Xavier Üniversitesi öğrencilerin protestosu üzerine ABD'nin BM Büyükelçisinin konuşmasını iptal etti

Xavier Üniversitesi, linda Thomas-Greenfield'in konuşmasını iptal etti

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield / Fotoğraf: AP

ABD'nin Louisiana eyaletindeki Xavier Üniversitesi, ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield'in yarın yapması planlanan konuşmasını iptal etti. Associated Press’in (AP) haberine göre, Büyükelçi'nin yarın yapacağı konuşma bazı öğrenciler arasında öfkeye yol açtı.

Üniversite Rektörü Reynold Verrett,  çarşamba günü öğretim üyeleri, personel ve öğrencilere gönderdiği bir e-posta ile kararı duyurdu:

Herkes mezunları ve başarılarını uygun şekilde onurlandıran bir mezuniyet töreni yapmayı hedefliyor. Öğrencilerin büyük çoğunluğu, mezuniyet törenlerinin keyfini herhangi bir rahatsızlık olmadan çıkarabilmek istiyor. Bu nedenle planladığımız gibi açılış konuşmacısı ile ilerlemeyeceğiz.

Öğrenciler, Greenfield'ın ABD'nin Gazze'deki savaşla ilgili önceki tutumları nedeniyle konuşmaya davet edilmesine karşı çıktılar.

ABD, mart ayında BM Güvenlik Konseyi'ne "Gazze'de acil ve sürekli ateşkes" çağrısında bulunan bir karar tasarısı sunmadan önce, diğer ülkeler tarafından sunulan üç ateşkes karar tasarısını veto etti.

Greenfield, veto kullanımının gerekçesine ilişkin açıklamasında, ABD'nin "İsrail'in meşru müdafaa hakkından bahsetmeyen" ateşkes kararlarını destekleyemeyeceğini söyledi.

Bir başka açıklamasında ise Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırısı sırasında aldığı rehineleri serbest bırakmadığı sürece, ABD'nin ateşkesi destekleyemeyeceğini ifade etti.

Verret, iptal kararını "talihsiz bir sonuç" olarak nitelendirdi ve kararın büyükelçiyle birlikte alındığını söyledi.

Greenfield ise kararla ilgili yorum yapmadı. 19 Mayıs'ta mezuniyet konuşması yapması planlanan Vermont Üniversitesi'nde de benzer bir tepkiyle karşılaştı. Filistin yanlısı öğrenci göstericiler, ateşkes kararlarının veto edilmesini gerekçe göstererek üniversiteye konuşmasını iptal etme çağrısında bulundu. Üniversite cuma günü konuşmanın yapılmayacağını duyurdu.

Yöneticilere bir mektup yazarak derslere başlama tercihlerini yeniden gözden geçirmelerini isteyen Xavier Öğrenci Yönetim Birliği Başkanı Chase Patterson, Verrett'in muhalifleri dinleme kararını övdü.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU