Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Polonya Başbakanı, Slovak mevkidaşına yönelik saldırının ardından ölüm tehditleri aldığını açıkladı

Polonya Başbakanı Donald Tusk, dün Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun uğradığı silahlı saldırının ardından ölüm tehditleri aldığını bildirdi. Tusk, X hesabında, kendisine gelen "Bugün Slovaklar bize Donald Tusk ile ne yapılması gerektiğine dair bir örnek gösterdi." yorumunun ekran görüntüsünü paylaştı. Tusk, "Dün bunlardan çok fazla vardı." ifadesini kullandı. Wirtualna Polska gazetesinin Polonya Devlet Koruma Servisinden adı açıklanmayan bir yetkiliye dayandırdığı haberinde de Slovakya Başbakanı Fico'ya suikast girişimi sonrası önlem amacıyla Tusk'ın koruma sayısının artırılacağı kaydedildi.


Diyarbakır, Siirt, Ağrı ve Batman'da açık hava toplantılarına 4 günlük yasak

Dört ilin valiliklerinden yapılan açıklamada gösteri yürüyüşü, açık ve kapalı yer toplantıları ile her türlü protesto eyleminin 20 Mayıs'a kadar yasaklandığı duyuruldu. Açıklamalarda; milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve güvenliğinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin, genel asayişin korunması ve şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi amacıyla bazı tedbirler alındığı belirtildi. 


İsrail: Gazze'ye deniz yoluyla yardımlar birkaç gün içinde girecek

İsrail ordusu yaptığı açıklamada, Gazze açıklarında "insani yardım için" ABD Ordu Merkez Komutanlığı ile işbirliğiyle inşa edilen yüzer iskelenin birkaç gün içinde Gazze'ye gönderilen yardımları almaya başlayacağı iddia edildi. Söz konusu açıklama, Tel Aviv'e yönelik, tüm geçiş noktalarını kapatarak Gazze'deki kıtlığı "derinleştirdiği" yönünde artan uluslararası suçlamaların ardından geldi. İsrail ordusu, 8 Mayıs'ta Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'nı Gazze'ye yardım taşıyanlar dahil tır geçişine kapattığını duyurmuştu. İsrail, ABD Başkanı Joe Biden'ın talebi üzerine Gazze'ye yardım götürmek amacıyla Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'nı yeniden açacağını iddia etse de Filistin Geçiş Otoritesi bu iddiayı yalanlamıştı.


Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturmasında gözaltına alınan 1 polis serbest bırakıldı

 Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturması kapsamında gözaltına alınan Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner, yurt dışına çıkış yasağı adli kontrolüyle serbest bırakıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, soruşturma kapsamında emniyetteki işlemleri tamamlanan Öner'in mevcut delil durumu göz önünde bulundurularak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı bildirildi. Öner hakkında yurt dışına çıkış yasağı adli kontrol tedbiri uygulandığı aktarıldı. Soruşturma kapsamında halen gözaltında 7 şüphelinin bulunduğu belirtilen açıklamada, tüm şüphelilerin dijital materyal incelemelerinin sürdüğü kaydedildi. Şüphelilerle ilgili MASAK raporunun temin edildiği aktarılan açıklamada, şüphelilerin ifadelerinin alınmasına yönelik işlemlerin Ankara İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğünce yapıldığı ifade edildi. Açıklamada, soruşturmaya titizlikle devam edildiği bildirildi.


Bakan Şimşek: Merkez Bankası brüt rezervi 134,4 milyar dolara ulaştı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, risk primini gösteren CDS'nin geçen yıl mayıs ayına göre 435 baz puan azalarak, 2020 yılı şubat ayından sonraki en düşük seviyesi olan 268 baz puana gerilediğini belirterek, "Merkez Bankası brüt rezervi 134,4 milyar dolara ulaşırken, swap hariç net uluslararası rezervlerde son bir buçuk aydaki iyileşme 42 milyar dolar oldu." ifadesini kullandı. Bakan Şimşek, sosyal medya hesabı X'ten yaptığı paylaşımda, ekonomi programının çalıştığını ve finansal göstergelerin iyileştiğini bildirdi. Risk primini gösteren CDS'nin geçen yıl mayıs ayına göre 435 baz puan azalarak 2020 yılı şubat ayından sonraki en düşük seviyesi olan 268 baz puana gerilediğine dikkati çeken Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:

2023 yılı ağustos ayından itibaren kesintisiz olarak gerileyen Kur Korumalı Mevduat stoku yüzde 36 azalırken, nominal düşüş 1,2 trilyon liraya ulaştı. Bu dönemde, TL mevduatların toplam içindeki payı 14 puan arttı. Merkez Bankası brüt rezervi 134,4 milyar dolara ulaşırken, swap hariç net uluslararası rezervlerde son bir buçuk aydaki iyileşme 42 milyar dolar oldu. Programımızın olumlu sonuçları ve artan güven ile güçlenen finansal istikrar dezenflasyona önemli katkı sağlayacak.


Beşiktaş'ta 29 kişinin öldüğü gece kulübü yangınına ilişkin 13 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verildi

İstanbul’da Gayrettepe Yıldız Posta Caddesi Gönenoğlu Sokağı'ndaki 16 katlı binanın eksi 1 ve eksi 2. katlarında faaliyet gösteren gece kulübündeki yangına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada, kamu görevlilerinin yangında ihmallerinin olup olmadığının araştırılabilmesi için kanun gereği İstanbul Valiliğinden soruşturma izni istendi.

Savcılığın talebini değerlendiren valilik, aralarında dönemin Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcıları Ahmet Koray Bayraktaroğlu, Ahmet Mithat Şerbet, Yasemin Saral ve Ali Rıza Yılmaz ile ruhsatta imzası bulunan belediyedeki diğer kamu görevlileri ve Büyükşehir Belediyesi itfaiyesinde çalışan 13 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verdi. Valiliğin karar yazısında, Savio Turizm İşletmeciliğin içkili restoran ve gece kulübü açmak için 13 Ekim 2006'da Beşiktaş Belediyesi Ruhsat Müdürlüğüne başvurduğu, belediyenin ruhsat talep edilen yerin iskanlı olduğuna dair yanıt verdiği, İBB İtfaiye Destek Hizmetlerinin 7 Kasım 2006'da düzenlediği yangın raporunda iş yerinde 2 çıkış kapısı bulunduğu ve alınan koruyucu önlemlerin yeterli olduğunun bildirildiği ancak 1500 metrekare alanın 750 metrekare olarak belirtildiği kaydedildi.

Binaların yangından korunması için yönetmeliğe göre, kişi sayısı 500'ü aşan alanlarda çıkış kapısının en az 3 olması gerektiği ama itfaiye raporunda 750 metrekare gösterilen alanda dahi 2 çıkış kapısı olduğu anlatılan yazıda, bu nedenle yangın bakımından incelenen iş yerlerine ait muayene raporunun mevzuata uygun olmadığı vurgulandı. Yazıda, itfaiye çavuşu Fazlı Yavuz'un ifadesine yer verilerek, söz konusu mekana gittiklerinde iş yeri sahibi tarafından karşılandıklarını, iş yerinin büyüklüğünü kendilerini karşılayan kişilerin beyanına göre rapora yazdıklarını ve yangın önlemlerinin kontrolünü iş yerine gittiklerinde test etme imkanlarının olmadığını anlattığı bildirildi.

Rapor düzenlenirken iş yeri büyüklüğünün iş yeri sahibinin beyanıyla değil, görevli memur tarafından bizzat ölçüm yapılarak hesaplanması gerektiğine vurgu yapıldı. Şirket tarafından 13 Ekim 2006'da içkili restoran ve gece kulübü, daha sona ise restoran kafe bar açmak istediklerine dair belediyeye başvuruda bulunulduğu, başvuru formunda mekan alanının 1500 metrekare olarak beyan edildiği, itfaiye raporunda 750 metrekare ibaresinin kabul edildiği, belediyenin ise 5 Temmuz 2007'de 900 metrekare kullanım alanlı içkili lokanta olarak iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verildiği belirtildi.

Yazıda, iş yeri ilk açıldığı günden bu yana diskotek tarzında faaliyet göstermiş olmasına rağmen belediye tarafından içkili lokanta ruhsatı verildiği kaydedildi. Gümüş Turizm Dış Ticaret Şirketi tarafından 19 Ağustos 2011'de dilekçeyle iş yerinin ruhsatının diskotek olarak düzenlenmesinin talep edilmesi üzerine diskotek olarak faaliyet gösterebilmesi için iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verildiği, bu ruhsat verilirken faaliyet konusu ve kullanım alanı değişmesine rağmen belediyenin 7 Kasım 2006'daki yangın raporunun yeterli görüldüğü bildirildi.

Belediyenin ruhsatları denetlemediği ortaya çıktı

Yazıda, 2020'de ise diskotek olarak alınan mekanın ruhsatının Kovid-19 pandemisi kapsamında alınan tedbirleri delmek amacıyla 500 metrekare kullanım alanlı müstakil içkili lokanta ruhsatına çevrildiği ifade edildi.

Ruhsat dosyasında 2007'den bu yana farklı şirketler adına içkili lokanta ve diskotek faaliyet konulu ruhsatlar olduğu ve Beşiktaş Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü tarafından verildiği aktarılan yazıda, ruhsatlar verildikten sonra ve öncesinde belediyenin denetlediğine ilişkin yazı bulunmadığı ifade edildi.


Sırrı Süreyya Önder’den Kobani devası açıklaması: Bana sökmez

Kobani davasında müebbet hapis cezası ile yargılanan TBMM Meclis Başkan Vekili Sırrı Süreyya Önder  karar açıklanan duruşma öncesinde konuştu.  Meclis Başkanlığı kürsüsünden konuşan Önder, “Hakkımdaki ferman bir saat içerisinde açıklanmış olacak. Affedersiniz boru değil. Ben parmak sallanacak bir insan değilim. Bana sökmez” dedi


33. Arap Birliği Zirvesi Bahreyn'de başladı

33. Arap Birliği Liderler Zirvesi Bahreyn'in başkenti Manama'da başladı. Bahreyn resmi haber ajansı BNA'ya göre, liderler düzeyinde Bahreyn'de ilk kez düzenlenen zirveye Manama'daki Sahir Sarayı ev sahipliği yapıyor.

Zirveye, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife'nin yanı sıra Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Yardımcısı ve Başbakan Muhammed bin Raşid, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Raşid, Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Gazvani, Komorlar Birliği Cumhurbaşkanı Assoumani Azali, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh, Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed katılıyor.

Zirveye, başbakan ve yardımcısı düzeyinde ise Kuveyt Başbakanı Ahmed el-Abdullah es-Sabah, Fas Başbakanı Aziz Ahnuş, Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Somali Başbakanı Hamza Abdi Barre ile Umman Başbakan Yardımcısı Esad bin Tarık Al Said katılıyor. Cezayir, Tunus ve Sudan ise zirvede dışişleri bakanları düzeyinde temsil ediliyor.


İsrail'in 223 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 35 bin 272'ye çıktı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 39 artarak 35 bin 272'ye yükseldi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 223 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda 4 katliam gerçekleştirdiği, bu saldırılarda 39 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 64 Filistinlinin de yaralandığı belirtildi. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 35 bin 272'ye, yaralı sayısının 79 bin 205'e yükseldiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.


Rus birlikleri Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinden çekildi

Rusya, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde bulunan ve yaklaşık 2 bin Rus askerinin konuşlandığı askeri üssü kapattı.

Azerbaycan, geçen yılın Eylül ayında Dağlık Karabağ'ın kontrolünü Rus barış güçlerinin varlığına rağmen geri almıştı.

Karabağ bölgesindeki Hocalı kentinde bulunan askeri üsse toplam 1960 Rus barış gücü askeri konuşlandırılmıştı. Kremlin, Rus barış gücünün Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinden çekileceğini 17 Nisan'da doğrulamıştı.

Rus General Yevgeny Nikiforov, "Rus barış güçlerinin varlığı Azerbaycan topraklarında barışın tesis edilmesini sağladı" dedi.


CHP Genel Başkanı Özel, partisinin il belediye başkanlarıyla toplantı yaptı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin il belediye başkanlarıyla toplantıda bir araya geldi.

CHP'den yapılan açıklamada, Özel'in başkanlık ettiği toplantının, CHP Genel Merkezi'nde gerçekleştirildiği bildirildi.


Rekaber Kurulu: Google, yerine getirmediği bazı yükümlülüklerini tamamlayana kadar günlük gelirlerin onbinde 5'i oranında para cezası uygulanacak

Rekabet Kurulu (RK) Google'a, yerine getirmediği bazı yükümlülüklerini tamamlayana kadar günlük gelirlerin onbinde 5'i oranında para cezası uygulanacağını duyurdu.

RK'dan yapılan açıklamada, Google'ın "yerel arama hizmetleri" kararı doğrultusunda getirilen yükümlülükleri otel sorguları bakımından yerine getirmediği belirtilerek şöyle denildi:

Google'a 15 Nisan tarihi itibarıyla başlamak ve bu yükümlülüklerin yerine geirilmesine kadar yürütülmek üzere 2023 yılı gayri safi gelirlerinin her gün için onbinde beşi oranında idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.


Suikast girişiminde ağır yaralanan Slovakya Başbakanı Fico hayati tehlikeyi atlattı

Slovakya'da bakanlar kurulu toplantısından çıkışta uğradığı silahlı saldırıda ağır yaralanan ve dün gece ameliyata alınan Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun hayati tehlikeyi atlattığı açıklanırken, devlet güvenlik konseyi bugün toplanacak.

Slovakya Başbakan Yardımcısı ve Çevre Bakanı Tomas Taraba, BBC Newshour'a yaptıpı açıklamada, "Şok oldum... Bildiğim kadarıyla ameliyat iyi geçti, kurtulacağını umuyorum. Fico'nun artık hayati tehlikesi kalmadı" dedi.

Slovakya İçişleri Bakanı Matus Sutaj Estok, Nisan ayında yapılan seçimlerde Fico'nun yakın çevresinden Peter Pellegrini'nin cumhurbaşkanı seçilmesine atıfta bulunarak, "Bu suikast (girişimi) siyasi amaçlı ve saldırgan bu girişimde bulunmaya cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen sonra karar verdi" dedi.

Handlova kentinde düzenlenen saldırı, Slovakya medyasında yer alan haberlere göre 71 yaşında bir saldırgan tarafından düzenlendi. Slovakya hükümetinden yapılan açıklamada TSİ 1200'den itibaren güvenlik konseyi ve kabine toplantısı yapılacağı belirtildi. Avrupalı liderler, Türkiye, ABD ve Rusya saldırıyı kınadı.


Gazze Şeridi'nde 5 İsrail askeri "dost ateşiyle" öldü

The Times of Israel gazetesinin haberine göre, İsrail ordusunun "kara saldırısını genişlettiğini" duyurduğu Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda 5 İsrail askeri dost ateşiyle öldü, 3'ü ağır 7'si de yaralandı. İsrail ordusunun ön raporunda, paraşütçü birlikleriyle ile birlikte hareket eden bir İsrail tankının, dün akşam askerlerin bulunduğu bir binayı 2 kez hedef aldığı aktarıldı. Tankçı birliğinin, paraşütçülerden önce bölgeye geldiği ve paraşütçülerin de bölgeye ulaşmasının ardından söz konusu binada konuşlandığı belirtildi. Akşam saatlerinde başka bir paraşütçü birliğin bölgeye gelerek, 2 İsrail tankına aynı binaya girdiklerini haber verdiği belirtildi. Tankçı birliğinin söz konusu binanın pencerelerinden birinde silah namlusu tespit etmesi üzerine binaya iki kez ateş açtığı ifade edildi.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, ölen askerlerin tamamının Paraşütçü Tugayı'ndan Yüzbaşı Roy Beit Yaakov (22), Çavuş Gilad Arye Boim (22), Çavuş Daniel Chemu (20), Çavuş İlan Cohen (20) ve Çavuş Betzlel David Shashuah (21) olduğu kaydedildi. İsrail ordusu dün Cibaliya kampındaki askeri saldırılarını genişlettiğini duyurmuş, görgü tanıkları da İsrail askerlerinin kampta "yüzlerce yerinden edilmiş Filistinliyi barınma merkezlerinden Gazze kentinin batısına doğru zorla göç ettirdiğini söylemişti.


