildi.


Детали (Detaylar):
 

 

Dışişleri Bakanlığı İsrail'in İrlanda ve Norveç büyükelçilerini istişarelerde bulunmak üzere geri çağırdı

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz bu ülkelerin Filistin Devleti'ni tanıyacaklarını açıklamaları üzerine İsrail'in İrlanda ve Norveç büyükelçilerinin acil koduyla merkeze çağrılmasına ilişkin talimatname imzaladı.
 

 

İspanya, İrlanda, Norveç ve Slovenya'nın Filistin devletini tanıması bekleniyor

Kan hadaşot (İsrail) gazetesine demeç veren Slovenya Dışişleri Bakanı Tanja Fajon, "Bana göre Slovenya'nın, Filistin Devleti'ni tanıma yönünde açtığı yol artık gerek içerden ve gerekse dışardan baskılara maruz kalan İsrail hükümetine baskıları güçlendirecektir. Filistin Devleti'ni tanıma kararımız vazgeçilmez ve çok önemli. Biz, İsrail hükümetinin Gazze'de yaptıklarının yanlışlığını göstermenin yanı sıra, kendi kaderlerini tayin etme  ve kendi ülkelerine sahip olma hakkı bulunan Filistinlilere ümit aşılamak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU