ABD: "Rusya, nükleer silah testi için uzaya uydu gönderdi"

"Alçak yörüngedeki tüm uydular yok olabilir"

Rusya, nükleer bir uydusavar sistemi geliştirdiklerine dair iddiaları reddedmişti (Reuters)

ABD, Rusya'nın nükleer başlık taşıyabilen bir uydusavar silahı test etmek için Ukrayna savaşından önce uzaya uydu fırlattığını öne sürdü.

Kimliğinin paylaşılmamasını isteyen ABD'li yetkililer, ülkenin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'a (WSJ), Cosmos-2553 adlı uydunun 5 Şubat 2022'de yörüngeye gönderildiğini savundu. 

Ukrayna savaşıysa 24 Şubat 2022'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla başlamıştı. 

Amerikalı yetkililer, Cosmos-2553'ün nükleer silah taşımadığını söyledi. Ancak uydunun, Rusya'nın nükleer uydusavar silahı programının bir parçası olduğu ileri sürüldü. Rus yetkililerse iddiaları reddederek, Cosmos-2553'ün araştırma uydusu olduğunu savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililere göre bu silahın geliştirilip kullanılması halinde, Alçak Dünya Yörüngesi'ndeki yüzlerce uydu nükleer bir patlamayla yok edilebilir. Bu yörünge, Dünya'nın etrafında 160 ila 2 bin kilometre yüksekliğe denk geliyor. 

Yok edilebilecek uydular arasında, teknoloji milyarderi Elon Musk'ın şirketi SpaceX'in yörüngeye gönderdiği cihazlar da yer alıyor. WSJ, SpaceX'in iddialarla ilgili yorum talebine yanıt vermediğini aktardı. 

Gazete, bu yörüngede faaliyet gösteren en fazla uydunun ABD'ye ait olduğuna dikkat çekti. Uzay verisi firması LeoLabs'e göre nisan itibarıyla bölgede ABD'ye ait yaklaşık 6 bin 700 uydu yer alıyor. Bunların bir kısmı Pentagon tarafından da kullanılıyor. Rusya'ya ait uydu sayısıysa 149.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi'nin direktörü Mike Turner, şubattaki açıklamasında Rusya'nın programını "ciddi bir ulusal güvenlik tehdidi" diye nitelemişti. Beyaz Saray da Kremlin'in yürüttüğü çalışmaların endişe verici olduğunu bildirmişti.

Diğer yandan Putin, aynı ay yaptığı açıklamada iddiaların asılsız olduğunu savunarak "Uzaya nükleer silah yerleştirilmesine daima karşı çıktık" demişti.

Gazete, ABD İstihbarat Topluluğu ve Ulusal Güvenlik Konseyi'nin uyduyla ilgili yorum talebini reddettiğini yazdı.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, Arms Control Association

DAHA FAZLA HABER OKU