AA: MİT, üs bölgelerine saldırı hazırlığındaki 2 PKK’lıyı Irak'ta etkisiz hale getirdi

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), üs bölgelerine saldırı hazırlığındaki PKK’lı Ahmet Bayar ile Ahmed İbrahim El Ahmed'i, Irak'ın Hakurk bölgesindeki operasyonla etkisiz hale getirdi.

AA’nın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberde şu bilgiler yer aldı:

MİT, terör örgütü PKK/KCK mensupları "Tufan Koçer" kod adlı Ahmet Bayar ile "Mervan Zerevan" kod adlı Ahmed İbrahim El Ahmed'in, Türk Silahlı Kuvvetleri üs bölgesine sızmaları için talimat aldıklarını tespit etti. Bunun üzerine Irak'ın Hakurk bölgesinde düzenlenen operasyon sonucunda, eylem hazırlığındaki teröristler Bayar ve El Ahmed etkisiz hale getirildi. "Tufan Koçer" kod adlı terörist Bayar'ın, terör örgütü PKK'ya 2012'de katıldığı, geçmişte Suriye'de faaliyet gösterdiği ve üst düzey örgüt mensuplarının korumalığını yaptığı, Suriyeli "Mervan Zerevan" kod adlı terörist El Ahmed'in ise 2014'te Kandil'de suikast eğitimi aldığı öğrenildi.


Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik soruşturmada 4 gözaltı

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturması kapsamında, Serdar Sertçelik'in yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılmasıyla ilgili 3 sivil ve 1 komiser gözaltına alındı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, "Serdar Sertçelik'in yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılmasıyla ilgili 3 sivil şahıs ve 1 komiser gözaltına alınmıştır." ifadeleri kullanıldı.


Yeni Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı belli oldu

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına Muhsin Şentürk getirildi.

Şentürk kimdir?

Muhsin Şentürk, 1968'de Ankara'da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra Ankara hakim adayı olarak mesleğe başlayan Şentürk, sırasıyla Kars Susuz, Sivas Koyulhisar Cumhuriyet Savcılığı, Yargıtay 3.Ceza Dairesi tetkik hakimliği, Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı görevlerinde bulundu.


Milletvekili kefiye takıyordu: Avustralya'nın Victoria eyaleti meclisinde kefiye takmak yasaklandı

Avustralya'da Victoria Eyaleti Üst Meclis Başkanı Shaun Leane ve Alt Meclisi Başkanı Maree Edwards, "siyasi bir obje olduğu" gerekçesiyle mecliste kefiye takılamayacağına hükmetti. Guardian'ın haberine göre, milletvekili David Southwick'in, diğer milletvekili Gabrielle de Vietri'nin son birkaç aydır taktığı kefiyeye itiraz etmesinin ardından mecliste kefiye takma konusu gündeme geldi. Meclis Başkanları, kefiyeyi "siyasi bir obje" olarak nitelendirerek mecliste takılmasını yasakladı. Leane, üst meclisteki 4 milletvekilinden kefiyelerini çıkarmalarını isterken, milletvekili Samantha Ratnam'ın "karpuz küpelerini" takamayacağını söyledi. Yeşiller Partisinin Victoria lideri Ellen Sandell, "Potansiyel bir soykırımın ortasında, hükümetimiz, dünya çapında kalıcı bir ateşkes çağrısında bulunan milyonlarca insana katılmalıdır. Bunun yerine, Victoria meclisi, mecliste kefiye giyilmesini yasaklayan parlamentolardan biri oldu." sözleriyle karara tepki gösterdi.


Azerbaycan ve Ermenistan, iade edilecek 4 köyle ilgili protokol imzaladı

Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev ile Ermenistan Başbakan Yardımcısı Mher Grigoryan başkanlığındaki sınır belirleme komisyonlarının 9'uncu toplantısı, iki ülke sınırında yapıldı. Görüşmeye ilişkin Azerbaycan tarafından yapılan yazılı açıklamada, taraflar Gazah bölgesindeki sınır hattının koordinatlarının belirlenmesi hususunu görüştü. Taraflar, Ermenistan'ın iade edeceği Azerbaycan'a ait 4 köyle Ermenistan köyleri arasındaki sınır hattının koordinatlarının Sovyetler Birliği Genelkurmay Başkanlığı'nın 1976 tarihli topoğrafik haritasına uygun belirlenmesi hususunda anlaştı. Açıklamaya göre taraflar, mutabık kaldıkları hususlara ilişkin protokole imza attı. Komisyonların bir önceki toplantısında Ermenistan, 1. Karabağ Savaşı'nda işgal ettiği Bağanis Ayrım, Aşağı Eskipara, Heyrimli ve Kızılhacılı köylerini Azerbaycan'a iade etmeyi kabul etmişti.


Hamas: Biz ateşkes teklifini kabul ettik ancak İsrail saldırıyla yanıt verdi

Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Hamas'ın Gazze'de ateşkes teklifini kabul ettiğini ancak İsrail'in buna Refah kentine fiili kara saldırısıyla yanıt verdiğini söyledi. Heniyye, Nekbe'nin 76. yılı dolayısıyla yaptığı konuşmada, İsrail'in tarihi Filistin topraklarında kuruluşunu ilan ettiği Nekbe'nin (Büyük Felaket) üzerinden 76 yıl geçtiği halde hala "yok olma" korkusunun geçmediğini belirtti. Gazze'de ateşkes için Mısır ve Katar'ın yanı sıra ABD arabuluculuğunda yapılan müzakerelere tamamen olumlu yaklaştıklarını aktaran Heniyye, şunları kaydetti: 

Hamas, Gazze'de ateşkes ve esir takasının sağlanması için arabulucu olan Mısır ve Katar'ın çabalarını tamamen olumlu karşıladı. İşgalci ise buna Refah Sınır Kapısı'nı işgal etme ve Refah kentine fiili olarak karadan saldırıyı başlatarak yanıt verdi.

İsrail'in Hamas tarafından kabul edilen teklif üzerinde yaptığı değişikliklerin müzakereleri çıkmaza soktuğunu belirten Heniyye, Hamas'ın Filistinli diğer gruplarla birlikte Gazze'ye yönelik savaşı durdurma çabalarını sürdüreceğini vurguladı. Hamas lideri, İsrail'in Refah kentine yönelik saldırılarında ileri gitmesi halinde müzakerelerin tümüyle belirsizliğe sürükleneceğine dikkati çekerek İsrail'in Refah Sınır Kapısı'ndan ve Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerinden çekilmesinin kaçınılmazlığı konusunda Mısır ile hemfikir olduklarına işaret etti. "Nekbe'nin üzerinden 76 yıl geçmesine rağmen işgalcinin yok olma korkusunun geçmediğini" dile getiren Heniyye, İsrail'in bu korkuyla Filistin halkına karşı katliamlar yaptığını ifade etti. ABD'nin hala ateşkes müzakerelerinin baltalanmasında Hamas'ı suçlamaya devam ettiğini hatırlatan Heniyye, bunun da askeri ve siyasi olarak Gazze'deki soykırıma destek veren ABD'nin İsrail'den yana tutumunu sürdürdüğünün göstergesi olduğunu söyledi.

Hamas lideri Heniyye, Gazze'ye yönelik devam eden İsrail saldırılarının Müslümanları Filistin meselesinde birleştirdiğini kaydederek güç dengesindeki büyük farka rağmen Filistinli direniş gruplarının Gazze'nin birçok bölgesinde 8. ayda İsrail ordusuna kayıplar verdirdiğine vurgu yaptı. Heniyye, dünya çapında öğrenciler tarafından düzenlenen Filistin'e destek hareketinin de tarihte benzeri görülmemiş bir sahne olduğunu dile getirdi. Ne kadar uzun sürerse sürsün, topraklarındaki saldırıların yenilgiye uğratılacağına inandıklarını vurgulayan Heniyye, İsrail ordusunun, acilen Refah Sınır Kapısı'ndan çekilmesi gerektiğini ve Tel Aviv'in sınır kapısının idaresine müdahale hakkı olmadığını aktardı. Gazze'ye saldırılarını sürdüren İsrail'e karşı atılan adımlara dikkati çeken Heniyye, Türkiye'nin İsrail ile ticareti durdurması ve Güney Afrika'nın İsrail'e açtığı soykırım davasına müdahil olmasını takdir ettiklerini belirtti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU